PKD 10.8 - Produkcja pozostałych artykułów spożywczych
Polska Klasyfikacja Działalności | stan prawny 21.11.2024
1
10.8
|
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych
|
Produkcja cukru
Podklasa ta obejmuje: - produkcję i rafinację cukru (sacharozy) oraz substytutów cukru, z buraków, trzciny cukrowej, klonu i palmy, - produkcję syropów cukrowych, - produkcję melasy, - produkcję syropu i cukru klonowego. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji glukozy, syropu glukozowego, maltozy, sklasyfikowanej w 10.62.Z. | |
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
Podklasa ta obejmuje: - produkcję kakao, masła kakaowego, tłuszczu i oleju kakaowego, - produkcję czekolady i wyrobów czekoladowych, - produkcję wyrobów cukierniczych, takich jak: cukierki, karmelki, drażetki, pastylki, nugaty, pomadki, biała czekolada, - produkcję gumy do żucia, - konserwowanie w cukrze owoców i orzechów, skórek owocowych i pozostałych części roślin. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji sacharozy, sklasyfikowanej w 10.81.Z. | |
Przetwórstwo herbaty i kawy
Podklasa ta obejmuje: - dekofeinizację i prażenie kawy, - produkcję wyrobów kawowych: - kawy mielonej, - kawy rozpuszczalnej, - ekstraktów i koncentratów kawy, - produkcję substytutów kawy, - produkcję mieszanek różnych gatunków herbaty oraz mieszanek herbaty maté (herbaty paragwajskiej), - produkcję ekstraktów i preparatów z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej), - produkcję herbat ziołowych (mięty, werbeny pospolitej, rumianku itp.). Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji inuliny, sklasyfikowanej w 10.62.Z, - produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11, - przygotowania produktów roślinnych dla celów farmaceutycznych, sklasyfikowanego w 21.20.Z. | |
Produkcja przypraw
Podklasa ta obejmuje: - produkcję przypraw, sosów i podobnych dodatków do potraw, takich jak: - majonez, - mąka i mączka musztardowa, - gotowa musztarda itp., - produkcję octu, - produkcję soli kuchennej, włączając sól jodowaną. Podklasa ta nie obejmuje: - uprawy roślin przyprawowych, sklasyfikowanej w 01.28.Z. | |
Wytwarzanie gotowych posiłków i dań
Podklasa ta obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. Podklasa ta obejmuje: - produkcję dań z mięsa lub drobiu, - produkcję dań rybnych, włączając rybę i frytki, - produkcję gotowych dań z warzyw, - produkcję gotowych dań zawierających kuskus lub wyroby mączne, - produkcję pizzy, zamrożonej lub inaczej zakonserwowanej, - produkcję dań regionalnych i narodowych. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji świeżej żywności lub żywności składającej się z mniej niż dwóch składników, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 10, - produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z, - sprzedaży detalicznej gotowych posiłków i dań w sklepach, sklasyfikowanej w 47.11.Z, 47.29.Z, - sprzedaży hurtowej gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanej w 46.38.Z, - przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56, - działalności związanej z dostawą żywności, wykonywanej na podstawie umowy, sklasyfikowanej w 56.29.Z. | |
Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej
Podklasa ta obejmuje produkcję specjalnej żywności, takiej jak: - żywność dla niemowląt, - żywność będąca pochodną mleka i pozostałych artykułów spożywczych, - żywność dla dzieci, - żywność niskokaloryczna i o zmniejszonej kaloryczności dla utrzymania właściwego ciężaru ciała, - żywność dietetyczna zalecana do stosowania przy leczeniu schorzeń, - żywność o niskiej zawartości sodu (lub bez sodu), zawierająca sole mineralne, - żywność bezglutenowa, - żywność zalecana przy zwiększonym wysiłku fizycznym, w szczególności dla sportowców, - żywność dla diabetyków. | |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana
Podklasa ta obejmuje: - produkcję zup i bulionów (rosołów), - produkcję miodu sztucznego i karmelu, - produkcję gotowej żywności łatwo psującej się, takiej jak: - kanapki, - świeża (nieupieczona) pizza, - produkcję suplementów żywności i pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowaną, - produkcję drożdży, - produkcję soków i ekstraktów z mięsa, ryb, skorupiaków i mięczaków, - produkcję substytutów artykułów mlecznych i serowych, - produkcję wyrobów z jaj, albuminę jaja, - produkcję sztucznych koncentratów spożywczych. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.39.Z, - produkcji mrożonej lub inaczej zakonserwowanej pizzy, sklasyfikowanej w 10.85.Z, - produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11. | |
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.
|
1
PKD - Zasady budowy klasyfikacji
∟Polska Klasyfikacja Działalności (PKD) 2007 (aktualne PKD 2011) zawiera zmiany, które zostały wprowadzone w klasyfikacji Organizacji Narodów Zjednoczonych - International Standard Industrial Classification of all Economic Activities ISIC Rev.4 (Międzynarodowej Standardowej Klasyfikacji Rodzajów Działalności) oraz klasyfikacji Unii Europejskiej - Statistical Classification of Economic Activities in the European Community NACE Rev. 2 (Statystycznej Klasyfikacji Działalności Gospodarczych w UE) (Dz. Urz. UE L 393 z 30.12.2006 r., str. 1).
PKD - Podstawowe zasady klasyfikowania
∟12. PKD nie wprowadza odrębnych grupowań ze względu na formę własności jednostki, rodzaj organizacji prawnej czy sposobu działania, ponieważ te kryteria nie są związane z charakterystyką samej działalności. Jednostki prowadzące ten sam rodzaj działalności są sklasyfikowane w tym samym grupowaniu PKD, niezależnie od tego, czy są one przedsiębiorstwem posiadającym osobowość prawną, własnością prywatną czy skarbu państwa, czy jednostka zagraniczna jest przedsiębiorstwem macierzystym, czy nie i czy przedsiębiorstwo macierzyste składa się z więcej niż jednego zakładu, czy nie. Zatem, nie istnieje ścisłe powiązanie pomiędzy PKD i Klasyfikacją Jednostek Instytucjonalnych w Systemie Rachunków Narodowych (SNA) lub Europejskim Systemie Rachunków Narodowych (ESA).
PKD - Szczegółówe zasady klasyfikowania i definicje
∟Ta część przedstawia zasady i definicje, które powinny być brane pod uwagę podczas klasyfikowania jednostek do określonych sekcji. Dokładniejsze opisy, definicje i informacje określające zawartość sekcji zostały umieszczone w odpowiadających im wyjaśnieniach.
PKD - PKD 2004 a PKD 2007
∟55. Mimo wystąpienia kilku zmian w zakresie zasad stosowania PKD, w kryteriach budowy klasyfikacji, schemacie klasyfikacji i wyjaśnieniach, ogólna charakterystyka PKD pozostała niezmieniona.