Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: artykuły spożywcze
artykuły spożywcze 736 / 481753 │ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w z
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
2013.10.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-8/10/13-7/S/JC
∟1. Czy wydatki ponoszone w związku ze spotkaniami z kontrahentami w siedzibie Spółki (biurze oraz kantynie), na napoje, słodycze, drobny poczęstunek i posiłki, stanowią dla Spółki koszty uzyskania przychodów w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób prawych z dnia 15 lutego 1992 r. (dalej: ustawa o CIT)?2. Czy wydatki ponoszone przez Spółkę na zakup posiłków w restauracji, w związku ze spotkaniem biznesowym z kontrahentem, stanowią dla Spółki koszty uzyskania przychodów w rozumieniu ustawy o CIT?
2013.10.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP5/443-151/13-3/PG
∟Możliwość zastosowania obniżonej stawki podatku do dostawy wyrobów ciastkarskich oraz pieczywa świeżego w sytuacji gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 lub 45 dni.
2013.10.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP5/443-151/13-2/PG
∟Możliwość zastosowania obniżonej stawki podatku do dostawy wyrobów ciastkarskich oraz pieczywa świeżego w sytuacji gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 lub 45 dni.
2013.10.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-520/13-2/AS
∟możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów Spółki wydatków związanych z organizacją w restauracjach, kawiarniach innych lokalach gastronomicznych spotkań biznesowych z partnerami biznesowymi i inwestorami
2013.10.03 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-513/13-2/AS
∟Czy opisane wydatki związane ze zwyczajowym poczęstunkiem w ramach prowadzonej działalności można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, a zatem wydatki te nie są kosztami, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
2013.10.03 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-512/13-2/AS
∟Czy opisane wydatki związane ze zwyczajowym poczęstunkiem w ramach prowadzonej działalności można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, a zatem wydatki te nie są kosztami, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
2013.09.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-499/13-2/MK
∟Czy wydatki na spotkania biznesowe, takie jak opisane w stanie faktycznym, (lunch, obiad, kolacja lub inny posiłek), które odbywają się w restauracjach lub innych tego typu lokalach gastronomicznych mogą być uznane za koszty uzyskania przychodu dla Wnioskodawcy?
2013.09.25 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-487/13-2/AS
∟Czy wydatki na nabycie herbaty, kawy, cukru, mleka, śmietany, słodyczy i drobnego poczęstunku w postaci kanapek czy obiadu w trakcie spotkań w siedzibie Spółki ponoszone przez Spółkę stanowią dla Spółki koszt uzyskania przychodu zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych?
2013.09.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/443-554/13-2/KT
∟w zakresie opodatkowania czynności nieodpłatnego przekazania i zużycia produktów spożywczych w ramach prowadzonej działalności gospodarczej
2013.09.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-555/13-3/JW
∟prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu zakupu napojów oraz artykułów spożywczych udostępnianych pracownikom oraz opodatkowania nieodpłatnego przekazania i zużycia tych artykułów
2013.09.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-555/13-2/JW
∟prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu zakupu napojów oraz artykułów spożywczych udostępnianych pracownikom oraz opodatkowania nieodpłatnego przekazania i zużycia tych artykułów
2013.09.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-760/13/MS
∟opodatkowanie zużycia wyrobów spożywczych podczas różnego rodzaju narad, spotkań z kontrahentami/współpracownikami, spotkań wewnętrznych pracowników, posiedzeń zarządu i rady nadzorczej, szkoleń odbywających się w związku z działalnością opodatkowaną
2013.09.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-531/13-2/JW
∟Opodatkowanie podatkiem VAT dostaw krajowych wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przedmiotowych wyrobów przekracza 45 dni
2013.09.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-759/13/KJ
∟Opodatkowanie zużycia wyrobów spożywczych podczas różnego rodzaju narad, spotkań z kontrahentami/współpracownikami, spotkań wewnętrznych pracowników, posiedzeń zarządu i rady nadzorczej, szkoleń odbywających się w związku z działalnością opodatkowaną.
2013.08.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-417/13-2/MK
∟Czy wydatki na napoje i drobne artykuły spożywcze takie jak np. kawa, herbata, mleko, soki, woda mineralna, a także ciastka, słodycze, kanapki czy owoce, zużywane w sposób przedstawiony w stanie faktycznym, mogą być uznane za wydatki stanowiące koszty uzyskania przychodów, zgodnie z art. 15 ust. 1 Ustawy o PDOP?
2013.08.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-455/13-3/AD
∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla pieczywa, którego data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni.
2013.08.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-455/13-2/AD
∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni lub 45 dni.
2013.08.20 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-1023/13/AK
∟Czy słuszne jest zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów, o których mowa w art. 15 ust. 1 ustawy o podatku od osób prawnych, wydatków poniesionych w związku z koniecznością zapraszania kontrahentów Spółki oraz kontrahentów klientów Spółki (w przypadku usług PR) na spotkania biznesowe, kolacje, śniadania prasowe, które - w ocenie Wnioskodawcy – nie stanowią kosztów reprezentacji, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt 28 updop, a mających miejsce:- w siedzibie/biurze Spółki,- poza siedzibą/w biurze Spółki (w mieście X, np. w restauracji),- w innym mieście, niż mieści się siedziba Spółki?(pytanie oznaczone we wniosku Nr 2)
2013.08.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPB3/423-248/13-2/KS
∟Podatek dochodowy od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na nabycie napojów oraz produktów spożywczych przekazanych do spożycia pracownikom oraz klientom.
2013.08.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-547/13-2/EK
∟Ustalenie prawa do zastosowania obniżonej stawki podatku VAT, tj. 8%, bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 dyrektywy Rady UE z 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej 2006/112/WE, dla dostawy wyrobów ciastkarskich i ciastek o terminie przydatności przekraczającym 45 dni
2013.07.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPB3/423-202/13-2/JG
∟Podatnik zwraca się z prośbą o udzielenie indywidualnej interpretacji podatkowej w zakresie możliwości uznania - na podstawie art. 15 ust. 1 znowelizowanej ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych - za koszty uzyskania przychodów, wydatków, które Spółka poniesie na organizację szkolenia produktowego dla kontrahentów, obejmujących m.in.: materiały szkoleniowe, wynajem sali konferencyjnej, nocleg i wyżywienie dla uczestników szkolenia.
2013.07.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-533/13-2/MAO
∟w zakresie możliwości obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego w związku z nabyciem napojów i artykułów spożywczych przeznaczonych do zużycia dla kontrahentów, pracowników i współpracowników podczas spotkań służbowych
2013.07.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-352/13-2/KG
∟opodatkowanie podatkiem VAT dostaw krajowych ciastek owsianych, gdy data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przedmiotowych wyrobów przekracza 14 lub 45 dni i wynosi 12 miesięcy
2013.06.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/443-927/11/13-9/S/KC
∟zastosowanie obniżonej stawki podatku dla dostawy krajowej i wewnątrzwspólnotowego nabycia ciast mrożonych.
2013.06.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-236/13/MS
∟Z tytułu wytworzenia oraz nabycia artykułów spożywczych Wnioskodawcy przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego na podstawie art. 86 ust. 1 ustawy o VAT.
2013.06.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-341/13-2/DG
∟W zakresie uznania, czy Wnioskodawca jako producent, ma prawo dla dostaw wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, zastosować obniżoną stawkę VAT w wysokości 8% bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy Rady UE z 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej 2006/112/WE.
2013.06.12 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-216/13/LSz
∟w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego wynikającego z faktur VAT dokumentujących nabycie owoców, kawy, herbaty, mleka oraz cukru przez pracowników Wnioskodawcy w godzinach pracy oraz w zakresie opodatkowania zużycia kawy, herbaty, mleka i cukru przez pracowników Wnioskodawcy w trakcie spotkań służbowych odbywających się w siedzibie Spółki oraz w trakcie godzin pracy ale poza spotkaniami służbowymi
2013.06.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-200/13/RSz
∟czy Spółka ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 8%, bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 dyrektywy Rady UE z 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej 2006/112/WE, dla dostaw wszystkich wyrobów ciastkarskich i ciast świeżych, niezależnie od ich terminu przydatności do spożycia
2013.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-167/13/ICz
∟Czy Spółka, dla dostaw wymienionych środków spożywczych, do których teraz stosuje stawkę 23% VAT (odpowiednio przed 1 stycznia 2011 r. stawkę 22%), ma prawo zastosować obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 8% (lub odpowiednią obniżoną stawkę VAT przed 1 stycznia 2011r.) bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej?
2013.05.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-163/13/ICz
∟Czy Spółka, dla dostaw wymienionych środków spożywczych, które obecnie są opodatkowane stawką 23% lub 8% VAT (odpowiednio przed 1 stycznia 2011r. stawką 22% lub odpowiednią stawką obniżoną), ma prawo zastosować super-obniżoną stawkę VAT, wynoszącą 5% (lub odpowiednią obniżoną stawkę VAT przed 1 stycznia 2011r.) bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 Dyrektywy 2006/112/WE Rady UE z dnia 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej?
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.