PKD 10 - Produkcja artykułów spożywczych
Polska Klasyfikacja Działalności | stan prawny 21.11.2024
Przetwórstwo mleka i wyrób serów
Podklasa ta obejmuje: - produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz mleka homogenizowanego, - produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka, - produkcję śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej, - produkcję mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego, - produkcję mleka lub śmietany w postaci stałej, - produkcję masła, - produkcję jogurtu i kefiru, - produkcję serów i twarogów, - produkcję serwatki, - produkcję kazeiny i laktozy. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji surowego mleka krowiego i bawolego, sklasyfikowanej w 01.41.Z, - produkcji surowego mleka owiec i kóz, sklasyfikowanej w 01.45.Z, - produkcji substytutów mleka i sera nie opartych na mleku, sklasyfikowanej w 10.89.Z. | |
Produkcja lodów
| |
10.6
|
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych
rupa ta obejmuje: - przemiał zbóż lub warzyw na mąkę i mączkę, - przemiał, czyszczenie i polerowanie ryżu, - produkcję mieszanek mąki, - przemiał metodą mokrą ziarna i warzyw, - produkcję skrobi i wyrobów skrobiowych. |
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
Podklasa ta obejmuje: - przemiał zbóż: produkcję mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, kukurydzy i innych zbóż, - przemiał ryżu: produkcję ryżu łuskanego, mielonego, polerowanego, lukrowanego, parowanego lub preparowanego; produkcję mąki ryżowej, - przemiał surowców warzywnych: produkcję mąki i mączki z suszonych nasion roślin strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych, - wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej, - wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba, ciast, herbatników i naleśników. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji mąki i mączki ziemniaczanej, sklasyfikowanej w 10.31.Z, - mielenia kukurydzy metodą mokrą, sklasyfikowanej w 10.62.Z. | |
Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych
Podklasa ta obejmuje: - wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy itp., - mielenie kukurydzy metodą mokrą, - wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy, inuliny, izoglukozy itp., - wytwarzanie glutenu, - wytwarzanie tapioki i jej namiastek ze skrobi, - wytwarzanie oleju kukurydzianego. Podklasa ta nie obejmuje: - wytwarzania laktozy (cukru mlekowego), sklasyfikowanego w 10.51.Z, - produkcji cukru trzcinowego lub buraczanego, sklasyfikowanej w 10.81.Z. | |
10.7
|
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych
|
Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek
Podklasa ta obejmuje produkcję: - chleba i bułek, - ciast, ciastek, placków, tarty, naleśników, gofrów itp. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji suchych wyrobów piekarskich i ciastkarskich, sklasyfikowanej w 10.72.Z, - produkcji wyrobów mącznych (makaronów), sklasyfikowanej w 10.73.Z, - podgrzewania wyrobów piekarskich do bezpośredniej konsumpcji, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56. | |
Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek
Podklasa ta obejmuje: - produkcję sucharów, herbatników i pozostałych suchych wyrobów piekarskich i ciastkarskich, - produkcję konserwowanych ciast i ciastek, - produkcję słodkich lub słonych przekąsek (paluszków, krakersów, precli itp.). Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji przekąsek ziemniaczanych, sklasyfikowanej w 10.31.Z. | |
Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych
Podklasa ta obejmuje: - produkcję makaronów, pierogów i klusek, gotowanych lub surowych, nadziewanych lub nienadziewanych, - produkcję kuskusu, - produkcję konserwowanych lub mrożonych wyrobów makaronowych. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji gotowych dań zawierających kuskus, sklasyfikowanej w 10.85.Z, - produkcji zup zawierających makaron, sklasyfikowanej w 10.89.Z. | |
10.8
|
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych
|
Produkcja cukru
Podklasa ta obejmuje: - produkcję i rafinację cukru (sacharozy) oraz substytutów cukru, z buraków, trzciny cukrowej, klonu i palmy, - produkcję syropów cukrowych, - produkcję melasy, - produkcję syropu i cukru klonowego. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji glukozy, syropu glukozowego, maltozy, sklasyfikowanej w 10.62.Z. | |
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
Podklasa ta obejmuje: - produkcję kakao, masła kakaowego, tłuszczu i oleju kakaowego, - produkcję czekolady i wyrobów czekoladowych, - produkcję wyrobów cukierniczych, takich jak: cukierki, karmelki, drażetki, pastylki, nugaty, pomadki, biała czekolada, - produkcję gumy do żucia, - konserwowanie w cukrze owoców i orzechów, skórek owocowych i pozostałych części roślin. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji sacharozy, sklasyfikowanej w 10.81.Z. | |
Przetwórstwo herbaty i kawy
Podklasa ta obejmuje: - dekofeinizację i prażenie kawy, - produkcję wyrobów kawowych: - kawy mielonej, - kawy rozpuszczalnej, - ekstraktów i koncentratów kawy, - produkcję substytutów kawy, - produkcję mieszanek różnych gatunków herbaty oraz mieszanek herbaty maté (herbaty paragwajskiej), - produkcję ekstraktów i preparatów z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej), - produkcję herbat ziołowych (mięty, werbeny pospolitej, rumianku itp.). Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji inuliny, sklasyfikowanej w 10.62.Z, - produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11, - przygotowania produktów roślinnych dla celów farmaceutycznych, sklasyfikowanego w 21.20.Z. | |
Produkcja przypraw
Podklasa ta obejmuje: - produkcję przypraw, sosów i podobnych dodatków do potraw, takich jak: - majonez, - mąka i mączka musztardowa, - gotowa musztarda itp., - produkcję octu, - produkcję soli kuchennej, włączając sól jodowaną. Podklasa ta nie obejmuje: - uprawy roślin przyprawowych, sklasyfikowanej w 01.28.Z. | |
Wytwarzanie gotowych posiłków i dań
Podklasa ta obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. Podklasa ta obejmuje: - produkcję dań z mięsa lub drobiu, - produkcję dań rybnych, włączając rybę i frytki, - produkcję gotowych dań z warzyw, - produkcję gotowych dań zawierających kuskus lub wyroby mączne, - produkcję pizzy, zamrożonej lub inaczej zakonserwowanej, - produkcję dań regionalnych i narodowych. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji świeżej żywności lub żywności składającej się z mniej niż dwóch składników, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 10, - produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z, - sprzedaży detalicznej gotowych posiłków i dań w sklepach, sklasyfikowanej w 47.11.Z, 47.29.Z, - sprzedaży hurtowej gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanej w 46.38.Z, - przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56, - działalności związanej z dostawą żywności, wykonywanej na podstawie umowy, sklasyfikowanej w 56.29.Z. | |
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.
|
PKD - Zasady budowy klasyfikacji
∟Polska Klasyfikacja Działalności (PKD) 2007 (aktualne PKD 2011) zawiera zmiany, które zostały wprowadzone w klasyfikacji Organizacji Narodów Zjednoczonych - International Standard Industrial Classification of all Economic Activities ISIC Rev.4 (Międzynarodowej Standardowej Klasyfikacji Rodzajów Działalności) oraz klasyfikacji Unii Europejskiej - Statistical Classification of Economic Activities in the European Community NACE Rev. 2 (Statystycznej Klasyfikacji Działalności Gospodarczych w UE) (Dz. Urz. UE L 393 z 30.12.2006 r., str. 1).
PKD - Podstawowe zasady klasyfikowania
∟12. PKD nie wprowadza odrębnych grupowań ze względu na formę własności jednostki, rodzaj organizacji prawnej czy sposobu działania, ponieważ te kryteria nie są związane z charakterystyką samej działalności. Jednostki prowadzące ten sam rodzaj działalności są sklasyfikowane w tym samym grupowaniu PKD, niezależnie od tego, czy są one przedsiębiorstwem posiadającym osobowość prawną, własnością prywatną czy skarbu państwa, czy jednostka zagraniczna jest przedsiębiorstwem macierzystym, czy nie i czy przedsiębiorstwo macierzyste składa się z więcej niż jednego zakładu, czy nie. Zatem, nie istnieje ścisłe powiązanie pomiędzy PKD i Klasyfikacją Jednostek Instytucjonalnych w Systemie Rachunków Narodowych (SNA) lub Europejskim Systemie Rachunków Narodowych (ESA).
PKD - Szczegółówe zasady klasyfikowania i definicje
∟Ta część przedstawia zasady i definicje, które powinny być brane pod uwagę podczas klasyfikowania jednostek do określonych sekcji. Dokładniejsze opisy, definicje i informacje określające zawartość sekcji zostały umieszczone w odpowiadających im wyjaśnieniach.
PKD - PKD 2004 a PKD 2007
∟55. Mimo wystąpienia kilku zmian w zakresie zasad stosowania PKD, w kryteriach budowy klasyfikacji, schemacie klasyfikacji i wyjaśnieniach, ogólna charakterystyka PKD pozostała niezmieniona.