Interpretacje podatkowe do PKWiU 56.10.11.0
-

 

Interpretacje podatkowe do PKWiU 56.10.11.0

Podaj kod

tylko interpretacje potwierdzone opiniami klasyfikacyjnymi wydanymi przez Główny Urząd Statystyczny (GUS)

Do wyszukiwarki należy wpisać wyłącznie niżej wskazany najbardziej szczegółowy symbol, np. PKWiU 66.21 źle | 66.21.10.0 dobrze
pozycje PKWiU np. 00.00.00.0   |   podklasy PKD np. 00.00.A   |   rodzaje KŚT np. 000   |   klasy PKOB np. 0000   |   dziesięciocyfrówki PKWiU 1997 np. 00.00.00-00.00


84/481753 - interpretacji podatkowych
do PKWiU 56.10.11.0 -

1 2 3

2016.04.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-393/13/16-7/S/IGo
     ∟(...) imprez okolicznościowych, w ramach których udostępniany jest m.in. lokal, wyżywienie oraz obsługa kelnerska należy sklasyfikować według PKWiU w grupowaniu 56.10.11.0 „Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach”, które co do zasady podlegają opodatkowaniu 8% stawką VAT. Przy czym stawką tą nie (...)

2016.04.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/4512-243/16/AW
     ∟(...) „Usługi związane z wyżywieniem”; w grupowaniu 56.10 – „Usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych”, w ramach którego mieści się symbol 56.10.11.0 – „Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach”, natomiast w grupowaniu 56.21 – „Usługi przygotowywania i dostarczania żywności (...)

2016.02.16 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP1/4512-574/15-3/MW
     ∟(...) wesel, komunii i innych imprez okolicznościowych przeważa element gastronomiczny, w związku z tym Wnioskodawca kwalifikuje organizowanie takich wydarzeń do PKWiU 56.10.11.0 (Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach). Klasyfikacja PKWiU ma charakter wyłącznie pomocniczy w stosunku do ustalenia właściwych (...)

2015.12.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/4512-478/15-4/PRP
     ∟(...) wniosku, Wnioskodawca wskazał, iż klasyfikacja statystyczna świadczonych przez Wnioskodawcę usług według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług jest następująca: 56.10.11.0, usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach. Wnioskodawca zamierza objąć rabatem (w ramach oferowanych zestawów) zarówno napoje wymienione (...)

2015.12.01 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-1018/15-2/MMa
     ∟(...) zasadniczą w świadczeniu kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej stanowić będzie usługa gastronomiczna zaklasyfikowana zgodnie z nomenklaturą PKWiU 56.10.11.0 ,,Usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach”. Nie jest bowiem możliwe zorganizowanie przyjęcia bez zapewnienia gościom posiłków. Usługa (...)

2015.11.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-890/15/RH
     ∟(...) stołach będą stały napoje gazowane, których ilość będzie przypadała na określoną liczbę uczestników. Spółka sklasyfikowała przedmiotową usługę jako PKWiU 56.10.11.0 – Usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach. Biorąc pod uwagę powołane przepisy prawa, jak również przedstawione we wniosku zdarzenie (...)

2015.09.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-643/15/WN
     ∟(...) są wymienione w załączniku do podpisanej umowy. W usłudze kompleksowej świadczonej przez Spółkę, zasadniczą jest usługa gastronomiczna - wg nomenklatury PKWiU 56.10.11.0 "Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach". Nie jest bowiem możliwe zorganizowanie przyjęcia bez zapewnienia gościom posiłków. Usługa (...)

2015.08.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-451/15/JJ
     ∟(...) lody na gałki podawane w kubeczkach waflowych (które można spożywać zarówno wewnątrz lokalu jak i na wynos). Powyższe wyroby sklasyfikowane zostały według PKWiU 56.10.11.0 jako usługa gastronomiczna. Wyroby te przygotowane są w cukierni w stanie nadającym się do bezpośredniego spożycia, w związku z czym Wnioskodawca świadczy (...)

2015.07.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-375/15/BW
     ∟(...) przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „Usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach,56.21.11.0 Usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych,56.21.19.0 (...)

2015.07.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/4512-290/15-4/JS
     ∟(...) nabytych produktów w komfortowych warunkach.Ponadto Wnioskodawca wskazał, że:Klasyfikacja statystyczna PKWiU 2008 r., świadczonych przez Zainteresowanego usług to: 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach oraz 56.30.10.0 Usługi przygotowywania i podawania napojów.Na pytanie o treści „Czy wśród (...)

2015.07.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/4512-414/15-2/AS
     ∟(...) przygotowania i podawania napojów Przy czym, klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 - usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 - usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)

2015.06.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-421/15/BS
     ∟(...) oraz warunków stosowania stawek obniżonych. Działalność ta będzie – z punktu widzenia przepisów dot. klasyfikacji wyrobów i usług –sklasyfikowana w PKWiU 56.10.11.0 (usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach). W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie: Jaką stawką podatku VAT (...)

2015.05.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-96/15/JJ
     ∟(...) przyjeżdża po posiłki stosuje stawkę 8%.Ponadto Wnioskodawca uzupełnił wniosek o poniższe informacje:Symbol PKWiU dla wykonywanych czynności opisanych we wniosku to: 56.10.11.0, 56.21.11.0, 56.21.19.0, 56.30.10.0.Koszt dojazdu do klienta stanowić będzie jeden z elementów kalkulacyjnych wynagrodzenia za oferowaną usługę (...)

2015.03.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP4/443-881/14-4/MK
     ∟(...) są jako „usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (catering)” (PKWiU 56.21.19.0). a nie usługi gastronomiczne (PKWiU 56.10.11.0), to prawo do obniżenia istnieje. Zauważył, że ustawa VAT nie definiuje ani usług gastronomicznych ani usług. Podsumowując, zdaniem Spółki catering (...)

2015.01.23 - Minister Finansów - PT8/033/162/946/PBD/14/
     ∟(...) 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, wymienione we wniosku, usługi świadczone przez Wnioskodawcę sklasyfikowane są pod numerami: 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach,56.21.11.0 Usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych,56.21.19.0 (...)

2014.12.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-1155/14/ASz
     ∟(...) Nr 207, poz. 1293 ze zm.) to:PKWiU 55.10.10.0 usługi w zakresie noclegów i usługi towarzyszące świadczone przez hotele, motele, pensjonaty i inne obiekty hotelowe,PKWiU 56.10.11.0 usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach,PKWiU 56.21.19.0 usługi przygotowania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców (...)

2014.10.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-911/14/DM
     ∟(...) usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 – usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 – usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)

2014.10.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-915/14/BS
     ∟(...) usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 – usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 – usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)

2014.10.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-912/14/KM
     ∟(...) usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 – usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 – usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)

2014.10.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-816/14/MS
     ∟(...) usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 – usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 – usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)

2014.10.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-914/14/AJ
     ∟(...) usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 – usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 – usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)

2014.10.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-811/14/MS
     ∟(...) przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 - usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach,56.21.11.0 - usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw (...)

2014.08.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-554/14/ASz
     ∟(...) usługi w zakresie noclegów i usługi towarzyszące świadczone przez hotele, motele, pensjonaty i inne obiekty hotelowe-wyżywieniaPKWiU 56.10.11.0 usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjachPKWiU 56.21.19.0 usługi przygotowania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców (...)

2014.08.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-565/14-5/AD
     ∟(...) będzie z opodatkowania podatkiem VAT stawką właściwą dla gastronomii. Jak wskazał Wnioskodawca wykonywane przez niego czynności klasyfikowane są w PKWiU pod symbolem 56.10.11.0 – Usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach. Mając na uwadze powołane wyżej przepisy prawa podatkowego należy uznać, że świadczone (...)

2014.07.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-396a/14/BS
     ∟(...) gorących, zapewnieniem napojów zimnych, wód mineralnych oraz innych towarów w stanie nieprzetworzonym wraz z obsługą kelnerską należy zaklasyfikować wg PKWiU 56.10.11.0 - Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach. Usługa ta będzie opodatkowana stawką VAT 8% na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 i poz. 7 (...)

2014.01.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-862/13/AW
     ∟(...) przygotowywania i podawania napojów. Przy czym w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „Usługi związane z wyżywieniem” m.in. w grupowaniu 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach. Ponadto należy wskazać, iż stosownie do Komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z (...)

2013.12.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1211/13-2/AW
     ∟(...) są jako usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (catering)” (PKWiU 56.21.19.0), a nie usługi gastronomiczne (PKWiU 56.10.11.0), to prawo do obniżenia istnieje.” W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego (...)

2013.11.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-777/13/MS
     ∟(...) przez Wnioskodawcę będą dokumentować nabycie usług gastronomicznych o których mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku od towarów i usług o symbolu PKWiU 56.10.11.0 usługi gastronomiczne w restauracjach. Usługi te będą wykorzystywane przez Wnioskodawcę wyłącznie do wykonywania czynności opodatkowanych podatkiem VAT (...)

2013.07.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-347/13/RSz
     ∟(...) świadczyć następujące rodzaje usług:zakwaterowanie uczestników i trenerów (PKWiU 55.10.10.0 lub 55.20.19.0),wyżywienie uczestników i trenerów (PKWiU 56.21.19.0 lub 56.10.11.0 lub 56.29.19.0),wynajem sali przystosowanej do prowadzenia szkoleń (PKWiU 68.20.12.0). W celu realizacji umowy Spółka zawiera umowy z innymi podmiotami na (...)

2013.05.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-147/13/RSz
     ∟(...) okolicznościowej stanowić będzie usługa gastronomiczna zaklasyfikowana przez Wnioskodawcę - przy wskazanych wyżej zastrzeżeniach - zgodnie z nomenklaturą PKWiU 56.10.11.0 „Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach". Nie jest bowiem możliwe zorganizowanie przyjęcia bez zapewnienia gościom posiłków . (...)

1 2 3

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj