Interpretacje do przepisu
art. 5a ustawy o podatku od towarów i usług
2498/481753 - interpretacji podatkowych do przepisu art. 5a ustawy o podatku od towarów i usług
13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
2016.01.12 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-1037/15/MN
∟Interpretacja przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania usług oferowanych w ramach pakietu pobytowego VIP.
2016.01.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-856/15-2/ISK
∟brak prawa do zastosowania obniżonej stawki 5% dla dostaw wszystkich wyrobów piekarskich świeżych, klasyfikowanych do grupowania 10.71.11 PKWiU z 2008 r., niezależnie od ich terminu przydatności do spożycia
2016.01.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-859/15-2/ISZ
∟W zakresie stawki podatku VAT dla dostawy towarów typu kakao w proszku (instant).
2016.01.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-855/15-2/ISZ
∟W zakresie zastosowania obniżonej stawki podatku dla dostawy musztardy gotowej.
2016.01.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-944/15/IK
∟w zakresie stawki podatku VAT dla usług korzystania z sauny i basenu
2016.01.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-972/15-2/IZ
∟istota nie można zgodzić się z Wnioskodawcą,że dostawa w zestawie adiuwantów wraz z produktem głównym będzie podlegała opodatkowaniu jedną 8% stawką VAT, która będzie właściwa dla dostawy produktu głównego.
2016.01.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-993/15-2/MJ
∟Prawo do zastosowania obniżonej stawki VAT w wysokości 5% bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy Rady UE z 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej 2006/112/WE, dla dostaw wszystkich wyrobów piekarskich świeżych, klasyfikowanych do grupowania 10.71.11 PKWiU z 2008 r., niezależnie od ich terminu przydatności do spożycia – podobieństwo towarów.
2016.01.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-879/15/RSz
∟zastosowanie 8% stawki VAT do refakturowania na rzecz najemców opłat za dostarczanie wody i odprowadzanie ścieków w ramach usługi wynajmu pomieszczeń
2016.01.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-854/15-2/RM
∟Prawo do zastosowania obniżonej stawki podatku dla dostawy napojów owocowych, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi mniej niż 20% składu surowcowego.
2015.12.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-1102/15-2/RR
∟Wliczenie do wartości sprzedaży usług administrowania nieruchomościami mieszkalnymi.
2015.12.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-1187/15-2/MT
∟Zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 8% dla produktu o nazwie witamina H biotyna 2%.
2015.12.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-991/15-2/KOM
∟Stawki podatku VAT dla dostawy towarów typu kakao w proszku (instant).
2015.12.31 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-996/15-2/AOg
∟Towary nie korzystają z możliwości opodatkowania preferencyjną 5% stawką podatku VAT, lecz są opodatkowane 23% stawką podatku VAT na podstawie 41 ust. 1 ustawy o VAT.
2015.12.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-862/15/RSz
∟zastosowanie 5% stawki podatku VAT dla dostawy gotowych posiłków i dań (wymienionych we wniosku) sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1
2015.12.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/4512-1241/15-2/EK
∟stawka podatku VAT dla sprzedaży gotowych posiłków i dań
2015.12.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP1/4512-592/15-2/MGo
∟Zastosowanie 8% stawki podatku VAT dla peletu i brykietu ze słomy zbożowej bez dodatku środków wiążących.
2015.12.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/4512-598/15-2/AJB
∟stawka podatku dla produkcji peletu i brykietu ze słomy zbożowej bez dodatku środków wiążących
2015.12.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-858/15-2/ISK
∟Brak prawa do zastosowania obniżonej stawki 8% dla dostaw wafli, których zawartość wody nie przekracza 10% masy produktu.
2015.12.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-995/15-2/KOM
∟Stawka podatku VA dla dostawy krajowych produktów waflowych o zawartości wody nieprzekraczającej 10% masy produktu.
2015.12.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-992/15-2/MJ
∟Podobieństwo towarów - prawo do zastosowania obniżonej stawki VAT w wysokości 8% bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy Rady UE z 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej 2006/112/WE, dla dostaw wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, klasyfikowanych do grupowania 10.71.12 PKWiU z 2008 r., niezależnie od ich terminu przydatności do spożycia.
2015.12.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-945/15-4/RR
∟Stawka podatku VAT dla dostawy owadów mrożonych oraz ekstraktu z owadów i nawozu pochodzącego z ich hodowli i przetworzenia.
2015.12.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-1144/15-2/AOg
∟Wnioskodawca jest uprawniony do stosowania obniżonej stawki VAT, w wysokości wynoszącej 8%, w odniesieniu do sprzedaży Produktów w postaci „Wapna nawozowego granulowanego” oraz „Wapna nawozowego granulowanego.
2015.12.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/4512-935/15/LSz
∟Dotyczy opodatkowania sprzedaży karnetów na wstęp do szkoły tańca.
2015.12.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-922/15-5/AO
∟W zakresie stawki podatku od towarów i usług dla sprzedaży posiłków w lokalu z przeznaczeniem do spożycia na wynos.
2015.12.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/4512-749/15/LSz
∟Dotyczy zwolnienia od podatku VAT świadczenia usług kolonii dla dzieci i młodzieży.
2015.12.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/4512-922/15-6/AO
∟W zakresie stawki podatku od towarów i usług dla sprzedaży posiłków w lokalu z przeznaczeniem do spożycia na miejscu – świadczenie usług.
Świadczenie jako usługa związana z wyżywieniem obejmująca dostawę posiłku – co do zasady w całości podlega opodatkowaniu 8% stawką podatku VAT zgodnie z § 3 ust. 1 pkt 1 ww. rozporządzenia. Natomiast w sytuacji kiedy usługa ta obejmuje dostawę produktu żywnościowego lub napoju wymienionego w pozycji 7 załącznika do ww. rozporządzenia w całości jest opodatkowana stawką podstawową w wysokości 23%.
2015.12.16 - Minister Finansów - PT8.8101.716.2015TKE
∟Zastosowanie zwolnienia dla nabywanych od podmiotu zagranicznego usług obejmujących elementy SWIFTNet FIN, SWIFTNet Accord oraz inne rozwiązania poprawiające zarządzanie płynnością, zapewniające standaryzację i automatyzację procesów - brak
2015.12.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-768/15/KO
∟w zakresie określenia momentu powstania obowiązku podatkowego dla czynności wykonywanych w ramach kontraktu na budowę bloku energetycznego
2015.12.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-993/15-2/ISZ
∟w zakresie uznania sprzedaży towarów z przeznaczeniem do konsumpcji w lokalu, na wynos lub z dowozem do klienta za dostawę towarów, stawki podatku VAT oraz podstawy opodatkowania dostawy towarów wraz z ich dowozem
2015.12.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-967/15/BS
∟Interpretacja przepisów prawa podatkowego, dotycząca podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania Produktów.
13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.