Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: napoje alkoholowe

 

napoje alkoholowe 161 / 481753  │  a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   q   r   s   t   u   v   w   z  

1 2 3 4 5 6

2017.05.17 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB3-3.4013.27.2017.1.MS
     ∟- czy mieszanie składników, tj. alkoholu, owoców i wody nie musi odbywać się w składzie podatkowym, - czy wytworzone w ww. sposób nalewki sprzedawane w lokalu i na zewnątrz będą podlegały jeszcze raz opodatkowaniu podatkiem akcyzowym, - czy w związku z zamierzoną produkcją nalewek należy prowadzić dokumentację produkcyjną wyrobów akcyzowych i w jakim zakresie, - czy wyprodukowane nalewki będą musiały być oznaczone znakami akcyzy.

2016.12.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - 2461-IBPP4.4513.329.2016.1.EK
     ∟organizacja obrotu wyrobami akcyzowymi – napoje alkoholowe

2016.12.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - 2461-IBPP4.4513.328.2016.1.EK
     ∟organizacja obrotu wyrobami akcyzowymi – napoje alkoholowe

2016.11.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4513-81/16-1/SM
     ∟w zakresie sposobu i terminu rozliczania ubytków piwa.

2016.06.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4513-39/16-4/MC
     ∟W zakresie możliwości oznaczania znakami akcyzy wyrobów akcyzowych znajdujących się w składzie podatkowym Wnioskodawcy będących własnością podmiotów nieposiadających zezwolenia na wyprowadzenie wyrobów akcyzowych z cudzego składu podatkowego, możliwości wyprowadzenia tych wyrobów przez Wnioskodawcę ze składu podatkowego oraz w zakresie uznania Wnioskodawcy za podatnika akcyzy

2016.06.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/4513-97/16/PK
     ∟Określenie od dnia 1 maja 2004r. do 28 lutego 2009r. podstawy opodatkowania piw smakowych

2016.04.25 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/4512-1-48/16-4/JN
     ∟Podatek od towarów i usług w zakresie opodatkowania obciążenia kontrahenta kosztami związanymi z produkcją piwa w przypadku rezygnacji przez kontrahenta z jego zakupu.

2015.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP3/4513-10/15/JK
     ∟Napoje na bazie alkoholu pochodzącego z procesu fermentacji, odpowiadające początkowo pozycji 2206 Nomenklatury Scalonej, do których dodano pewną ilość alkoholu destylowanego, wody, syropu cukrowego, aromatów i barwników, a w przypadku niektórych z nich – bazy śmietankowej, w wyniku czego napoje te straciły smak, zapach lub też wygląd napoju wytwarzanego z określonych owoców lub produktów naturalnych, nie są objęte zakresem pozycji 2206, lecz pozycji 2208 Nomenklatury Scalonej.

2015.04.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/4513-12/15/PK
     ∟Zwolnienie wyrobów akcyzowych z obowiązku oznaczania znakami akcyzy

2015.03.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-1226/14-4/KS
     ∟Czy będą stanowić koszty uzyskania przychodu wydatki na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych w opisanej sytuacji?

2015.03.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP3/443-127/14-4/TK
     ∟Podatek akcyzowy w zakresie stawki akcyzy na wyrób pośredni o kodzie CN 2206 00 oraz rodzaju znaków skarbowych akcyzy jakie należy umieścić na opakowania jednostkowe o pojemności do 0,5 l tego wyrobu.

2015.02.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-82/14-4/KK
     ∟napój alkoholowy o zawartości 9% objętościowych alkoholu, będący mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym, rozlany do szklanych butelek ciśnieniowych, do którego dodano dwutlenek węgla powodujący ciśnienie w butelce z tym wyrobem powyżej 3 barów w 20 st. C, zamknięty korkiem plastikowym (niemającym kształtu grzybka) zaopatrzony w zapinkę drucianą, klasyfikowany przez Wnioskodawcę do kodu CN 220600, podlega opodatkowaniu stawką akcyzy przewidzianą dla piwa, zgodnie z art. 94 ust. 4 ustawy, to jest w wysokości 7,79 zł.

2015.01.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP3/443-123/14-2/TK
     ∟Podatek akcyzowy w zakresie: rozliczenia ubytków i nadwyżek napojów alkoholowych w magazynowym składzie podatkowym oraz kompensacji nadwyżki z ubytkami tych wyrobów.

2014.12.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1206/14/MS
     ∟Ustalenie stawki podatku oraz podstawy opodatkowania.

2014.11.19 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/443-388/14/EK
     ∟- zwrot podatku akcyzowego przy zwrocie wadliwego towaru do producenta (poza obszar celny Wspólnoty Europejskiej) przy uprzednim zdjęciu znaków akcyzy wg przepisów, - zwrot podatku akcyzowego przy utylizacji uszkodzonego towaru przez firmę utylizującą odpady przemysłowe, przy uprzednim zdjęciu znaków akcyzy podatkowe wg przepisów.

2014.11.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-69/14-2/BJ
     ∟przedstawiony przez Wnioskodawcę sposób obliczania przedpłaty akcyzy od piwa produkowanego poza składem podatkowym jest prawidłowy.

2014.10.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP3/443-423/14/JK
     ∟Napoje na bazie alkoholu pochodzącego z procesu fermentacji, odpowiadające początkowo pozycji 2206 Nomenklatury Scalonej, do których dodano pewną ilość alkoholu destylowanego, wody, syropu cukrowego, aromatów i barwników, a w przypadku niektórych z nich – bazy śmietankowej, w wyniku czego napoje te straciły smak, zapach lub też wygląd napoju wytwarzanego z określonych owoców lub produktów naturalnych, nie są objęte zakresem pozycji 2206, lecz pozycji 2208 Nomenklatury Scalonej.

2014.10.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-47/14-4/BJ
     ∟warunki zwolnienia na gruncie § 9 rozporządzenia w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, dla używanego przez Wnioskodawcę częściowo skażonego alkoholu etylowego

2014.09.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/443-206/14/BP
     ∟Czy klasyfikacja napoju winnego powstałego z połączenia wina z sokami owocowymi dosłodzonego i aromatyzowanego do wyrobów winiarskich o stawce podatku akcyzowego 158 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu jest prawidłowa?

2014.09.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-34/14-4/BJ
     ∟straty, które powstają w browarze Wnioskodawcy na poszczególnych etapach produkcji piwa w systemie przedpłat akcyzy poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy, nie mieszczą się w definicji ubytków wyrobów akcyzowych zawartej w art. 2 ust. 1 pkt 20 lit. a) ustawy i w związku z tym, w stosunku do tych strat piwa, nie mogą być ustalane dopuszczalne normy ubytków wyrobów akcyzowych.

2014.06.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP3/443-138/14/JK
     ∟Produkowany wyrób nie jest wyrobem o jakim mowa w art. 94-96 ustawy, a powstały napój alkoholowy będzie posiadał właściwości organoleptyczne (smak, zapach, wygląd) charakterystyczne dla napoju fermentowanego (powstałego m.in. z mieszaniny soku owocowego i/lub rozcieńczonego koncentratu), z którego został wytworzony, zatem zgodnie z dyspozycją art. 97 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym, jest wyrobem pośrednim, dla którego stawka akcyzy wynosi 318,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu (art. 97 ust. 4 ustawy).

2014.06.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP3/443-121/14/JK
     ∟Wyrób nie jest wyrobem o jakim mowa w art. 94-96 ustawy, a powstały napój alkoholowy będzie posiadał właściwości organoleptyczne (smak, zapach, wygląd) charakterystyczne dla napoju winnego owocowego, z którego został wytworzony, zatem zgodnie z dyspozycją art. 97 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym, jest wyrobem pośrednim, dla którego stawka akcyzy wynosi 318,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu (art. 97 ust. 4 ustawy).

