Interpretacje podatkowe do PKWiU 56.10.11.0
-
84/481753 - interpretacji podatkowych
do PKWiU 56.10.11.0 -
2016.04.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-393/13/16-7/S/IGo
∟(...) imprez okolicznościowych, w ramach których udostępniany jest m.in. lokal, wyżywienie oraz obsługa kelnerska należy sklasyfikować według PKWiU w grupowaniu 56.10.11.0 „Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach”, które co do zasady podlegają opodatkowaniu 8% stawką VAT. Przy czym stawką tą nie (...)
2016.04.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/4512-243/16/AW
∟(...) „Usługi związane z wyżywieniem”; w grupowaniu 56.10 – „Usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych”, w ramach którego mieści się symbol 56.10.11.0 – „Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach”, natomiast w grupowaniu 56.21 – „Usługi przygotowywania i dostarczania żywności (...)
2016.02.16 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP1/4512-574/15-3/MW
∟(...) wesel, komunii i innych imprez okolicznościowych przeważa element gastronomiczny, w związku z tym Wnioskodawca kwalifikuje organizowanie takich wydarzeń do PKWiU 56.10.11.0 (Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach). Klasyfikacja PKWiU ma charakter wyłącznie pomocniczy w stosunku do ustalenia właściwych (...)
2015.12.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/4512-478/15-4/PRP
∟(...) wniosku, Wnioskodawca wskazał, iż klasyfikacja statystyczna świadczonych przez Wnioskodawcę usług według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług jest następująca: 56.10.11.0, usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach. Wnioskodawca zamierza objąć rabatem (w ramach oferowanych zestawów) zarówno napoje wymienione (...)
2015.12.01 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-1018/15-2/MMa
∟(...) zasadniczą w świadczeniu kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej stanowić będzie usługa gastronomiczna zaklasyfikowana zgodnie z nomenklaturą PKWiU 56.10.11.0 ,,Usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach”. Nie jest bowiem możliwe zorganizowanie przyjęcia bez zapewnienia gościom posiłków. Usługa (...)
2015.11.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-890/15/RH
∟(...) stołach będą stały napoje gazowane, których ilość będzie przypadała na określoną liczbę uczestników. Spółka sklasyfikowała przedmiotową usługę jako PKWiU 56.10.11.0 – Usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach. Biorąc pod uwagę powołane przepisy prawa, jak również przedstawione we wniosku zdarzenie (...)
2015.09.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-643/15/WN
∟(...) są wymienione w załączniku do podpisanej umowy. W usłudze kompleksowej świadczonej przez Spółkę, zasadniczą jest usługa gastronomiczna - wg nomenklatury PKWiU 56.10.11.0 "Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach". Nie jest bowiem możliwe zorganizowanie przyjęcia bez zapewnienia gościom posiłków. Usługa (...)
2015.08.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-451/15/JJ
∟(...) lody na gałki podawane w kubeczkach waflowych (które można spożywać zarówno wewnątrz lokalu jak i na wynos). Powyższe wyroby sklasyfikowane zostały według PKWiU 56.10.11.0 jako usługa gastronomiczna. Wyroby te przygotowane są w cukierni w stanie nadającym się do bezpośredniego spożycia, w związku z czym Wnioskodawca świadczy (...)
2015.07.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-375/15/BW
∟(...) przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „Usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach,56.21.11.0 Usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych,56.21.19.0 (...)
2015.07.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/4512-290/15-4/JS
∟(...) nabytych produktów w komfortowych warunkach.Ponadto Wnioskodawca wskazał, że:Klasyfikacja statystyczna PKWiU 2008 r., świadczonych przez Zainteresowanego usług to: 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach oraz 56.30.10.0 Usługi przygotowywania i podawania napojów.Na pytanie o treści „Czy wśród (...)
2015.07.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/4512-414/15-2/AS
∟(...) przygotowania i podawania napojów Przy czym, klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 - usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 - usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)
2015.06.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-421/15/BS
∟(...) oraz warunków stosowania stawek obniżonych. Działalność ta będzie – z punktu widzenia przepisów dot. klasyfikacji wyrobów i usług –sklasyfikowana w PKWiU 56.10.11.0 (usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach). W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie: Jaką stawką podatku VAT (...)
2015.05.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-96/15/JJ
∟(...) przyjeżdża po posiłki stosuje stawkę 8%.Ponadto Wnioskodawca uzupełnił wniosek o poniższe informacje:Symbol PKWiU dla wykonywanych czynności opisanych we wniosku to: 56.10.11.0, 56.21.11.0, 56.21.19.0, 56.30.10.0.Koszt dojazdu do klienta stanowić będzie jeden z elementów kalkulacyjnych wynagrodzenia za oferowaną usługę (...)
2015.03.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP4/443-881/14-4/MK
∟(...) są jako „usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (catering)” (PKWiU 56.21.19.0). a nie usługi gastronomiczne (PKWiU 56.10.11.0), to prawo do obniżenia istnieje. Zauważył, że ustawa VAT nie definiuje ani usług gastronomicznych ani usług. Podsumowując, zdaniem Spółki catering (...)
2015.01.23 - Minister Finansów - PT8/033/162/946/PBD/14/
∟(...) 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, wymienione we wniosku, usługi świadczone przez Wnioskodawcę sklasyfikowane są pod numerami: 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach,56.21.11.0 Usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych,56.21.19.0 (...)
2014.12.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-1155/14/ASz
∟(...) Nr 207, poz. 1293 ze zm.) to:PKWiU 55.10.10.0 usługi w zakresie noclegów i usługi towarzyszące świadczone przez hotele, motele, pensjonaty i inne obiekty hotelowe,PKWiU 56.10.11.0 usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach,PKWiU 56.21.19.0 usługi przygotowania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców (...)
2014.10.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-911/14/DM
∟(...) usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 – usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 – usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)
2014.10.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-915/14/BS
∟(...) usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 – usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 – usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)
2014.10.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-912/14/KM
∟(...) usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 – usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 – usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)
2014.10.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-816/14/MS
∟(...) usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 – usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 – usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)
2014.10.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-914/14/AJ
∟(...) usługi przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 – usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, 56.21.11.0 – usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych, (...)
2014.10.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-811/14/MS
∟(...) przygotowywania i podawania napojów. Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „usługi związane z wyżywieniem”, w grupowaniu: 56.10.11.0 - usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach,56.21.11.0 - usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw (...)
2014.08.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-554/14/ASz
∟(...) usługi w zakresie noclegów i usługi towarzyszące świadczone przez hotele, motele, pensjonaty i inne obiekty hotelowe-wyżywieniaPKWiU 56.10.11.0 usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjachPKWiU 56.21.19.0 usługi przygotowania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców (...)
2014.08.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-565/14-5/AD
∟(...) będzie z opodatkowania podatkiem VAT stawką właściwą dla gastronomii. Jak wskazał Wnioskodawca wykonywane przez niego czynności klasyfikowane są w PKWiU pod symbolem 56.10.11.0 – Usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach. Mając na uwadze powołane wyżej przepisy prawa podatkowego należy uznać, że świadczone (...)
2014.07.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-396a/14/BS
∟(...) gorących, zapewnieniem napojów zimnych, wód mineralnych oraz innych towarów w stanie nieprzetworzonym wraz z obsługą kelnerską należy zaklasyfikować wg PKWiU 56.10.11.0 - Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach. Usługa ta będzie opodatkowana stawką VAT 8% na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 i poz. 7 (...)
2014.01.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-862/13/AW
∟(...) przygotowywania i podawania napojów. Przy czym w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował „Usługi związane z wyżywieniem” m.in. w grupowaniu 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach. Ponadto należy wskazać, iż stosownie do Komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z (...)
2013.12.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1211/13-2/AW
∟(...) są jako usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (catering)” (PKWiU 56.21.19.0), a nie usługi gastronomiczne (PKWiU 56.10.11.0), to prawo do obniżenia istnieje.” W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego (...)
2013.11.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-777/13/MS
∟(...) przez Wnioskodawcę będą dokumentować nabycie usług gastronomicznych o których mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku od towarów i usług o symbolu PKWiU 56.10.11.0 usługi gastronomiczne w restauracjach. Usługi te będą wykorzystywane przez Wnioskodawcę wyłącznie do wykonywania czynności opodatkowanych podatkiem VAT (...)
2013.07.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-347/13/RSz
∟(...) świadczyć następujące rodzaje usług:zakwaterowanie uczestników i trenerów (PKWiU 55.10.10.0 lub 55.20.19.0),wyżywienie uczestników i trenerów (PKWiU 56.21.19.0 lub 56.10.11.0 lub 56.29.19.0),wynajem sali przystosowanej do prowadzenia szkoleń (PKWiU 68.20.12.0). W celu realizacji umowy Spółka zawiera umowy z innymi podmiotami na (...)
2013.05.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-147/13/RSz
∟(...) okolicznościowej stanowić będzie usługa gastronomiczna zaklasyfikowana przez Wnioskodawcę - przy wskazanych wyżej zastrzeżeniach - zgodnie z nomenklaturą PKWiU 56.10.11.0 „Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach". Nie jest bowiem możliwe zorganizowanie przyjęcia bez zapewnienia gościom posiłków . (...)
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.