Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: gastronomia

 

gastronomia 257 / 481753  │  a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   q   r   s   t   u   v   w   z  

1 2 3 4 5 6 7 8 9

2007.09.24 - Pierwszy Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie - 1471/DPR2/423-157/07/JB
     ∟Czy w świetle aktualnie obowiązujących przepisów prawa podatkowego, a w szczególności art. 16 ust. 1 pkt 46 lit. a ustawy o pdop, Spółka może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów podatek naliczony od towarów lub usług nabytych lub importowanych dla celów reprezentacji.

2007.09.17 - Pierwszy Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie - 1471/DPR2/423-141/07/WP
     ∟Czy koszty spotkań kadry zarządczej z przedstawicielami innych firm i ponoszone w związku z tym wydatki na zakup artykułów spożywczych, usług gastronomicznych i upominków stanowią dla Podatnika w całości bieżący koszt uzyskania przychodów, czy też jako koszty reprezentacji nie mogą być zaliczone do kosztów podatkowych zgodnie z art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy ustawy z dnia 15 lutego1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych. (t.j. Dz.U. z 2000r. Nr 54, poz. 654 ze zm.). Postanowienie

2007.03.22 - Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie - 1472/ROP1/423-22/07/AP
     ∟Czy art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, wyłączający z kosztów uzyskania przychodów wydatki na reprezentację, w szczególności na usługi gastronomiczne, żywność i napoje, w tym alkoholowe, ma zastosowanie wobec Podatnika wykonującego na zlecenie klienta usługi szkoleniowe, organizującego konferencje i seminaria? Integralną częścią tych spotkań jest catering – uczestnicy konferencji i seminariów częstowani są kawą, herbatą, wodą i posiłkami, w programie szkoleń i konferencji jest lunch.

2007.01.05 - Urząd Skarbowy w Hrubieszowie - PP/443-10/06
     ∟Żołnierze zawodowi pełniący służbę w Jednostce Wojskowej korzystają odpłatnie z wyżywienia w Punkcie Żywienia Kadry zorganizowanym w stołówce żołnierskiej. Czy tak zorganizowane żywienie należy traktować jako usługę gastronomiczną i opodatkować 7 % stawką VAT?

2006.11.20 - Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie - 1472/ROP1/423-292/06/RM
     ∟Czy wydatki na 1) nabycie/wytworzenie udostępnianych kontrahentom-punktom handlowym materiałów „point of sale” („materiały wsparcia punktu sprzedaży” – przedmioty i urządzenia służące wyeksponowaniu i zareklamowaniu wyrobów Spółki, np. listwy napółkowe, bannery i szyldy reklamowe, plakaty, naklejki, standy, kasetony, maszyny, lodówki, automaty, meble, opatrzone logo), które pozostają własnością Spółki, w zamian za zobowiązanie do wykorzystania ich do ekspozycji i sprzedaży wyłącznie produktów Spółki oraz 2) serwis tych urządzeń są kosztami uzyskania przychodów?

2006.09.11 - Urząd Skarbowy w Brzesku - PDF/415-21/06
     ∟Jaką stawkę ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych należy zastosować w przypadku prowadzenia działalności usługowej w zakresie handlu i gastronomicznej?

2006.06.09 - Urząd Skarbowy Warszawa-Praga - 1434/PV/443-90/06/AM
     ∟Prowadzę działalność gospodarczą, której przedmiotem jest przygotowywanie i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych ( catering), oraz bary, stołówki, restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne. Wykonuję też usługi budowlane i transportowe. Ze względu na niskie obroty na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej nie mam obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy zastosowaniu kasy rejestrującej. Czy do obliczenia podatku należnego w związku z przygotowaniem i dostarczaniem żywności dla odbiorców zewnętrznych mogę dokonać podziału sprzedaży towarów w danym okresie rozliczeniowym w proporcji wynikającej z udokumentowanych z...

2006.03.06 - Urząd Skarbowy w Płocku - 1419/UPO-443-18/06/RK
     ∟Jaka jest wysokość stawki podatku od towarów i usług w przypadku świadczenia usług cateringowych?

2005.09.19 - Urząd Skarbowy w Zakopanem - P.P. 443-35-1/05
     ∟Czy wystawiane faktury VAT przez inne podmioty, stanowiace obciążenie za dodatkowe usługi świadczone na rzecz gości (tj. kuligi, usługi gastronomiczne, usługi przewodnickie, itp.) stanowią podstawę do wystawiania klientom faktur VAT marża, i czy podstawą opodatkowania jest marża, zgodnie z art. 119 ustawy o VAT ?

2005.04.29 - Urząd Skarbowy w Rybniku - PD1/415/B/12-1/05
     ∟Jaką zastosować stawkę ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych z działalności polegającej na przetwarzaniu we własnym zakresie zakupionych surowców i sprzedaży tychże jako dań gotowych? Postanowienie

2004.12.30 - Urząd Skarbowy w Myśliborzu - US.RPP-415/VAT/102/04
     ∟W czasie prowadzenia działalności gospodarczej podatnik odliczył podatek naliczony związany z zakupem inwestycji. Likwidując działalność powyższą inwestycję rozliczył w remanencie likwidacyjnym i w deklaracji VAT-7. Czy teraz jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności może sprzedać tę nieruchomość bez podatku od towarów i usług?

2004.11.20 - Urząd Skarbowy w Polkowicach - PP.443/53/04
     ∟Jaką stawką podatku VAT powinny zostać opodatkowane usługi gastronomiczne oraz krótkotrwałego zakwaterowania sklasyfikowane w Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług pod symbolem PKWiU 55.23 tj. usługi świadczone przez obiekty noclegowe turystyki oraz inne miejsca krótkotrwałego zakwaterowania z wyłączeniem usług zakwaterowania w bursach, internatach i domach studenckich w sytuacji, gdy zarówno usługa zakwaterowania jak i gastronomiczna świadczona jest temu samemu odbiorcy?Według przepisów o usługach turystycznych występujące razem dwie imprezy turystyczne jakimi są nocleg i wyżywienie uznaje się za usługę turystyczną, a taka usługa opodatkowana jest stawką 22%.W...

2004.08.12 - Urząd Skarbowy w Elblągu - PP1/443-82-I/04
     ∟Czy w świetle ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, jeśli hotel obok usługi własnej (noclegowej), świadczy dla grup turystycznych usługi nabyte (gastronomiczne), przewodnika, bilety wstępu, usługi transportowe podlega to szczególnym procedurom opodatkowania na zasadzie VAT marża wynikającym z art. 119 ustawy o VAT?

2004.07.07 - Urząd Skarbowy we Włodawie - NPD-415/19/04
     ∟Proszę u udzielenie pisemnej informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w mojej indywidualnej sprawie a w szczególności ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U. z 1998r. Nr. 144, poz. 930). Prowadzę działalność gospodarczą opodatkowaną podatkiem zryczałtowanym. We wpisie do ewidencji działalności gospodarczej mam zgłoszony przedmiot działalności: pozostałe placówki gastronomiczne 55.30.B, zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON wykazuje identyczny wpis odnośnie prowadzonej działalności. W ramach mojej działalności będę sprzedawała lody gałkow...

2004.07.07 - Urząd Skarbowy w Jeleniej Górze - PP443/1074/III/04
     ∟Zapytanie dotyczy stawki podatku od towarów i usług dla posiłków profilaktycznych.

2004.05.25 - Drugi Urząd Skarbowy Łódź-Górna - III-1/443/6/2004/ED
     ∟Obowiązek zainstalowania kolejnej kasy w przypadku rozszerzenia dotychczasowej działalności przewozu osób taksówkami, o działalność handlową w barze piwnym. W dniu 26.04.2004r Podatnik w trybie przepisu art. 14a § 2 ustawy z dnia 29.08.1997r- Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) złożył w tut. organie zapytanie w zakresie dotyczącym obowiązku zainstalowania kolejnej kasy w ciągu miesiąca od dnia instalacji kasy fiskalnej w taksówce w przypadku rozszerzenia dotychczasowej działalności przewozu osób taksówkami o działalność handlową w barze piwnym w sytuacji gdy obroty z działalności - sprzedaży piwa w barze, rozpoczętej w 2004r są niższe...

2004.05.13 - Urząd Skarbowy Warszawa-Mokotów - US33/NG/GV/I/443-182/04/MP
     ∟Czy można odliczać podatek VAT z tytułu nabycia usług hotelarskich i gastronomicznych w kontekście art.25 ustawy o VAT, w przypadku firmy nieposiadającej licencji biura turystycznego W odpowiedzi na pismo z dnia 13 lutego 2004r. (wpływ do tut. Urzędu 11 marca 2004r.), uzupełnione w dniu 20 kwietnia 2004r., dotyczące stosowania przepisów prawa podatkowego,

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj