Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: napoje alkoholowe
napoje alkoholowe 161 / 481753 │ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w z
2017.05.17 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB3-3.4013.27.2017.1.MS
∟- czy mieszanie składników, tj. alkoholu, owoców i wody nie musi odbywać się w składzie podatkowym,
- czy wytworzone w ww. sposób nalewki sprzedawane w lokalu i na zewnątrz będą podlegały jeszcze raz opodatkowaniu podatkiem akcyzowym,
- czy w związku z zamierzoną produkcją nalewek należy prowadzić dokumentację produkcyjną wyrobów akcyzowych i w jakim zakresie,
- czy wyprodukowane nalewki będą musiały być oznaczone znakami akcyzy.
2016.12.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - 2461-IBPP4.4513.329.2016.1.EK
∟organizacja obrotu wyrobami akcyzowymi – napoje alkoholowe
2016.12.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - 2461-IBPP4.4513.328.2016.1.EK
∟organizacja obrotu wyrobami akcyzowymi – napoje alkoholowe
2016.11.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4513-81/16-1/SM
∟w zakresie sposobu i terminu rozliczania ubytków piwa.
2016.06.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4513-39/16-4/MC
∟W zakresie możliwości oznaczania znakami akcyzy wyrobów akcyzowych znajdujących się w składzie podatkowym Wnioskodawcy będących własnością podmiotów nieposiadających zezwolenia na wyprowadzenie wyrobów akcyzowych z cudzego składu podatkowego, możliwości wyprowadzenia tych wyrobów przez Wnioskodawcę ze składu podatkowego oraz w zakresie uznania Wnioskodawcy za podatnika akcyzy
2016.06.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/4513-97/16/PK
∟Określenie od dnia 1 maja 2004r. do 28 lutego 2009r. podstawy opodatkowania piw smakowych
2016.04.25 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/4512-1-48/16-4/JN
∟Podatek od towarów i usług w zakresie opodatkowania obciążenia kontrahenta kosztami związanymi z produkcją piwa w przypadku rezygnacji przez kontrahenta z jego zakupu.
2015.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP3/4513-10/15/JK
∟Napoje na bazie alkoholu pochodzącego z procesu fermentacji, odpowiadające początkowo pozycji 2206 Nomenklatury Scalonej, do których dodano pewną ilość alkoholu destylowanego, wody, syropu cukrowego, aromatów i barwników, a w przypadku niektórych z nich – bazy śmietankowej, w wyniku czego napoje te straciły smak, zapach lub też wygląd napoju wytwarzanego z określonych owoców lub produktów naturalnych, nie są objęte zakresem pozycji 2206, lecz pozycji 2208 Nomenklatury Scalonej.
2015.04.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/4513-12/15/PK
∟Zwolnienie wyrobów akcyzowych z obowiązku oznaczania znakami akcyzy
2015.03.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-1226/14-4/KS
∟Czy będą stanowić koszty uzyskania przychodu wydatki na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych w opisanej sytuacji?
2015.03.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP3/443-127/14-4/TK
∟Podatek akcyzowy w zakresie stawki akcyzy na wyrób pośredni o kodzie CN 2206 00 oraz rodzaju znaków skarbowych akcyzy jakie należy umieścić na opakowania jednostkowe o pojemności do 0,5 l tego wyrobu.
2015.02.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-82/14-4/KK
∟napój alkoholowy o zawartości 9% objętościowych alkoholu, będący mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym, rozlany do szklanych butelek ciśnieniowych, do którego dodano dwutlenek węgla powodujący ciśnienie w butelce z tym wyrobem powyżej 3 barów w 20 st. C, zamknięty korkiem plastikowym (niemającym kształtu grzybka) zaopatrzony w zapinkę drucianą, klasyfikowany przez Wnioskodawcę do kodu CN 220600, podlega opodatkowaniu stawką akcyzy przewidzianą dla piwa, zgodnie z art. 94 ust. 4 ustawy, to jest w wysokości 7,79 zł.
2015.01.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP3/443-123/14-2/TK
∟Podatek akcyzowy w zakresie: rozliczenia ubytków i nadwyżek napojów alkoholowych w magazynowym składzie podatkowym oraz kompensacji nadwyżki z ubytkami tych wyrobów.
2014.12.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1206/14/MS
∟Ustalenie stawki podatku oraz podstawy opodatkowania.
2014.11.19 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/443-388/14/EK
∟- zwrot podatku akcyzowego przy zwrocie wadliwego towaru do producenta (poza obszar celny Wspólnoty Europejskiej) przy uprzednim zdjęciu znaków akcyzy wg przepisów,
- zwrot podatku akcyzowego przy utylizacji uszkodzonego towaru przez firmę utylizującą odpady przemysłowe, przy uprzednim zdjęciu znaków akcyzy podatkowe wg przepisów.
2014.11.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-69/14-2/BJ
∟przedstawiony przez Wnioskodawcę sposób obliczania przedpłaty akcyzy od piwa produkowanego poza składem podatkowym jest prawidłowy.
2014.10.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP3/443-423/14/JK
∟Napoje na bazie alkoholu pochodzącego z procesu fermentacji, odpowiadające początkowo pozycji 2206 Nomenklatury Scalonej, do których dodano pewną ilość alkoholu destylowanego, wody, syropu cukrowego, aromatów i barwników, a w przypadku niektórych z nich – bazy śmietankowej, w wyniku czego napoje te straciły smak, zapach lub też wygląd napoju wytwarzanego z określonych owoców lub produktów naturalnych, nie są objęte zakresem pozycji 2206, lecz pozycji 2208 Nomenklatury Scalonej.
2014.10.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-47/14-4/BJ
∟warunki zwolnienia na gruncie § 9 rozporządzenia w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, dla używanego przez Wnioskodawcę częściowo skażonego alkoholu etylowego
2014.09.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/443-206/14/BP
∟Czy klasyfikacja napoju winnego powstałego z połączenia wina z sokami owocowymi dosłodzonego i aromatyzowanego do wyrobów winiarskich o stawce podatku akcyzowego 158 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu jest prawidłowa?
2014.09.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-34/14-4/BJ
∟straty, które powstają w browarze Wnioskodawcy na poszczególnych etapach produkcji piwa w systemie przedpłat akcyzy poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy, nie mieszczą się w definicji ubytków wyrobów akcyzowych zawartej w art. 2 ust. 1 pkt 20 lit. a) ustawy i w związku z tym, w stosunku do tych strat piwa, nie mogą być ustalane dopuszczalne normy ubytków wyrobów akcyzowych.
2014.06.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP3/443-138/14/JK
∟Produkowany wyrób nie jest wyrobem o jakim mowa w art. 94-96 ustawy, a powstały napój alkoholowy będzie posiadał właściwości organoleptyczne (smak, zapach, wygląd) charakterystyczne dla napoju fermentowanego (powstałego m.in. z mieszaniny soku owocowego i/lub rozcieńczonego koncentratu), z którego został wytworzony, zatem zgodnie z dyspozycją art. 97 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym, jest wyrobem pośrednim, dla którego stawka akcyzy wynosi 318,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu (art. 97 ust. 4 ustawy).
2014.06.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP3/443-121/14/JK
∟Wyrób nie jest wyrobem o jakim mowa w art. 94-96 ustawy, a powstały napój alkoholowy będzie posiadał właściwości organoleptyczne (smak, zapach, wygląd) charakterystyczne dla napoju winnego owocowego, z którego został wytworzony, zatem zgodnie z dyspozycją art. 97 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym, jest wyrobem pośrednim, dla którego stawka akcyzy wynosi 318,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu (art. 97 ust. 4 ustawy).
2014.05.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPB3/423-112/14-4/JG
∟1. Czy wydatki na organizacje konferencji wskazane w stanie faktycznym, zarówno ponoszone bezpośrednio przez Spółkę jak i te, w których Spółka partycypuje kiedy konferencję organizuje inny podmiot, stanowią dla Spółki w całości koszt uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych? (zaistniały stan faktyczny)
2. Czy wydatki na organizacje konferencji wskazane w stanie faktycznym, zarówno ponoszone bezpośrednio przez Spółkę jak i te, w których Spółka partycypuje kiedy konferencję organizuje inny podmiot, stanowić będą dla Spółki w całości koszt uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych? (zdarzenie przyszłe)
2014.02.19 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-73/13-2/KK
∟Spółka nie będzie uprawniona do wysłania w procedurze zawieszenia poboru akcyzy ze swojego składu podatkowego do składu podatkowego innego podmiotu na terytorium napojów alkoholowych oznaczonych znakami akcyzy,(…) Stanowisko częściowo tożsame: 208160
2014.01.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-1337/13/AK,IBPBI/2/423-1338/13/AK
∟1. Czy wydatki na usługi gastronomiczne, obejmujące posiłki w postaci śniadania, obiadu, kolacji wraz z napojami bezalkoholowymi, w postaci jak wskazana w opisie stanu faktycznego, poniesione przez Spółkę na spotkaniach biznesowych z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami Spółki stanowią koszty reprezentacji w rozumieniu art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?2. Czy wydatki na napoje alkoholowe, w postaci jak wskazana w opisie stanu faktycznego, poniesione przez Spółkę na spotkaniach biznesowych z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami Spółki stanowią koszty reprezentacji w rozumieniu art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób ...
2014.01.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-1338/13/AK
∟1. Czy wydatki na usługi gastronomiczne, obejmujące posiłki w postaci śniadania, obiadu, kolacji wraz z napojami bezalkoholowymi, w postaci jak wskazana w opisie stanu faktycznego, poniesione przez Spółkę na spotkaniach biznesowych z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami Spółki stanowią koszty reprezentacji w rozumieniu art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
2. Czy wydatki na napoje alkoholowe, w postaci jak wskazana w opisie stanu faktycznego, poniesione przez Spółkę na spotkaniach biznesowych z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami Spółki stanowią koszty reprezentacji w rozumieniu art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
2013.12.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-46/13-4/BJ
∟Wnioskodawca będzie podatnikiem podatku akcyzowego, rozlew alkoholu etylowego będzie produkcją wyrobu akcyzowego, będzie musiał dokonać zgłoszenia rejestracyjnego, składać deklaracje, prowadzić ewidencję i oznaczać wyroby znakami akcyzy (stanowisko Wnioskodawcy nieprawidłowe);Wnioskodawca będzie mógł prowadzić rozlew poza składem podatkowym (stanowisko Wnioskodawcy prawidłowe)
2013.11.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/443-522/13/PK
∟określenie od dnia 1 marca 2009r. podstawy opodatkowania piw smakowych
2013.11.12 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP4/443-503/13/PK
∟określenie od dnia 1 maja 2004r. do 28 lutego 2009r. podstawy opodatkowania piw smakowych
2013.07.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP3/443A-23/13-4/BJ
∟Napoje alkoholowe o nazwie: „A”; „B”; „C” oraz napoje alkoholowe o smaku, zapachu, wyglądzie jabłkowym i wiśniowym, o zawartości alkoholu 21%, podlegają/będą podlegać opodatkowaniu stawką akcyzy przewidzianą dla wyrobów pośrednich, zgodnie z art. 97 ust. 4 ustawy, to jest w wysokości 318,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu, pod warunkiem, iż wskazana przez Wnioskodawcę klasyfikacja wyrobu gotowego do kodu CN 2206 00 jest/będzie dokonana w sposób prawidłowy i wyrób gotowy zachowa smak, zapach i wygląd napoju wytwarzanego z owoców lub określonego produktu naturalnego czyli napoju fermentowanego.
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.