Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Bydgoszczy
ITPP1/443-415a/11/TS
z 10 czerwca 2011 r.

 

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji

Interpretacje podatkowe
 

Rodzaj dokumentu
interpretacja indywidualna
Sygnatura
ITPP1/443-415a/11/TS
Data
2011.06.10


Referencje


Autor
Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy


Temat
Podatek od towarów i usług --> Zakres opodatkowania --> Przepisy ogólne --> Czynności opodatkowane

Podatek od towarów i usług --> Zakres opodatkowania --> Dostawa towarów i świadczenie usług --> Dostawa towarów

Podatek od towarów i usług --> Wysokość opodatkowania --> Stawki --> Stawki podatku


Słowa kluczowe
dostawa towarów
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU)
stawka preferencyjna


Istota interpretacji
Według jakich stawek podatku od towarów i usług opodatkowana jest sprzedaż przez Wnioskodawcę produktów na terytorium RP począwszy od dnia 1 stycznia 2011 r.?



Wniosek ORD-IN 3 MB

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA


Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 17 marca 2011 r. (data wpływu 18 marca 2011 r.), uzupełnionym pismem z dnia 16 maja 2011 r. (data wpływu 17 maja 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku stosowanej w odniesieniu do produkowanych wyrobów – jest prawidłowe.


UZASADNIENIE


W dniu 18 marca 2011 r. został złożony wniosek, uzupełniony pismem z dnia 17 maja 2011 r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku stosowanej w odniesieniu do produkowanych wyrobów.


W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.


Spółka jest producentem wymienionych w pozycjach 1-50 produktów. Ponadto zajmuje się również sprzedażą w kraju tłuszczu palmowego jadalnego (do smażenia) produkowanego przez innych producentów (pozycje 51 i 52). Opis każdego z produktów uwzględnia: nazwę handlową, kod, rodzaj, skład oraz sposób wytwarzania i przechowywania produktu, a także kod produktu zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn, zm.), wynikający z interpretacji statystycznych Urzędu Statystycznego, zawartych w pismach z dnia 1 lutego oraz 29 marca 2011 r.


    1. Nazwa handlowa produktu: Steakhouse

    Kod produktu: 248.022
    Rodzaj produktu: frytki
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    2. Nazwa handlowa produktu: Fries

    Kod produktu: 169.011
    Rodzaj produktu: frytki
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    3. Nazwa handlowa produktu: Wedges Skin On

    Kod produktu: 295.032
    Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka ze skórką
    Skład produktu: ziemniaki, olej palmowy
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    4. Nazwa handlowa produktu: Slices

    Kod produktu: 501.013
    Rodzaj produktu: talarki ziemniaczane
    Skład produktu: ziemniaki (96%), olej palmowy (45%)
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    5. Nazwa handlowa produktu: Noisettes

    Kod produktu: 757.015
    Rodzaj produktu: kuleczki z puree ziemniaczanego
    Skład produktu: ziemniaki 94%, olej roślinny, sól, stabilizator E464, cukier, przyprawy
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju i przypraw, mieszanie, formowanie, suszenie, smażenie chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    6. Nazwa handlowa produktu: Noisettes

    Kod produktu: 756.004
    Rodzaj produktu: kuleczki z puree ziemniaczanego
    Skład produktu: ziemniaki (87%), olej roślinny, skrobia pszeniczna, sól, metyloceluoza E461, cukier
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju i przypraw, mieszanie, formowanie, suszenie, smażenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    7. Nazwa handlowa produktu: Spicy Wedges

    Kod produktu: 320.013
    Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka w pikantnej przyprawie
    Skład produktu: ziemniaki (93%), olej palmowy, zmodyfikowana skrobia ziemniaczana, sól, papryka chili, papryka, pieprz, cebula w proszku, czosnek w proszku, cukier, ekstrakt jęczmienny, difosforan disodowy E450i, spulchniacz E500i, capsicium extract
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, czyszczenie parowe, krojenie, blanszowanie, smażenie z dodatkiem przypraw, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    8. Nazwa handlowa produktu: Fries crinkle

    Kod produktu: 275.027
    Rodzaj produktu: frytki
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    9. Nazwa handlowa produktu: Rissolees

    Kod produktu: 346.001
    Rodzaj produktu: frytki
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, cukier, sól
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    10. Nazwa handlowa produktu: Slices half cut skin on

    Kod produktu: 508.002
    Rodzaj produktu: talarki ziemniaczane z przyprawami
    Skład produktu: ziemniaki, sól morska, pieprz
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    11. Nazwa handlowa produktu: Rustic wedges BBQ

    Kod produktu: 325.004
    Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka w przyprawie BBQ
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, suszona cebula i czosnek, sól, aromat, ekstrakt jęczmienny, przyprawy i aromat papryki, mąka ryżowa, cukier, spulchniacz E500(ii), guma ksantanowa E415, smoke flavour (aromat dymienia)
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    12. Nazwa handlowa produktu: Rustic Fries

    Kod produktu: 234.004
    Rodzaj produktu: frytki ze skórką
    Skład produktu: ziemniaki, olej palmowy, difosforan E450
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    13. Nazwa handlowa produktu: Wedges crinkle

    Kod produktu: 325.002
    Rodzaj produktu: karbowane cząstki ziemniaka ze skórką
    Skład produktu: odmiany ziemniaków: Ramos, Bint, Fontane
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone".


    14. Nazwa handlowa produktu: Potato chunks

    Kod produktu: 361.001
    Rodzaj produktu: kawałki ziemniaka w przyprawach
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, skrobia pszeniczna, mąka pszeniczna, przyprawy, sól, czosnek w proszku, cukier, ekstrakt jęczmienny, ekstrakt z cebuli, pomidory w proszku, acid sodium dicetate, kolor: E160C(ekstrakt z papryki), difosforan E450
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    15. Nazwa handlowa produktu: Roast Potatoes

    Kod produktu: 366.012
    Rodzaj produktu: połówki ziemniaka
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    16. Nazwa handlowa produktu: Slices crinkle seasoned

    Kod produktu: 507.001
    Rodzaj produktu: talarki ziemniaczane z przyprawami
    Skład produktu: ziemniaki (93%), olej roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, sól, mąka ryżowa, przyprawy, cukier, ekstrakt jęczmienny, aromat, stabilizatory: E450(difosforan), E500(węglan sodu), E415(guma ksantanowa)
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    17. Nazwa handlowa produktu: Fries 10mm Oven

    Kod produktu: 095.011 Rodzaj produktu: frytki
    Skład produktu: ziemniaki (95,6%), olej roślinny 4,4%
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    18. Nazwa handlowa produktu: Wedges Skin Off

    Kod produktu: 307.011
    Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka bez skóry Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    19. Nazwa handlowa produktu: Seasoned wedges

    Kod produktu: 313.002
    Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka w pikantnej przyprawie
    Skład produktu: ziemniaki (93%), olej roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, sól, mąka ryżowa, przyprawy, cukier, ekstrakt jęczmienny, aromat, stabilizatory: E450 (difosforan), E500 (węglan sodu), E415 (guma ksantanowa)
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    20. Nazwa handlowa produktu: Wedges Garlic

    Kod produktu: 304.011
    Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka w przyprawie czosnkowej
    Skład produktu: ziemniaki (92%), olej roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, sól, mąka ryżowa, zioła i przyprawy, potatodextrin, spulchniacz E450 (difosforan) i E500 (węglan sodu), syrop glukozowy, stabilizator E415 (guma ksantanowa), suszone warzywa, skrobia ziemniaczana, E150C (karmel amonikalny), olej rzepakowy, kwas cytrynowy E330, aromat
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    21. Nazwa handlowa produktu: Potato Chunks

    Kod produktu: 351.012 Rodzaj produktu: frytki
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, cukier
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    22. Nazwa handlowa produktu: Rissolees

    Kod produktu: 347.001
    Rodzaj produktu: frytki
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    23. Nazwa handlowa produktu: Fries

    Kod produktu: 227.011 Rodzaj produktu: frytki
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, skrobia modyfikowana, skrobia
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    24. Nazwa handlowa produktu: Fries

    Kod produktu: 230.011
    Rodzaj produktu: frytki
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    25. Nazwa handlowa produktu: Fries Curry
    Kod produktu: 229.011
    Rodzaj produktu: frytki w panierce z curry
    Skład produktu: ziemniaki (78%), olej roślinny, mąka pszeniczna, modyfikowana skrobia pszeniczna, zioła i przyprawy, sól, ekstrakt jęczmienny, ekstrakt z papryki, aromat, stabilizator E415(guma ksantanowa), spulchniacz E500 (węglan sodu)
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, panierowanie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    26. Nazwa handlowa produktu: Rustic slices seasoned

    Kod produktu: 507.004
    Rodzaj produktu: talarki ziemniaczane z przyprawami
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, sól, mąka ryżowa, przyprawy, cukier, ekstrakt jęczmienny, aromat, stabilizatory: E450(difosforan), E500 (węglan sodu), E415 (guma ksantanowa)
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    27. Nazwa handlowa produktu: Rustic slices SP

    Kod produktu: 508.004
    Rodzaj produktu: talarki ziemniaczane z przyprawami
    Skład produktu: ziemniaki 95%, olej roślinny, mąka pszeniczna, mąka ryżowa, przyprawy i ekstrakt przypraw (czarny pieprz, biały pieprz, ekstrakt z czarnego pieprzu), modyfikowana kukurydza i tapioca starch, skrobia pszeniczna, cebula w proszku, czosnek w proszku, ekstrakt jęczmienny, E450 (difosforan) i E500 (węglan sodu), stabilizator E415 (guma ksantanowa)
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    28. Nazwa handlowa produktu: Pommes Parisiennes

    Kod produktu: 534.012
    Rodzaj produktu: paryskie ziemniaczki
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    29. Nazwa handlowa produktu: Roast potatoes

    Kod produktu: 366.011
    Rodzaj produktu: połówki ziemniaka
    Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    30. Nazwa handlowa produktu: Mash christmas frozen Bulk

    Kod produktu: 711.001
    Rodzaj produktu: ziemniaki puree
    Skład produktu: puree z suszu ziemniaczanego, woda, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    31. Nazwa handlowa produktu: Hashbrowns

    Kod produktu: 704.012
    Rodzaj produktu: danie z puree ziemniaczanego z przyprawami
    Skład produktu: ziemniaki (87%), olej roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, cebula w proszku, sól, jaja w proszku, stabilizator E464, glutaminian sodu E621, kwas askrobinowy E300, biały pieprz
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, przypraw, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    32. Nazwa handlowa produktu: Croquettes

    Kod produktu: 726.012
    Rodzaj produktu: krokiety z puree ziemniaczanego w panierce
    Skład produktu: ziemniaki (90%), olej roślinny, sól, odtłuszczone mleko w proszku, całe jaja w proszku, zioła i przyprawy, stabilizator E464
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, mleka, jaj, przypraw, mieszanie, formowanie, panierowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    33. Nazwa handlowa produktu: Croquettes

    Kod produktu: 721.014
    Rodzaj produktu: krokiety z puree ziemniaczanego w panierce
    Skład produktu: ziemniaki (74%), bułka tarta, mąka pszeniczna, sól, całe jaja w proszku, stabilizator E464, przyprawy
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, mleka, jaj, przypraw, mieszanie, formowanie, panierowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    34. Nazwa handlowa produktu: Decorees

    Kod produktu: 720.011
    Rodzaj produktu: szyszki z puree ziemniaczanego
    Skład produktu: ziemniaki (93%), olej roślinny, sól, kurczęce jaja w proszku, cukier, metyloceluoza E461, przyprawy
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, jaj, przypraw, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    35. Nazwa handlowa produktu: Alphabytes

    Kod produktu: 659.013
    Rodzaj produktu: literki z puree ziemniaczanego
    Skład produktu: ziemniaki 88%, olej roślinny, mąka ryżowa, sól, stabilizator E464
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, mąki ryżowej, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    36. Nazwa handlowa produktu: Waffles

    Kod produktu: 770.012
    Rodzaj produktu: gofry ziemniaczane - produkt z puree ziemniaczanego
    Skład produktu: ziemniaki (90%), olej roślinny, sól, modyfikowana skrobia ziemniaczana, kurczęce jaja w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, żółtko jaja w proszku, stabilizator E464, przyprawy
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, mąki ziemniaczanej, jaj, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    37. Nazwa handlowa produktu: Duchesses

    Kod produktu: 735.016
    Rodzaj produktu: rozetki z puree ziemniaczanego
    Skład produktu: ziemniaki (92%), olej roślinny, mąka ryżowa, sól, jaja w proszku pochodzenia kurczęcego, difosforan E450, stabilizator E464, cukier, przyprawy
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, mąki ryżowej, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008:10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    38. Nazwa handlowa produktu: Mash

    Kod produktu: 647.012
    Rodzaj produktu: puree ziemniaczane
    Skład produktu: ziemniaki (91%), tłuszcz roślinny (olej roślinny i tłuszcz, woda, emulsifier, mono-and diglycerides, acidifiers; citricacid, trisodiumcitrate, beta-carotene, aromaty), sól, E-471 kwasy tłuszczowe, biały pieprz
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, dodatków, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    39. Nazwa handlowa produktu: Mash de Luxe

    Kod produktu: 649.011
    Rodzaj produktu: puree ziemniaczane z dodatkiem mleka i masła
    Skład produktu: ziemniaki (83%), woda, masło, pełne mleko w proszku, sól, przyprawy, aromat
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, masła, mleka, wody, dodatków, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    40. Nazwa handlowa produktu: Mash Traditional

    Kod produktu: 660.011
    Rodzaj produktu: puree ziemniaczane
    Skład produktu: ziemniaki (74%), woda, masło, skrobia ziemniaczana, pełne mleko w proszku, sól, biały pieprz Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, masła, mleka, wody, dodatków, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    41. Nazwa handlowa produktu: HotSpicy Wedges

    Kod produktu: 317.007
    Rodzaj produktu: cząstki ziemniaczane w pikantnej panierce
    Skład produktu: ziemniaki (78%), olej roślinny, mąka pszeniczna, modyfikowana skrobia pszeniczna, sól, przyprawy, warzywa, cukier, ekstrakt jęczmienny, E330 kwas cytrynowy, ekstrakt przypraw
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, panierowanie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    42. Nazwa handlowa produktu: HotSpicy Wedges

    Kod produktu: 318.011
    Rodzaj produktu: cząstki ziemniaczane w pikantnej panierce
    Skład produktu: ziemniaki (78%), olej roślinny, mąka pszeniczna, modyfikowana skrobia pszeniczna, sól, przyprawy, suszony czosnek i cebula, cukier, E621 glutaminian sodu, E330 kwas cytrynowy, ekstrakt przypraw
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, panierowanie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    43. Nazwa handlowa produktu: Hash Browns Oven

    Kod produktu: 705.012
    Rodzaj produktu: danie z puree ziemniaczanego z przyprawami
    Skład produktu: ziemniaki 89%, olej roślinny, cebula 3%, sól, kurczęce jaja w proszku, stabilizator E464, kwas askrobinowy E300, cukier, zioła i przyprawy
    Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, masła, mleka, wody, dodatków, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


    44. Nazwa handlowa produktu: Rosties

    Kod produktu: 698.012
    Rodzaj produktu: zapiekanka ziemniaczana z cebulą – danie
    Skład produktu: ziemniaki 89%, olej roślinny, cebula, sól, kurczęce jaja w proszku, stabilizator E464, kwas askrobinowy E300, zioła i przyprawy
    Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, rozdrobnienie-tarcie, mieszanie z przyprawami, jajami, olejem, formowanie, smażenie, schłodzenie, mrożenie
    Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony
    Kod PKWiU 2008:10.31.11.0 „Ziemniaki zamrożone”.


W związku z powyższym zadano następujące pytanie:


Według jakich stawek podatku od towarów i usług opodatkowana jest sprzedaż przez Wnioskodawcę wymienionych w pozycjach 1-44 produktów na terytorium RP począwszy od dnia 1 stycznia 2011 r....


Zdaniem Wnioskodawcy, począwszy od dnia 1 stycznia 2011 r. sprzedaż na terytorium RP produktów wymienionych w pozycjach 1-44 w opisie stanu faktycznego, mieszczących się w grupowaniu PKWiU 2008 10.31.11.0 („Ziemniaki zamrożone”), opodatkowana jest według stawki 5%. Zgodnie z art. 41 ust. 1 w zw. z art. 146a pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług, podstawowa stawka podatku VAT (23%) doznaje wyjątków przewidzianych m.in. w art. 41 ust. 2-12c ustawy. Zgodnie z art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146a pkt 2 ustawy o podatku od towarów i usług, dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f, stawka podatku wynosi 8%. Zgodnie natomiast z art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług, dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%. Produkty wymienione w pozycjach 1-44 w części F wniosku (PKWiU 10.31.11.0) można, przyporządkować do poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług, gdzie ustawodawca wymienia, jako opodatkowane według stawki 8% - „ex 10.3. - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%”. Jednocześnie wspomniane produkty można przyporządkować również do poz. 19 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług, gdzie ustawodawca wymienia, jako opodatkowane według stawki 5% - „ex 10.3. - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane – wyłącznie 1) ziemniaki zamrożone (PKWiU 10.31.11.0), soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32), 3) warzywa zamrożone (PKWiU 10.39.11.0), 4), owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0)”. Zdaniem Wnioskodawcy, w tej sytuacji sprzedaż wspomnianych produktów opodatkowana jest według stawki niższej, t.j. 5% stawki podatku od towarów i usług. Wprawdzie przepis art. 41 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług nie wymienia wśród wyjątków ust. 2a tego artykułu („Dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.”), niemniej zgodnie z objaśnieniem nr 1 do załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług, wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.


W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za prawidłowe.


Zgodnie z dyspozycją art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), opodatkowaniu podlega odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Przez dostawę towarów, stosownie do art. 7 ust. 1 ustawy, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (…).

Pod pojęciem towaru rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii (art. 2 pkt 6 ww. ustawy).

Sprzedażą natomiast jest odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju, eksport towarów oraz wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów (art. 2 pkt 22 ustawy).

Stosownie do art. 5a, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Klasyfikacją, do której odwołują się przepisy ustawy o podatku od towarów i usług w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. jest Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług, wprowadzona w życie rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 ze zm.).

Stawka podatku – zgodnie z przepisem art. 41 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług – wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Natomiast dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku – stosownie do art. 41 ust. 2 ustawy – wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.


Zgodnie z art. 146a pkt 1 i 2 ustawy, wprowadzonym na mocy art. 19 ustawy z dnia 26 listopada 2010 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją ustawy budżetowej (Dz. U. Nr 238 poz. 1578), zmienionym treścią art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 257 poz. 1726), w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f:


  1. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%;
  2. stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%.


Jednocześnie, w myśl art. 41 ust. 2a, dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%.

W załączniku nr 3 do ustawy, stanowiącym wykaz towarów i usług opodatkowanym stawką podatku w wysokości 8%, pod pozycją 26 wskazano na „Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%” (PKWiU ex 10.3).

Zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy o podatku od towarów i usług, przez PKWiU ex – rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

Umieszczenie ww. oznaczenia przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania stawki preferencyjnej tylko do towarów/usług należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniających określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce „nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług)”. Zatem obniżona stawka podatku odnośnie wyrobów z poz. 26 dotyczy owoców i warzyw przetworzonych i zakonserwowanych, sklasyfikowanych w PKWiU w grupowaniu 10.3, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%.

Należy również wskazać, iż zgodnie z pkt 1) objaśnień do ww. załącznika nr 3, wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.


W obowiązującym od 1 stycznia 2011 r. załączniku nr 10 do ustawy, stanowiącym wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%, pod pozycją 19 mieszczą się „Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane – wyłącznie:


  1. ziemniaki zamrożone (PKWiU 10.31.11.0),
  2. soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32),
  3. warzywa zamrożone (PKWiU 10.39.11.0),
  4. owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0).


W objaśnieniu do tego załącznika zaznaczono, iż symbol „ex” dotyczy tylko danego wyrobu z danego grupowania. Mając powyższe na uwadze, wyroby sklasyfikowane w PKWiU w grupowaniu 10.31.11.0 jako „ziemniaki zamrożone” korzystają ze stawki podatku w wysokości 5%.

Z przedstawionego we wniosku opisu stanu faktycznego wynika, iż Wnioskodawca produkuje wyroby spożywcze, które wymienił w części F wniosku w pozycjach 1-44. Mając na względzie pisma Urzędu Statystycznego w Łodzi, wyroby te sklasyfikował w PKWiU w grupowaniu 10.31.11.0.

Mając na uwadze opis stanu faktycznego, powołane przepisy prawa oraz uwzględniając załączone opinie Urzędu Statystycznego należy stwierdzić, że wyroby opisane w pozycjach 1-44 części F wniosku, o ile są właściwie sklasyfikowane w PKWiU w grupowaniu 10.31.11.0, jako wymienione w poz. 19 załącznika nr 10 do ustawy od dnia 1 stycznia 2011 r. przy ich sprzedaży na terytorium kraju stosuje się stawkę podatku w wysokości 5% na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług.

Jednocześnie podkreślić należy, że analiza prawidłowości dokonanej przez Wnioskodawcę we wniosku klasyfikacji towarów do właściwego grupowania statystycznego, nie mieści się w ramach określonych przepisem art. 14b § 1 ustawy Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.). Minister Finansów nie jest uprawniony do zajmowania stanowiska w zakresie prawidłowości przyporządkowania formalnego towarów i usług do grupowania klasyfikacyjnego, w związku z czym niniejszej odpowiedzi udzielono wyłącznie w oparciu o grupowania wskazane w złożonym wniosku. Zgodnie bowiem z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 roku w sprawie trybu udzielania, informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS Nr 1 poz. 11) zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby i usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniami Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej i to jego obciążają ewentualne negatywne konsekwencje z tytułu błędnego zaklasyfikowania towarów i usług.

Tut. Organ informuje, iż w zakresie stawki podatku stosowanej przy sprzedaży pozostałych wyrobów Wnioskodawcy, opisanych w części F złożonego wniosku, wydane zostały odrębne interpretacje indywidualne nr ITPP1/443-415b/11/TS, ITPP1/443-415c/11/TS, ITPP1/443-415d/11/TS, ITPP1/443-415e/11/TS oraz ITPP1/443-415f/11/TS.


Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia.


Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku, Al. Zwycięstwa 16/17, 80-219 Gdańsk, po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).


Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Toruniu, ul. Św. Jakuba 20, 87-100 Toruń.


Referencje


doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.

Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj