Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: catering
catering 501 / 481753 │ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w z
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
2015.07.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-395/15/BW
∟1. Czy Spółce przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego wykazanego w FV za usługi cateringowe nabywane dla własnych pracowników a także nabywanych usług, którymi obciąża jednoosobowych przedsiębiorców oraz przedsiębiorców działających jako podwykonawcy?
2. Czy Spółka prawidłowo w refakturach za usługi cateringowe, którymi obciąża przedsiębiorców działających jako podwykonawcy, stosuje stawkę podatku VAT 8% określoną w poz. 7 zał. nr 1 do Rozporządzenia MF z 23 grudnia 2013 r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych?
2015.07.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/4512-446/15/AP
∟Zastosowanie stawki podatku dla usług cateringowych wraz z usługami dowozu posiłku na miejsce wskazane przez zamawiającego.
2015.07.07 - Minister Finansów - DD3.8222.2.274.2015.IMD
∟Czy pracownicy Spółki korzystający z cateringu, usług gastronomicznych bądź artykułów spożywczych na koszt Spółki uzyskują przychód z tytułu nieodpłatnych świadczeń, od którego Spółka powinna pobrać zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych?
2015.07.06 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/4510-416/15-2/JC
∟Czy słuszne jest zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów, o których mowa w art. 15 ust. 1 ustawy o podatku od osób prawnych:
1) wydatków poniesionych na catering (żywność, napoje, wodę) w związku z koniecznością organizacji planu zdjęciowego (najczęściej mających miejsce poza siedzibą Spółki) oraz wydatków związanych z zakupem lub budową dekoracji planu zdjęciowego?
2) wydatków poniesionych w związku z koniecznością zapraszania kontrahentów Spółki oraz kontrahentów klientów Spółki na spotkania biznesowe, kolacje, śniadania prasowe, które - w ocenie Spółki - nie stanowią kosztów reprezentacji, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, a mających miejsce:
a) w siedzibie/biurze Spółki,
b) poza siedzibą/w biurze Spółki (np. w restauracji, w siedzibie innej firmy, w wynajętym pomieszczeniu),
c) w innym mieście, niż mieści się siedziba Spółki?
3) wydatków związanych z zakupem ubrań, obuwia oraz zakupu dodatków do ubrań - dla modeli i aktorów (w przypadku sesji zdjęciowych, reklam, filmów) oraz prezenterów telewizyjnych (realizacja dla X. relacji na żywo oraz materiałów reporterskich), jeżeli w Spółce obowiązuje regulamin przydzielania strojów służbowych i ich ewidencji, który precyzyjnie określa warunki używania takich ubrań?
2015.06.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/4510-313/15-6/JC
∟Czy w świetle przedstawionego stanu faktycznego wydatki ponoszone przez Spółkę na nabycie usług oraz artykułów wymienionych w opisie stanu faktycznego, udokumentowanych raportami wydatków i paragonami fiskalnymi, albo odpowiednio biletami mogą stanowić koszt uzyskania przychodów Spółki w rozumieniu art. 15 ust. 1 ustawy o CIT, a w konsekwencji Spółka może zaliczać przedmiotowe wydatki do kosztów uzyskania przychodów?
2015.06.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/4512-1-223/15-4/AD
∟Podatek od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od wydatków związanych z organizacją imprezy jubileuszowej oraz zakupem ławek z logo Wnioskodawcy i logo produktu.
2015.06.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/4512-280/15/BW
∟Stawka podatku VAT dla wymienionych we wniosku produktów.
2015.05.19 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/4510-199/15-4/JC
∟Czy wydatki na artykuły spożywcze i usługi gastronomiczne nabywane przez Spółkę podczas spotkań promocyjnych mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodu na podstawie przepisów art. 15 ust. 1 w związku z art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz.U.2014.851 j.t), (dalej: „Ustawa CIT”)?
2015.05.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/4510-223/15-2/JC
∟1) Czy prawidłowe jest stanowisko Spółki, zgodnie z którym koszty spotkań biznesowych ponoszone przez Spółkę w ramach pierwszego przypadku (tj. koszty spotkań biznesowych z udziałem Pracowników Spółki), w tym również koszty poniesione na ewentualną konsumpcję w ramach tych spotkań, będą w pełni stanowiły koszty uzyskania przychodu w rozumieniu art. 15 ust. 1 updop?
2) Czy prawidłowe jest stanowisko Spółki, zgodnie z którym koszty spotkań biznesowych ponoszone przez Spółkę w ramach drugiego przypadku (tj. wydatki na spotkania biznesowe uwzględnione w wynagrodzeniu Agenta), w tym również wydatki poniesione na ewentualną konsumpcję w ramach tych spotkań, będą w pełni stanowiły koszty uzyskania przychodu w rozumieniu art. 15 ust. 1 updop?
3) Czy prawidłowe jest stanowisko Spółki, zgodnie z którym koszty spotkań biznesowych ponoszone przez Spółkę w ramach trzeciego przypadku (tj. zwrot kosztów poniesionych przez Agenta w imieniu i na rzecz Spółki, związanych ze spotkaniami biznesowymi), w tym również wydatki na ewentualną konsumpcję w ramach tych spotkań, będą w pełni stanowiły koszty uzyskania przychodu w rozumieniu art. 15 ust. 1 updop?
2015.05.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/4512-212/15-2/MP
∟Stawka podatku dla usług restauracyjnych, podstawa opodatkowania świadczenia;
2015.05.06 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/4510-189/15-2/JC
∟Czy nabywane przez Spółkę usługi gastronomiczne i cateringowe oraz zakup artykułów spożywczych i napojów na potrzeby świadczonych usług, o których mowa w przedstawionym stanie faktycznym mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów?
2015.04.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/4512-54/15-2/SM
∟stawka podatku dla usług restauracyjnych
2015.03.25 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/4510-23/15-2/KS
∟Czy kosztem uzyskania przychodów będą wydatki na pokrycie kosztów dotyczących organizacji posiedzeń Rady Naukowej, tj. poczęstunku w postaci wody mineralnej, kawy, herbaty, owoców, ciastek oraz kosztów zakupu usług gastronomicznych (catering)?
2015.03.10 - Minister Finansów - DD9/033/41/SEW/2014/RWPD-3668
∟O ile poniesione koszty nie służą reprezentacji, to nie podlegają wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
2015.03.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1557/14/BS
∟Sposób opodatkowania usług gastronomicznych.
2015.03.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1544/14/MS
∟Ustalenie czy świadczenie stanowi świadczenie złożone podlegające opodatkowaniu VAT i stanowi usługę restauracyjną, zastosowania stawki podatku VAT oraz ustalenia podstawy opodatkowania do usług restauracyjnych.
2015.03.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-1195/14-4/KBr
∟prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku VAT w związku z organizacją imprezy
2015.02.25 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-851/14-4/AJB
∟zwolnienie z opodatkowania usług stołówkowych na rzecz uczniów, usług zakwaterowania uczniów oraz usługi cateringowej na rzecz jednostek budżetowych
2015.02.19 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-1162/14-5/KS
∟dotyczy możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów:
wydatków na zakup artykułów spożywczych związanych z zapewnieniem poczęstunku kontrahentom w czasie wizyt na terenie siedziby Spółki,
wydatków na zakup usług cateringu związanych z zapewnieniem poczęstunku kontrahentom w czasie wizyt na terenie siedziby Spółki,
wydatków związanych z organizacją spotkań z kontrahentami w celach biznesowych poza biurem Spółki (zapłata za poczęstunek w restauracji).
2015.02.16 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-873/14/DK
∟wskazane we wniosku usługi wynajmu sal szkoleniowych z wyposażeniem i cateringu nie mogą korzystać ze zwolnienia od podatku.
2015.01.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-1183/14-2/AD
∟Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
2015.01.23 - Minister Finansów - PT8/033/162/946/PBD/14/
∟zastosowanie stawki podatku do sprzedaży usług cateringowych i gastronomicznych oraz dostawy towarów wymienionych w poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów
2015.01.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-1188/14-4/MN
∟Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
2015.01.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-1187/14-2/JK
∟Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
2015.01.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-1013/14-4/KS
∟1) Czy wydatek na organizację imprezy integracyjnej opisanej w stanie faktycznym jako Sytuacja 1, stanowi koszt uzyskania przychodu dla Spółki?
2) Czy wydatek poniesiony na nabycie posiłków i napojów podczas spotkania, opisanego w stanie faktycznym jako Sytuacja 2, stanowi koszt uzyskania przychodu dla Spółki?
3) Czy wydatek poniesiony na nabycie posiłków podczas spotkania, opisanego w stanie faktycznym jako Sytuacja 3, stanowi koszt uzyskania przychodu dla Spółki?
2015.01.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-990/14/JJ
∟uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności
2015.01.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-1038/14/WN
∟- ustalenie czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie złożone podlegające opodatkowaniu VAT i czy świadczenie to stanowi usługę restauracyjną,
- zastosowanie stawki podatku VAT do opisanych czynności,
- ustalenie podstawy opodatkowania dla przedmiotowych czynności.
2015.01.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-1009/14/JJ
∟Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz w zakresie zastosowania stawki podatku VAT i ustalenia podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
2014.12.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1171/14-2/AS
∟usługi restauracyjne - stawka podatku, podstawa opodatkowania
2014.12.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-1041/14-4/EN
∟Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.