Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: artykuły spożywcze

 

artykuły spożywcze 736 / 481753  │  a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   q   r   s   t   u   v   w   z  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2021.06.21 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDSB1-1.4019.40.2021.2.MF
     ∟Opłata od środków spożywczych w zakresie sprzedaży napojów wytwarzanych i przygotowywanych w ramach świadczonych usług gastronomicznych klasyfikowanych do działu 56 PKWiU.

2021.06.21 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDSB1-1.4019.25.2021.2.MF
     ∟Opłata od środków spożywczych w odniesieniu do sprzedaży napojów mieszczących się w grupowaniu PKWiU 10.32, 10.89 lub w dziale 11 jak i tych objętych innymi kodami PKWiU za pośrednictwem sklepu internetowego na rzecz konsumentów oraz przedsiębiorców.

2021.06.14 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB1-1.4010.174.2021.1.MMU
     ∟Czy w przypadku, gdy Wnioskodawca mając status spółki komandytowej przed przekształceniem w spółkę jawną złoży informację, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 1a lit. a ustawy o CIT wraz z załącznikami, to w rezultacie po przekształceniu w spółkę jawną, nie będzie podatnikiem podatku dochodowego od osób prawnych?

2021.06.02 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB1-1.4010.156.2021.1.MMU
     ∟Czy wydatki poniesione na zakup artykułów spożywczych opisanych we wniosku (czyli takich jak: owoce, warzywa, bułki i inne pieczywo, konserwy, pasztety, ser, dżem), z zamiarem udostępnienia ich do spożycia przez pracowników, będzie można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów?

2021.04.02 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP4-3.4012.2.2021.2.IG
     ∟Nie przysługuje prawo do odliczenia VAT naliczonego od zakupów artykułów spożywczych takich, jak: soki, słodycze owoce, jogurty, udostępnianych w przestrzeni wspólnej, w tym w kuchniach pracowniczych czy pomieszczeniach socjalnych. Zakupy te służą bowiem zaspokajaniu osobistych, prywatnych potrzeb pracowników, osób współpracujących ze Spółką na podstawie umów cywilnoprawnych oraz jej kontrahentów i odbywają się bez związku z prowadzoną przez Wnioskodawcę działalnością gospodarczą. Przysługuje prawo do odliczenia VAT naliczonego od zakupów artykułów spożywczych, jak: woda, mleko, kawa, herbata, cukier, woda mineralna, udostępnianych przez Wnioskodawcę swoim pracownikom i współpracownikom w czasie pracy. Nabywane przez Wnioskodawcę ww. artykuły spożywcze przeznaczone są bowiem do zużycia w związku z przepisami BHP i mają związek (pośredni) z wykonywaniem czynności opodatkowanych. W odniesieniu do zakupu wszystkich wymienionych we wniosku artykułów spożywczych podawanych w trakcie spotkań biznesowych, narad, spotkań z Kontrahentami, przysługuje prawo do odliczenia VAT naliczonego od zakupów tych produktów. Udostępnienie tych artykułów w trakcie takich spotkań ma bowiem związek (pośredni) z wykonywaniem czynności opodatkowanych (przez wpływ na ogólne funkcjonowanie Spółki jako całości, przyczynia się do generowania przez nią obrotu).

2021.04.02 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB1-1.4010.6.2021.2.ŚS
     ∟w zakresie ustalenia, czy: w zakresie ustalenia, czy Wnioskodawca jest uprawniony do zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych w związku z nabyciem artykułów spożywczych na rzecz pracowników, współpracowników oraz kontrahentów (z wyłączeniem wydatków poniesionych na produkty udostępniane podczas rozmów prowadzonych ze współpracownikami oraz kontrahentami)

2021.03.19 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP4-2.4012.41.2021.1.SKJ
     ∟Skoro opłata od środków spożywczych będzie wchodziła do podstawy opodatkowania podatkiem od towarów i usług, to wystawiając fakturę Wnioskodawca powinien ująć całą kwotę żądaną od nabywcy w jednej pozycji faktury, stosując odpowiednią stawkę podatku od towarów i usług. Jednakże Wnioskodawca może również wyodrębnić osobno na fakturze wysokość tej opłaty, ale wówczas konieczne jest zastosowanie do niej tej samej stawki podatku od towarów i usług, którą opodatkowana będzie dostawa określonego środka spożywczego.

2021.03.01 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB1-3.4010.24.2020.7.IM
     ∟w zakresie ustalenia, czy Spółka może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu wydatki na zakup artykułów spożywczych.

2021.01.12 - Szef Krajowej Administracji Skarbowej - DOP7.8101.187.2020.FMLM
     ∟Szef Krajowej Administracji Skarbowej podkreśla zatem, że skoro Wnioskodawca nie był w stanie wyodrębnić, a potem zweryfikować ilości artykułów spożywczych, jakie przeznaczone są do spożycia w czasie pracy od tej do spożycia w czasie wolnym od pracy (bowiem jak wskazał Wnioskodawca w opisie stanu faktycznego nie prowadzi on ewidencji umożliwiającej ustalenie który pracownik i podczas jakich czynności skorzystał z artykułów spożywczych), to tym samym nie może dokładnie przyporządkować, jaka część zakupów jest wykorzystywana do wykonywania czynności opodatkowanych, a przez to nie będzie mu przysługiwało w ogóle prawo do odliczenia VAT naliczonego z tytułu zakupu artykułów spożywczych. Ustalenie przez Wnioskodawcę ile faktycznie żywności zostało skonsumowane przez pracowników w pracy jak i podczas przerw w pracy, ma zasadnicze znaczenie w kwestii opodatkowania nieodpłatnego przekazania na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy o VAT w części, w jakiej faktycznie skorzystał on z prawa do odliczenia.

2020.08.27 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0112-KDIL1-2.4012.307.2020.1.NF
     ∟Stawka podatku VAT dla produktu żywnościowego – chrupki kukurydziane.

2020.07.23 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP3-1.4011.311.2020.2.MG
     ∟w zakresie ciążących na Spółce obowiązkach płatnika, związanych z ponoszonymi przez Spółkę wydatkami związanymi z organizacją określonej kategorii Wydarzeń

2020.06.12 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB2-1.4010.119.2020.1.AM
     ∟w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych, opisanych w stanie faktycznym nabywanych na rzecz „Personelu”

2020.05.22 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0115-KDIT2.4011.237.2020.1.HD
     ∟Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem uprawnionym pracownikom produktów gotowych umożliwiających samodzielne przygotowanie posiłków profilaktycznych i bonów/kart żywieniowych na posiłki.

2020.04.30 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP2-1.4010.37.2020.4.KS
     ∟Możliwość zaliczania do kosztów uzyskania przychodów ponoszonych przez Spółkę wydatków na zakup: usług gastronomicznych i cateringowych oraz gotowych posiłków, artykułów spożywczych takich jak: kawa, herbata, ciastka, soki, miód, cytryna, imbir, woda, owoców, alkoholu, artykułów spożywczych (w tym alkoholu) przykazywanych jako prezenty, cukierków, wystroju i dekoracji miejsc prowadzenia działalności.

2020.04.17 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB1-3.4010.24.2020.1.IM
     ∟czy Spółka może do zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu wydatki na zakup artykułów spożywczych.

2020.04.08 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - IPPP2/4512-995/15-3/20/S/KOM
     ∟Stawka podatku VAT w wysokości 8% dla dostawy krajowych produktów waflowych o zawartości wody nieprzekraczającej 10% masy produktu.

2020.03.20 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0113-KDIPT2-3.4011.63.2020.1.AC
     ∟obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kuponów żywieniowych

2020.03.09 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB3-1.4012.806.2019.2.AB
     ∟prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu zakupu artykułów spożywczych nieodpłatnie udostępnianych Pracownikom oraz opodatkowania nieodpłatnego udostępniania artykułów spożywczych Pracownikom.

2020.02.21 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0115-KDIT2.4011.107.2019.2.HD
     ∟Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom bonów towarowo-żywieniowych.

2020.02.17 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - IBPP2/4512-803/15-2/MP
     ∟Stawka podatku VAT dla dostawy klusek na parze.

2020.02.17 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - IBPP2/4512-411/16-10/MP
     ∟Stawka podatku VAT dla dostawy klusek na parze.

2020.01.29 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB3-1.4012.697.2019.3.AB
     ∟Prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu zakupu artykułów spożywczych nieodpłatnie udostępnianych Pracownikom i kontrahentom Spółki oraz opodatkowanie nieodpłatnego udostępniania artykułów spożywczych Pracownikom i kontrahentom Spółki.

2020.01.24 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0115-KDIT2.4011.57.2019.1.HD
     ∟Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom przedpłaconych kart płatniczych na posiłki profilaktyczne i napoje.

2020.01.14 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-2.4012.615.2019.1.IG
     ∟Sprzedawany towar jest w formie gumy do żucia nie zawierającej cukru i zawierający substancje słodzące. Sprzedawany towar nie jest ponadto ekstraktem słodowym, ani nie należy do grupy produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, które również są wymienione w klasyfikacji PKWiU 10.89.19.0 ale są wyłączone ze stosowania obniżonej stawki podatku za podstawie załącznika do ustawy nr 3, poz. 48. W opisanej sytuacji spełnione są wszystkie warunki do zastosowania stawki podatku w wysokości 8%.

2019.12.31 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0115-KDIT2.4011.6.2019.1.HD
     ∟Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kuponów żywnościowych.

2019.12.30 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-1.4012.603.2019.1.IZ
     ∟Opodatkowania nieodpłatnego przekazania pracownikom owoców oraz sprzedaży kart MultiSport pracownikom i współpracownikom oraz prawa do odliczenia podatku z tytułu ich nabycia

2019.12.18 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB1-2.4010.420.2019.4.SK
     ∟w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup artykułów spożywczych udostępnianych pracownikom Spółki oraz kontrahentom.

2019.11.26 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0111-KDIB2-1.4010.449.2019.1.AT
     ∟w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych na organizację szkoleń i seminariów, o których mowa we wniosku.

2019.10.23 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-3.4012.301.2019.2.ISK
     ∟Prawo do odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących Świadczenia lub Artykuły spożywcze nabywane przez Wnioskodawcę na potrzeby organizacji Spotkań oraz braku opodatkowania zużycia Artykułów spożywczych podczas Spotkań na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy.

2019.10.15 - Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej - 0114-KDIP1-3.4012.454.2019.1.JG
     ∟stawka podatku VAT właściwa dla dostawy soku z brzozy z dodatkiem soków owocowych

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj