Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: artykuły spożywcze
artykuły spożywcze 736 / 481753 │ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w z
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
2018.07.18 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - IBPP2/443-1126/14-1/ICZ
∟Stawki podatku VAT dla dostawy produktów pn. D.
2018.07.13 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0115-KDIT1-1.4012.259.2018.2.EA
∟Stawki podatku VAT stosowanej w odniesieniu do dostawy mrożonych placków drożdżowych z owocami, których data minimalnej trwałości w postaci zamrożonej wynosi do jednego tygodnia, do jednego miesiąca i jednego roku, w zależności od temperatury przechowywania.
2018.06.19 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0112-KDIL4.4012.186.2018.2.HW
∟Stawka podatku dla sprzedaży w sklepie produkowanych przez Wnioskodawcę deserów klasyfikowanych do PKWiU 10.89.19.0 oraz koktajli do PKWiU 11.07.19.0.
2018.04.06 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP2-1.4010.107.2018.1.JS
∟Możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na organizację wewnętrznych spotkań biznesowych pracowników w siedzibie Spółki, jak również w restauracji, kawiarni, czy też innym lokalu o podobnym charakterze.
2018.02.22 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.45.2018.1.AO
∟Stawką właściwą dla dostawy zamrożonych Produktów - Precla z masłem oraz Precla z serkiem - zakwalifikowanych do grupowania PKWiU 10.71.12.0, o okresie przydatności do spożycia wynoszącym 8 miesięcy, będzie podstawowa stawka podatku VAT w wysokości 23%.
2018.02.15 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.4.2018.1.DG
∟opodatkowanie VAT stawka 5% sprzedaży napojów sojowych
2018.02.09 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.727.2017.1.AM
∟w zakresie zastosowania 8% stawki podatku VAT do dostawy wyrobów ciastkarskich tj. towarów z grupowania PKWiU 10.71.12.0, dla których minimalna data trwałości nie przekroczy 45 dni
2018.02.06 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.3.2018.1.KBR
∟Dostawa towarów opisanych we wniosku, tj. suszonych owoców w postaci krążków i półkrążków zaklasyfikowanych przez Zainteresowanego wg PKWiU z 2008 r. do grupowania 10.89.19.0, nie zawierającej alkoholu o zawartości powyżej 1,2% i jednocześnie nie będącej ekstraktem słodowym, na podstawie art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146a pkt 2 i poz. 48 załącznika nr 3 do ustawy, podlega opodatkowaniu przewidzianą w tym przepisie stawką podatku w wysokości 8%.
2018.01.23 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.680.2017.1.IZ
∟w zakresie stawki podatku VAT na dostawę mieszanek przypraw
2018.01.19 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.632.2017.1.DG
∟w zakresie ustalenia obniżonej stawki podatku VAT w wysokości 8% na sprzedaż w kraju cukierków karmelowych bez cukru (PKWiU 10.89.19.0) oraz opodatkowania wewnątrzwspólnotowego nabycia tych towarów
2018.01.04 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.644.2017.2.KOM
∟Należy wskazać, że sprzedaż ww. produktów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.39.13.0 powinna być opodatkowana preferencyjną stawką podatku VAT w wysokości 8% zgodnie z art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146a pkt 2 ustawy, jako wymienione w poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy. Zatem stanowisko Wnioskodawcy, zgodnie z którym dostawa produktów: suszona cebula w małych kawałkach i suszone łamane liście pietruszki powinna podlegać opodatkowaniu 8% stawką podatku VAT, należy uznać za prawidłowe.
2017.12.19 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB1-2.4010.330.2017.2.BD
∟Czy ww. artykuły spożywcze, napoje, drobne poczęstunki, catering, usługa gastronomiczna nabywane przez Spółkę na rzecz pracowników są kosztem uzyskania przychodów spółki?
2017.12.18 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.595.2017.1.KOM
∟W zakresie stawki podatku VAT na dostawę przypraw.
2017.12.01 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB2-1.4010.257.2017.1.BKD
∟Czy koszty zakupu owoców, rozumiane jako odpowiednie wartości brutto (tj. z podatkiem VAT) z faktur dokumentujących te zakupy, podlegają zaliczeniu przez Wnioskodawców do kosztów uzyskania przychodów, stosownie do treści art. 15 ust. 1 oraz art. 16 ust. 1 pkt 46 lit. a) tiret drugie ustawy o CIT - w tej części, która przypada na Wnioskodawców, czyli proporcjonalnie do wysokości posiadanego prawa do udziału w zysku Spółki
2017.11.10 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP3-1.4011.334.2017.1.EC
∟W zakresie zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na owoce dla pracowników oraz możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów naliczonego podatku od towarów i usług nie podlegającego odliczeniu od zakupu owoców.
2017.10.26 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0112-KDIL1-1.4012.386.2017.1.SJ
∟Podatek do towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku VAT w związku z nabyciem przekąsek dla pracowników oraz obowiązku naliczenia podatku VAT z tytułu nieodpłatnego udostępnienia przekąsek pracownikom.
2017.10.24 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP2-2.4010.128.2017.2.AG
∟w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów całości wydatków na wytworzenie lub nabycie Wyrobów w przypadku ich nieodpłatnego przekazania jako próbek bądź sprzedaży po cenie symbolicznej
2017.09.25 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-2.4012.449.2017.1.RM
∟W zakresie stawki podatku dla importu Słomki Ptysiowej.
2017.09.19 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.476.2017.1.KBR
∟w zakresie uznania sprzedaży drożdżówki z serem i jagodami oraz pączka z nadzieniem wieloowocowym za dostawę towarów opodatkowaną stawką podatku VAT w wysokości 8%
2017.09.13 - Szef Krajowej Administracji Skarbowej - DPP13.8221.3A.2017.MNX
∟Możliwość zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych w związku z zaproszeniem kontrahenta do restauracji.
2017.08.25 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP4.4012.288.2017.1.PR
∟w zakresie stawki podatku dla dostawy Zapiekanki z pieczarkami
2017.08.24 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0115-KDIT1-2.4012.265.2017.1.KK
∟Prawo do odliczenia podatku naliczonego od wydatków związanych z samochodami osobowymi i produktami spożywczymi.
2017.08.04 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP3-3.4011.231.2017.2.MS2
∟w zakresie skutków podatkowych udostępniania produktów spożywczych do swobodnej konsumpcji
2017.08.04 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP3-3.4011.230.2017.2.MS2
∟W zakresie skutków podatkowych udostępniania produktów spożywczych do swobodnej konsumpcji.
2017.07.04 - Szef Krajowej Administracji Skarbowej - DPP7.8221.36.2017.MNX
∟Podatek dochodowy od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych w związku ze spotkaniami z kontrahentami oraz na zakup drobnych upominków.
2017.06.19 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0115-KDIT1-1.4012.134.2017.1.EA
∟Stawka podatku dla dostawy batonu (PKWiU 10.82.22.0)
2017.06.09 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.70.2017.1.DG
∟W zakresie ustalenia obniżonej stawki podatku VAT na sprzedaż w kraju pianek marshmallow.
2017.06.02 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP4.4012.146.2017.1.KR
∟W odniesieniu do wątpliwości Wnioskodawcy w kwestii prawa do odliczenia z tytułu zakupów artykułów spożywczych przekazywanych następnie celem zużycia przez pracowników i kontrahentów w trakcie wykonywania pracy oraz spotkań służbowych, jak wykazano, przekazanie to ma związek pośredni z wykonywaniem czynności opodatkowanych. Zapewnienie podstawowych napojów dla pracowników w godzinach pracy wynika z przepisów BHP, natomiast zapewnienie drobnego poczęstunku podczas dłuższych narad, szkoleń, spotkań wewnętrznych, czy spotkań z zaproszonymi kontrahentami nie służy celom osobistym wymienionych osób, lecz stworzeniu odpowiednich warunków do wykonywania zadań służbowych. Tym samym wydatki te służą pośrednio do wykonywania czynności opodatkowanych poprzez wpływ na ogólne funkcjonowanie Spółki. Tym samym, stosownie do art. 86 ust. 1 ustawy, Wnioskodawcy przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego wynikającego z faktur VAT dokumentujących zakupy opisanych artykułów spożywczych.
2017.04.18 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP3-3.4011.24.2017.1.JM
∟Drobne artykuły spożywcze (kawa, herbata) nieodpłatnie udostępnione przez Bank, które każdy pracownik i zaproszony gość Banku może swobodnie wziąć do konsumpcji na miejscu wedle własnego uznania i potrzeb, nie stanowią dla nich nieodpłatnego świadczenia, podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Powyższe artykuły nie mają charakteru osobistego. Przychód nie powstanie w sytuacji, gdy niemożliwym jest zindywidualizowanie wartości świadczenia przypadającego na konkretną osobę. Zatem Wnioskodawca nie ma obowiązku doliczania wartości tych wydatków do przychodów pracowników i zaproszonych gości. Po stronie Wnioskodawcy nie wystąpią obowiązki płatnika, tj. obliczenia, poboru i odprowadzenia zaliczki na podatek oraz obowiązki informacyjne, tj. wystawienia odpowiedniej informacji o dochodach pracowników i zaproszonych gości.
2017.03.24 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 1462-IPPP2.4512.66.2017.1.RR
∟W zakresie możliwości stosowania 8% stawki podatkowej dla batonów zawierających kakao.
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.