Interpretacja Pierwszego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie
1471/DPF/415-58/07/TM
z 6 września 2007 r.
Mechanizm kojarzenia podobnych interpretacji
Rodzaj dokumentu
postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Sygnatura
1471/DPF/415-58/07/TM
Data
2007.09.06
Autor
Pierwszy Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie
Temat
Podatek dochodowy od osób fizycznych
Słowa kluczowe
faktura zbiorcza
kontrahenci
usługi gastronomiczne
zwolnienia podatkowe
Pytanie podatnika
Czy wartość przekazanego świadczenia (obiadu), jeżeli brak jest możliwości ustalenia dokładnej wartości usługi przypadającej na kontrahenta lub dostawcę, tj. co za ile zjadł zaproszony gość oraz pracownik, należy opodatkować podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
P O S T A N O W I E N I E
Wątpliwość Spółki budzi, czy wartość przekazanego świadczenia (obiadu), jeżeli brak jest możliwości ustalenia dokładnej wartości usługi przypadającej na kontrahenta lub dostawcę, tj. co i za ile zjadł zaproszony gość oraz pracownik, należy opodatkować podatkiem dochodowym od osób fizycznych? Zdaniem Spółki, w sytuacji gdy nie jest możliwe określenie wartości przekazywanego konkretnej osobie świadczenia, czyli wyszczególnienia, co i za ile zjadł zaproszony gość i pracownik, koszty obiadów nie będą stanowiły przychodów podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Podział łącznej wartości usługi gastronomicznej na ilość uczestników spotkania w celu ustalenia przychodu pojedynczej osoby nie jest, zdaniem Spółki, właściwym rozwiązaniem w tej sytuacji ze względu na fakt, iż osoba, która w mniejszym stopniu skorzystała z obiadu, musiałaby ponosić część obciążenia podatkowego drugiej strony.
Stosownie do art. 11 ust. 1 w/w ustawy, przychodami, z zastrzeżeniem art. 14-16, art. 17 ust. 1 pkt 6 i 9 i art. 20 ust. 3, są otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika w roku kalendarzowym pieniądze i wartości pieniężne oraz wartości otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń. Zgodnie z art. 20 powołanej ustawy, za przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9, uważa się w szczególności: kwoty wypłacone po śmierci członka otwartego funduszu emerytalnego wskazanej przez niego osobie lub członkowi jego najbliższej rodziny, w rozumieniu przepisów o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych, zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego, alimenty, stypendia, dotacje (subwencje) inne niż wymienione w art. 14, dopłaty, nagrody i inne nieodpłatne świadczenia nienależące do przychodów określonych w art. 12-14 i 17 oraz przychody nieznajdujące pokrycia w ujawnionych źródłach. Należy zauważyć, że biorący udział w spotkaniu pracownicy i potencjalni kontrahenci nie muszą korzystać w równym stopniu ze wszystkich udostępnionych im usług gastronomicznych, tak więc trudno jest określić wartość świadczeń faktycznie otrzymanych przez konkretną osobę. Dlatego też wynik uzyskany po podzieleniu wartości usługi gastronomicznej, wynikającej z faktury wystawionej dla Spółki, przez liczbę osób biorących udział w spotkaniu nie odzwierciedla faktycznie otrzymanych przez daną osobę świadczeń, a zatem nie stanowi dla tej osoby przychodów w myśl cytowanych wyżej przepisów. Zatem w omawianej we wniosku sytuacji, koszty usługi gastronomicznej nie będą stanowiły dla pracowników Spółki przychodów ze stosunku pracy wymienionych w art. 12 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ani nie będą stanowiły dla potencjalnych kontrahentów przychodów z innych źródeł, wymienionych w art. 20 tej ustawy.
|
doradcapodatkowy.com gdy potrzebujesz własnej indywidualnej interpretacji podatkowej.