2014.05.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPB3/423-112/14-4/JG
     ∟1. Czy wydatki na organizacje konferencji wskazane w stanie faktycznym, zarówno ponoszone bezpośrednio przez Spółkę jak i te, w których Spółka partycypuje kiedy konferencję organizuje inny podmiot, stanowią dla Spółki w całości koszt uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych? (zaistniały stan faktyczny) 2. Czy wydatki na organizacje konferencji wskazane w stanie faktycznym, zarówno ponoszone bezpośrednio przez Spółkę jak i te, w których Spółka partycypuje kiedy konferencję organizuje inny podmiot, stanowić będą dla Spółki w całości koszt uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych? (zdarzenie przyszłe)

2014.02.19 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-73/13-2/KK
     ∟Spółka nie będzie uprawniona do wysłania w procedurze zawieszenia poboru akcyzy ze swojego składu podatkowego do składu podatkowego innego podmiotu na terytorium napojów alkoholowych oznaczonych znakami akcyzy,(…) Stanowisko częściowo tożsame: 208160

2014.01.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-1337/13/AK,IBPBI/2/423-1338/13/AK
     ∟1. Czy wydatki na usługi gastronomiczne, obejmujące posiłki w postaci śniadania, obiadu, kolacji wraz z napojami bezalkoholowymi, w postaci jak wskazana w opisie stanu faktycznego, poniesione przez Spółkę na spotkaniach biznesowych z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami Spółki stanowią koszty reprezentacji w rozumieniu art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?2. Czy wydatki na napoje alkoholowe, w postaci jak wskazana w opisie stanu faktycznego, poniesione przez Spółkę na spotkaniach biznesowych z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami Spółki stanowią koszty reprezentacji w rozumieniu art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób ...

2014.01.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-1338/13/AK
     ∟1. Czy wydatki na usługi gastronomiczne, obejmujące posiłki w postaci śniadania, obiadu, kolacji wraz z napojami bezalkoholowymi, w postaci jak wskazana w opisie stanu faktycznego, poniesione przez Spółkę na spotkaniach biznesowych z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami Spółki stanowią koszty reprezentacji w rozumieniu art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych? 2. Czy wydatki na napoje alkoholowe, w postaci jak wskazana w opisie stanu faktycznego, poniesione przez Spółkę na spotkaniach biznesowych z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami Spółki stanowią koszty reprezentacji w rozumieniu art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?

2013.12.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-46/13-4/BJ
     ∟Wnioskodawca będzie podatnikiem podatku akcyzowego, rozlew alkoholu etylowego będzie produkcją wyrobu akcyzowego, będzie musiał dokonać zgłoszenia rejestracyjnego, składać deklaracje, prowadzić ewidencję i oznaczać wyroby znakami akcyzy (stanowisko Wnioskodawcy nieprawidłowe);Wnioskodawca będzie mógł prowadzić rozlew poza składem podatkowym (stanowisko Wnioskodawcy prawidłowe)

2013.11.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/443-522/13/PK
     ∟określenie od dnia 1 marca 2009r. podstawy opodatkowania piw smakowych

2013.11.12 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/443-503/13/PK
     ∟określenie od dnia 1 maja 2004r. do 28 lutego 2009r. podstawy opodatkowania piw smakowych

2013.07.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-23/13-4/BJ
     ∟Napoje alkoholowe o nazwie: „A”; „B”; „C” oraz napoje alkoholowe o smaku, zapachu, wyglądzie jabłkowym i wiśniowym, o zawartości alkoholu 21%, podlegają/będą podlegać opodatkowaniu stawką akcyzy przewidzianą dla wyrobów pośrednich, zgodnie z art. 97 ust. 4 ustawy, to jest w wysokości 318,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu, pod warunkiem, iż wskazana przez Wnioskodawcę klasyfikacja wyrobu gotowego do kodu CN 2206 00 jest/będzie dokonana w sposób prawidłowy i wyrób gotowy zachowa smak, zapach i wygląd napoju wytwarzanego z owoców lub określonego produktu naturalnego czyli napoju fermentowanego.

1 2 3 4 5 6

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj