Stawki VAT 5% i 8% wg CN (import) na 2011 r.
Artur M. Brzeziński | 2012-12-11 23:00:01
Sprawdź, jakie towary są opodatkowane zgodnie z ustawą o VAT preferencyjnymi stawkami VAT, prezentowanymi w układzie wg Nomenklatury Scalonej. Nie zapominaj jednak, że rozporządzenia wykonawcze do ustawy o VAT wprowadzają inne jeszcze obniżone stawki VAT w imporcie.
Minister Finansów corocznie wydaje nowy wykaz towarów opodatkowanych stawkami preferencyjnymi VAT (stawki 8% i 5%) w imporcie. Wykaz ten to w zasadzie nic innego jak załączniki nr 3 i nr 10 do ustawy o VAT, jednak uporządkowane nie wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług PKWiU, ale wg Nomenklatury Scalonej CN, bowiem to właśnie Nomenklatura Scalona jest stosowana dla określania stawek celnych i ogólnie - klasyfikowania towarów w imporcie.
Wykazy te zmieniane są co najmniej raz w roku, bowiem co roku ogłaszana jest aktualna Nomenklatura Scalona. Zatem i dostosowanie towarów do CN musi odbywać sie co roku na nowo. Poniżej znajdą Państwo wykazy na rok 2011.
Oprócz tych wykazów funkcjonują inne jeszcze preferencyjne stawki VAT w imporcie, wykazy obejmują bowiem jedynie załączniki do ustawy o VAT. Nie obejmują też zwolnień. Wszystkie stawki VAT znaleźć można w wykazie stawek VAT niezależnych od PKWiU i w całym dziale stawek VAT.
Towary objęte niniejszym wykazem można znaleźć również w wyszukiwarce stawek VAT ePodatnik.pl.
8% VAT w imporcie
Wykaz towarów opodatkowanych w imporcie stawką VAT 8%, w układzie wg CN, na rok 2011. Sprawdź towary w Nomenklaturze Scalonej CN ePodatnik.pl
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 | 101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe | |
2 | 102 | Bydło żywe | |
3 | 103 | Świnie żywe | |
4 | 104 | Owce i kozy, żywe | |
5 | 105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki | |
Pozostałe zwierzęta żywe: | |||
- Ssaki: | |||
6 | 0106 11 00 | - - Naczelne | |
- - Pozostałe: | |||
7 | 0106 19 10 | - - - Króliki domowe | |
8 | * 0106 19 90 | - - - Pozostałe 1) | |
9 | (uchylona) | ||
10 | (uchylona) | ||
11 | (uchylona) | ||
12 | * 0106 39 90 | - - - Pozostałe60) | |
13 | * 0106 90 00 | - Pozostałe 2) | |
14 | 201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
15 | 202 | Mięso z bydła, zamrożone | |
16 | 203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
17 | 204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
18 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
19 | 206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
20 | 207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
21 | 208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
22 | * 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 3) | |
23 | 210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | |
24 | 301 | Ryby żywe | |
25 | 302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
26 | 303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
27 | 304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |
28 | 305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
29 | 306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
30 | 307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |
31 | 401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |
32 | 402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
33 | 403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |
34 | 404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
35 | 405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | |
36 | 406 | Ser i twaróg | |
37 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane | |
38 | 408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
39 | 0409 00 00 | Miód naturalny | |
40 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
41 | 502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści | |
42 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | |
43 | 506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów | |
44 | 507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów | |
45 | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane | |
46 | ex * 511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi 4) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39 | |
47 | 601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 | |
48 | ex 602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia - z wyłączeniem CN 0602 90 41 | |
603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | ||
49 | 701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |
50 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |
51 | 703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |
52 | 704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |
53 | 705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | |
54 | 706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |
55 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |
56 | 708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |
57 | 709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |
58 | 710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |
59 | * 711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 5) | |
60 | 712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone | |
61 | 713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |
62 | 714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |
63 | 801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |
64 | 802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |
65 | 0803 00 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone | |
66 | 804 | Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone | |
67 | 805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone | |
68 | 806 | Winogrona, świeże lub suszone | |
69 | 807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże | |
70 | 808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |
71 | 809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |
72 | 810 | Pozostałe owoce, świeże | |
73 | 811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
74 | * 812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 5) | |
75 | 813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem | |
76 | * 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących 5) | |
- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone: | |||
77 | 0904 20 30 | - - - Pozostałe | |
78 | 0908 20 00 | - Kwiat muszkatołowy | |
79 | 0908 30 00 | - Kardamony | |
80 | 909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca | |
81 | ex * 910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 6) - z wyłączeniem CN 0910 10 00, 0910 20 90, 0910 91 90, 0910 99 39 i 0910 99 99 | |
82 | 1001 | Pszenica i meslin | |
83 | 1002 00 00 | Żyto | |
84 | 1003 00 | Jęczmień | |
85 | 1004 00 00 | Owies | |
86 | 1005 | Kukurydza | |
87 | 1006 | Ryż | |
88 | 1007 00 | Ziarno sorgo | |
89 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |
90 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin | |
91 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin | |
92 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe | |
93 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | |
94 | 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane | |
95 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 | |
96 | 1108 | Skrobie; inulina | |
97 | 1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony | |
98 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane | |
99 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane | |
100 | 1203 00 00 | Kopra | |
101 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |
102 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |
103 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |
104 | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane | |
105 | * 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy 7) | |
106 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu | |
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina | ||
107 | * 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane 8) | |
108 | 1212 91 | - - Burak cukrowy | |
109 | ex 1212 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 49 | |
110 | 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek | |
111 | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane | |
112 | ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00 i 1302 19 | |
113 | * 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 3) | |
114 | * 1502 00 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 3) | |
115 | * 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 7) | |
116 | * 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
117 | * 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
118 | * 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
119 | * 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
120 | * 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
121 | * 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 7) | |
122 | * 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie 7) | |
123 | * 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) | |
124 | * 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
125 | * 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | |||
- Olej lniany i jego frakcje: | |||
126 | * 1515 11 00 | - - Olej surowy 7) | |
127 | * 1515 19 | - - Pozostały 7) | |
- Olej kukurydziany i jego frakcje | |||
128 | 1515 21 | - - Olej surowy | |
129 | 1515 29 | - - Pozostały | |
130 | * 1515 30 | - Olej rycynowy i jego frakcje 7) | |
131 | * 1515 50 | - Olej sezamowy i jego frakcje 7) | |
132 | * 1515 90 | - Pozostałe 7) | |
133 | * 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone 7) | |
134 | * 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 7) | |
135 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | |
136 | * 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane 3) | |
137 | * 1603 00 | Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych 9) | |
138 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej | |
139 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane | |
140 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej | |
141 | ex 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel - z wyłączeniem CN 1702 20 | |
142 | 1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru | |
143 | * 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 10) | |
144 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany | |
145 | 1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach | |
146 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
147 | 1905 10 00 | - Chleb chrupki | |
- - Gofry i wafle: | |||
148 | * 1905 32 05 | - - - O zawartości wody przekraczającej 10 % masy 11) | |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: | |||
149 | 1905 40 90 | - - Pozostałe | |
150 | 1905 90 10 | - - Mace | |
151 | * 1905 90 20 | - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby 12) | |
152 | 1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu | |
153 | * 1905 90 60 | - - - - Z dodatkiem środka słodzącego 14) | |
154 | * 1905 90 90 | - - - - Pozostałe 15) | |
155 | * 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym 5) | |
156 | * 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 5) | |
157 | * 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 5) | |
158 | * 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 5) | |
159 | * 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 5) | |
160 | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) | |
161 | * 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 5) | |
162 | * 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 5) | |
163 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | |
164 | 2101 30 | - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | |
165 | ex 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90 | |
166 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane | |
167 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | |
168 | * 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 5) | |
Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg: | |||
169 | * 2201 90 00 | - Pozostałe 16) | |
170 | * 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 17) | |
171 | 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki | |
172 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane | |
173 | 2303 10 | - Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości | |
174 | 2303 20 | - Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru | |
175 | * 2303 30 00 | - Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane 18) | |
176 | * 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego 7) | |
177 | * 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych 7) | |
178 | * 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 2305 7) | |
179 | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
180 | 2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt | |
181 | ex 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00 | |
182 | * 2509 00 00 | Kreda 19) | |
183 | * 2518 10 00 | - Dolomit niekalcynowany ani niespiekany 20) | |
184 | 2522 | Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 | |
Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
185 | * 2530 90 00 | - Pozostałe 21) | |
186 | * 2703 00 00 | Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany 22) | |
187 | * 2802 00 00 | Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna 23) | |
188 | * 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym 24) | |
Azotany: | |||
189 | * 2834 21 00 | - Potasu 25) | |
190 | * 2835 | Podfosforyny, fosforyny i fosforany; polifosforany, nawet niezdefiniowane chemicznie 26) | |
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: | |||
191 | 2903 51 00 | - - 1,2,3,4,5,6- heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN) | |
192 | 2903 52 00 | - - Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO) | |
193 | 2903 59 | - - Pozostałe | |
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: | |||
194 | * 2903 62 00 | - - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1- trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan) 27) | |
195 | * 2918 21 00 | - - Kwas salicylowy i jego sole 28) | |
196 | * 2918 22 00 | - - Kwas o-acetylosalicylowy, jego sole i estry 28) | |
197 | * 2918 23 00 | - - Pozostałe estry kwasu salicylowego i ich sole 28) | |
198 | * 2922 41 00 | - - Lizyna i jej estry; ich sole 28) | |
199 | * 2922 42 00 | - - Kwas glutaminowy i jego sole 28) | |
200 | * 2923 | Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie 28) | |
201 | ex * 2924 | Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego 28) - z wyłączeniem CN 2924 21 00 | |
Organiczne związki siarki: | |||
202 | 2930 90 13 | - - Cysteina i cystyna | |
203 | 2930 90 16 | - - Pochodne cysteiny lub cystyny | |
Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu: | |||
- Laktony: | |||
204 | * 2932 29 | - - Pozostałe laktony 28) | |
Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu: | |||
205 | * 2933 11 | - - Fenazon (antypiryna) i jego pochodne 28) | |
206 | * 2933 19 | - - Pozostałe 28) | |
207 | * 2933 21 00 | - - Hydantoina i jej pochodne 28) | |
208 | * 2933 52 00 | - - Malonylomocznik (kwas barbiturowy) i jego sole 28) | |
209 | * 2933 53 | - - Allobarbital (INN), amobarbital (INN), barbital (INN), butalbital (INN), butobarbital, cyklobarbital (INN), metylfenobarbital (INN), pentobarbital (INN), fenobarbital (INN), sekbutabarbital (INN), sekobarbital (INN) i winylbital (INN); ich sole 28) | |
210 | * 2933 54 00 | - - Pozostałe pochodne malonylomocznika (kwasu barbiturowego); ich sole 28) | |
211 | * 2933 55 00 | - - Loprazolam (INN), meklokwalon (INN), metakwalon (INN) i zipeprol (INN); ich sole 28) | |
212 | * 2933 59 | - - Pozostałe 28) | |
213 | * 2933 69 | - - Pozostałe 28) | |
Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne: | |||
214 | * 2934 30 | - Związki zawierające w strukturze fenotiazynowy układ pierścieniowy (nawet uwodorniony), nieskondensowany dalej 28) | |
215 | * 2935 00 | Sulfonamidy 28) | |
216 | * 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku 28) | |
217 | * 2937 | Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony 28) | |
218 | * 2938 | Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne 28) | |
219 | * 2939 | Alkaloidy roślinne, naturalne lub syntetyczne, ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne 28) | |
220 | * 2940 00 00 | Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 2939 28) | |
221 | * 2941 | Antybiotyki 28) | |
222 | * 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 28) | |
223 | * 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne 28) | |
224 | * 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 28) | |
25 | * 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 28) | |
226 | * 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych 28) | |
227 | ex * 3006 | Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu 28) - z wyłączeniem CN 3006 10 30, 3006 10 90, 3006 40 00, 3006 70 00, 3006 91 00 i 3006 92 00 | |
228 | 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego | |
Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe: | |||
229 | 3102 10 | - Mocznik, nawet w roztworze wodnym | |
230 | 3102 21 00 | - - Siarczan amonu | |
231 | 3102 29 00 | - - Pozostałe | |
232 | 3102 30 | - Azotan amonu, nawet w roztworze wodnym | |
233 | * 3102 40 | - - Mieszaniny azotanu amonu z węglanem wapnia lub pozostałymi nieorganicznymi substancjami niebędącymi nawozami 29) | |
234 | * 3102 50 | - Azotan sodu 30) | |
235 | 3102 60 00 | - Sole podwójne i mieszaniny azotanu wapnia i azotanu amonu | |
236 | 3102 80 00 | - Mieszaniny mocznika i azotanu amonu w roztworze wodnym lub amoniakalnym | |
237 | * 3102 90 00 | - Pozostałe, włącznie z mieszaninami niewymienionymi w poprzednich podpozycjach 29) | |
238 | 3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne | |
239 | ex 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne - z wyłączeniem CN 3104 20 | |
240 | * 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg 25) | |
241 | * 3407 00 00 | Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia) 31) | |
Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: | |||
242 | * 3501 10 90 | - - Pozostałe 32) | |
Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: | |||
- Albumina jaja: | |||
243 | 3502 11 | - - Suszona | |
244 | 3502 19 | - - Pozostała | |
245 | * 3502 20 | - Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch lub więcej białek serwatki 33) | |
246 | * 3502 90 | - Pozostałe 34) | |
247 | 3503 00 10 | - Żelatyna i jej pochodne | |
248 | 3505 10 | - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane | |
249 | 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: | |||
250 | * 3701 10 00 | - Do promieni rentgenowskich 35) | |
Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony: | |||
251 | * 3702 10 00 | - Do promieni rentgenowskich 36) | |
Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy): | |||
252 | 3808 50 00 | - Towary wymienione w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu | |
253 | 3808 91 | - - Środki owadobójcze (insektycydy) | |
254 | 3808 92 | - - Środki grzybobójcze (fungicydy) | |
255 | 3808 93 | - - Środki chwastobójcze (herbicydy), opóźniające kiełkowanie oraz regulatory wzrostu roślin | |
256 | * 3808 94 | - - Środki odkażające 37) | |
257 | 3808 99 | - - Pozostałe | |
258 | * 3821 00 00 | Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych 38) | |
259 | * 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, gotowe odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe 39) | |
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
260 | * 3824 90 61 | - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 3004 40) | |
261 | * 3824 90 62 | - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin 40) | |
262 | * 3824 90 64 | - - - - Pozostałe 40) | |
263 | * 4009 | Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze) 41) | |
264 | 4014 | Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu | |
Rękawiczki, mitenki i rękawice z jednym palcem: | |||
265 | * 4015 11 00 | - - Chirurgiczne 42) | |
266 | * 4115 20 00 | - Skwarki i pozostałe odpadki skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej 43) | |
267 | 4401 10 00 | - Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach | |
268 | Pozostałe artykuły z drewna: | ||
* 4421 90 98 | - - Pozostałe 44) | ||
269 | 4818 40 | - Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki i wkładki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne | |
270 | * 4818 90 90 | - - Pozostałe 45) | |
271 | * 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach 46) | |
272 | * 4902 | Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe 47) | |
273 | * 4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania 46) | |
274 | * 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione 48) | |
275 | ex * 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane 49) - z wyłączeniem CN 4905 10 00 | |
276 | 5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania | |
Wełna: | |||
277 | 5101 19 00 | - - Pozostała | |
278 | * 5301 10 00 | - Len surowy lub roszony 50) | |
279 | * 5302 10 00 | - Konopie siewne, surowe lub roszone 50) | |
280 | * 5303 10 00 | - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone 50) | |
281 | * 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) 50) | |
282 | ex * 5601 | Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien 51) - z wyłączeniem CN 5601 30 00 | |
Części obuwia (włącznie z cholewkami, nawet przymocowanymi do podeszew innych niż podeszwy); podpodeszwy wyjmowane (wkładki), podkładki pod pięty i podobne artykuły; getry, sztylpy i podobne artykuły oraz ich części: | |||
283 | * 6406 91 00 | - - Z drewna 44) | |
284 | * 7318 23 00 | - - Nity 52) | |
Maszyny, instalacje przemysłowe lub laboratoryjne, nawet ogrzewane elektrycznie (z wyłączeniem pieców, piekarników i pozostałych urządzeń objętych pozycją 8514), do obróbki materiałów w procesach wymagających zmiany temperatury, takich jak: grzanie, gotowanie, prażenie, destylowanie, rektyfikowanie, sterylizowanie, pasteryzowanie, poddawanie działaniu pary wodnej, suszenie, odparowywanie, parowanie, skraplanie lub chłodzenie, inne niż urządzenia lub instalacje, w rodzaju stosowanych do celów domowych; urządzenia do podgrzewania wody przepływowe lub pojemnościowe, nieelektryczne: | |||
285 | * 8419 90 | - Części 53) | |
Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane): | |||
286 | * 8442 30 | - Maszyny, urządzenia i wyposażenie 54) | |
287 | * 8469 00 | Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów 55) | |
Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | |||
288 | * 8471 80 00 | - Pozostałe urządzenia do maszyn do automatycznego przetwarzania danych 56) | |
289 | * 8471 90 00 | - Pozostałe 56) | |
290 | 8713 | Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób | |
291 | 9001 30 00 | - Soczewki kontaktowe | |
292 | 9001 40 | - Soczewki okularowe szklane | |
293 | 9001 50 | - Soczewki okularowe z pozostałych materiałów | |
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: | |||
294 | * 9018 31 | - - Strzykawki, z igłami lub bez 57) | |
295 | * 9018 32 | - - Metalowe igły do zastrzyków oraz igły chirurgiczne 57) | |
295 | * 9018 39 00 | - - Pozostałe 57) | |
297 | 9018 90 10 | - - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi | |
298 | 9018 90 50 | - - Aparatura do transfuzji | |
299 | ex * 9021 | Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa 58) - z wyłączeniem CN 9021 21 | |
300 | * 9602 00 00 | Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny 59) | |
bez względu na kod CN | 1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach | ||
2. Sznurek do maszyn rolniczych | |||
3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) - wyłącznie: | |||
1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, | |||
2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, | |||
3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki "ZUBER" | |||
4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych, dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika | |||
5. Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską | |||
6. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a | |||
7. Obuwie dziecięce | |||
8. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt | |||
9. Błony rentgenowskie diagnostyczne |
Objaśnienia:
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki dzikie i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych2) wyłącznie pszczoły i jedwabniki
3) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
4) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
5) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
6) wyłącznie: koperek (Anethum qeaveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
7) wyłącznie jadalne
8) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
9) wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa
10) z wyłączeniem ekstraktów i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
11) wyłącznie wafle
12) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty
13) (uchylone)
14) wyłącznie wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni
15) wyłącznie bułka tarta
16) wyłącznie woda w postaci naturalnej i lód, włączając lód do celów chłodniczych innych niż żywnościowe
17) wyłącznie niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, oraz niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy
18) wyłącznie wywar
19) wyłącznie kreda mielona, pastewna i kreda mielona, nawozowa
20) wyłącznie mączka dolomitowa
21) wyłącznie ziemia ogrodnicza inna niż zawierająca torf jako zasadniczy składnik i inna niż będąca mieszaniną naturalnej gleby, piasku i minerałów
22) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych
23) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
24) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
25) z wyłączeniem nawozów naturalnych
26) wyłącznie związki fosforowe do mieszanek paszowych
27) z wyłączeniem heksachlorobenzenu
28) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego
29) z wyłączeniem cyjanamidu wapnia
30) wyłącznie sprzedawany jako nawóz
31) wyłącznie materiały formierskie dentystyczne na bazie wosku, w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, materiały formierskie dentystyczne na bazie gipsu, pasty modelarskie i pozostałe preparaty; preparaty do stosowania w dentystyce na bazie gipsu, pozostałe
32) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
33) wyłącznie albumina techniczna, albumina mleka
34) wyłącznie albumina techniczna
35) wyłącznie do stosowania w medycynie, stomatologii i weterynarii
36) wyłącznie do zastosowań nieprzemysłowych - wyłącznie medycznych
37) wyłącznie preparaty odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu przepisów ustawy o produktach biobójczych
38) wyłącznie gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów - dla farmacji
30) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne
40) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego
41) wyłącznie węże medyczne
42) wyłącznie rękawice chirurgiczne
43) wyłącznie odpady ze skór wyprawionych, pył, proszek i mączka skórzana, z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
44) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
45) wyłącznie wata celulozowa, paczkowana
46) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek
47) wyłącznie gazety drukowane, czasopisma i pozostałe periodyki oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISSN, wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem: wydawnictw, w których 67 % powierzchni jest przeznaczone na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
48) wyłącznie nuty w formie drukowanej
49) wyłącznie mapy wytwarzane metodami poligraficznymi
50) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
51) wyłącznie podpaski i tampony higieniczne z papieru, waty celulozowej lub bibułki tissue; wata celulozowa paczkowana; pieluszki, wkładki do pieluch i podobne artykuły sanitarne dla niemowląt i dla dorosłych
52) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
53) wyłącznie części do narzędzi, przyrządów, aparatów i urządzeń medycyny ogólnej (do sterylizacji narzędzi, dezynfekcji i wyjaławiania itp.)
54) wyłącznie maszyny poligraficzne do pisma Braille'a
55) wyłącznie maszyny do pisania dla niewidomych
56) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
57) z wyłączeniem weterynaryjnych
58) z wyłączeniem protez dentystycznych
59) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
60) wyłącznie strusie żywe hodowlane
5% VAT w imporcie
Wykaz towarów opodatkowanych w imporcie stawką VAT 5%, w układzie wg CN, na rok 2011. Sprawdź towary w Nomenklaturze Scalonej CN ePodatnik.pl.
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 | 201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | |
2 | 202 | Mięso z bydła, zamrożone | |
3 | 203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
4 | 204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
5 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
6 | 206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
7 | 207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
8 | 208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone | |
9 | * 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 1) | |
10 | 210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów | |
11 | ex 301 | Ryby żywe - z wyłączeniem CN 0301 10 | |
12 | 302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
13 | 303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | |
14 | 304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | |
15 | 305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | |
16 | 306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | |
17 | 307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi | |
18 | 401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | |
19 | 402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
20 | 403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |
21 | 404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
22 | 405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania | |
23 | 406 | Ser i twaróg | |
24 | ex 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane - z wyłączeniem CN 0407 00 11 i 0407 00 19 | |
25 | 408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | |
26 | 0409 00 00 | Miód naturalny | |
27 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
28 | 502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści | |
29 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | |
30 | 506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów | |
31 | 507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów | |
32 | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane | |
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi | |||
33 | 0511 91 | - - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3 | |
34 | * 0511 99 10 | - - - Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek 2) | |
35 | * 0511 99 85 | - Pozostałe 2) | |
36 | 701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | |
37 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | |
38 | 703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | |
39 | 704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | |
40 | 705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp), świeże lub schłodzone | |
41 | 706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | |
42 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | |
43 | 708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | |
44 | 709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | |
45 | 710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone | |
46 | 713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | |
47 | 714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | |
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane | |||
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.): | |||
48 | 0802 21 00 | - - W łupinach | |
49 | 0802 22 00 | - - Bez łupin | |
- Orzechy włoskie: | |||
50 | 0802 31 00 | - - W łupinach | |
51 | 0802 32 00 | - - Bez łupin | |
Winogrona, świeże lub suszone: | |||
52 | 0806 10 | - Świeże | |
53 | ex 807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00 | |
54 | 808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | |
55 | 809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | |
56 | ex 810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00 i 0810 60 00 i 0810 90 20 | |
57 | * 811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 3) | |
- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone: | |||
58 | 0904 20 30 | - - - Pozostałe | |
59 | 0908 10 00 | - Gałka muszkatołowa | |
60 | 0908 20 00 | - Kwiat muszkatołowy | |
61 | * 909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca 4) | |
62 | ex * 910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 5) - z wyłączeniem CN 0910 10 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99 | |
63 | 1001 | Pszenica i meslin | |
64 | 1002 00 00 | Żyto | |
65 | 1003 00 | Jęczmień | |
65a | 1004 00 00 | Owies | |
66 | 1005 | Kukurydza | |
67 | 1006 | Ryż | |
68 | 1007 00 | Ziarno sorgo | |
69 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | |
70 | 1101 00 | Mąka pszenna lub meslin | |
71 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin | |
72 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe | |
73 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | |
74 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 | |
75 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane | |
76 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane | |
77 | 1203 00 00 | Kopra | |
78 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | |
79 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | |
80 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | |
81 | ex 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem CN 1207 20 | |
82 | * 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy 7) | |
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: | |||
83 | 1209 91 | - - Nasiona warzyw | |
84 | ex 1209 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1209 99 10 | |
85 | * 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane 6) | |
86 | 1212 91 | - - Burak cukrowy | |
87 | 1302 20 | - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany | |
88 | 1302 31 00 | - - Agar-agar | |
89 | * 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 1) | |
90 | * 1502 00 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 1) | |
91 | * 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 7) | |
92 | * 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
93 | * 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
94 | * 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
95 | * 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
96 | * 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
97 | * 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 7) | |
98 | * 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie 7) | |
99 | * 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
100 | * 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
101 | * 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) | |
102 | ex * 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 7) - z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29 | |
103 | * 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone 7) | |
104 | * 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 7) | |
105 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | |
106 | ex 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - z wyłączeniem CN 1602 10 00 | |
107 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej | |
108 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane | |
- Laktoza i syrop laktozowy: | |||
109 | 1702 11 00 | - - Zawierające 99 % masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę | |
110 | 1702 19 00 | - - Pozostałe | |
111 | 1901 20 00 | - Mieszaniny ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 | |
112 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany | |
113 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
114 | 1905 10 00 | - Chleb chrupki | |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe | |||
115 | 1905 40 90 | - - Pozostałe | |
116 | 1905 90 10 | - - Mace | |
117 | * 1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu15) | |
118 | * 1905 90 90 | - - - - Pozostałe 8) | |
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 | |||
119 | 2004 10 | - Ziemniaki | |
120 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | |
121 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | |
Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |||
122 | * 2106 90 98 | - - - Pozostałe 9) | |
123 | * 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycja 2009 10) | |
124 | 2301 10 00 | - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki | |
125 | * 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane 11) | |
126 | * 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego 7) | |
127 | * 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych 7) | |
128 | * 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 2305 7) | |
128a | * 3501 10 90 | Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: | |
- - Pozostałe16) | |||
- Albumina jaja: | |||
129 | 3502 11 | - - Suszona | |
130 | 3502 19 | - - Pozostała | |
131 | * 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach 12) | |
132 | * 4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania 12) | |
133 | * 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione 13) | |
134 | ex * 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane 14)- z wyłączeniem CN 4905 10 00 | |
bez względu na kod CN | 1. Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN | ||
2. Czasopisma specjalistyczne - w rozumieniu art. 2 pkt 27f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.) |
Objaśnienia:
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
3) z wyłączeniem orzechów
4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek
5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
6) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
7) wyłącznie jadalne
8) wyłącznie bułka tarta
9) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
10) wyłącznie niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, oraz niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy
11) z wyłączeniem śruty
12) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braile'a
13) wyłącznie nuty w formie drukowanej
14) wyłącznie mapy - wytwarzane metodami poligraficznymi
15) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
16) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
Uwaga, proszę zwrócić uwagę na daty publikacji tekstów (pod tytułem) - w celu weryfikacji ich aktualności!
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.