PKD C - Przetwórstwo przemysłowe
Polska Klasyfikacja Działalności | stan prawny 23.11.2024
Wytwarzanie gotowych posiłków i dań
Podklasa ta obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. Podklasa ta obejmuje: - produkcję dań z mięsa lub drobiu, - produkcję dań rybnych, włączając rybę i frytki, - produkcję gotowych dań z warzyw, - produkcję gotowych dań zawierających kuskus lub wyroby mączne, - produkcję pizzy, zamrożonej lub inaczej zakonserwowanej, - produkcję dań regionalnych i narodowych. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji świeżej żywności lub żywności składającej się z mniej niż dwóch składników, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 10, - produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z, - sprzedaży detalicznej gotowych posiłków i dań w sklepach, sklasyfikowanej w 47.11.Z, 47.29.Z, - sprzedaży hurtowej gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanej w 46.38.Z, - przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56, - działalności związanej z dostawą żywności, wykonywanej na podstawie umowy, sklasyfikowanej w 56.29.Z. | |
Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej
Podklasa ta obejmuje produkcję specjalnej żywności, takiej jak: - żywność dla niemowląt, - żywność będąca pochodną mleka i pozostałych artykułów spożywczych, - żywność dla dzieci, - żywność niskokaloryczna i o zmniejszonej kaloryczności dla utrzymania właściwego ciężaru ciała, - żywność dietetyczna zalecana do stosowania przy leczeniu schorzeń, - żywność o niskiej zawartości sodu (lub bez sodu), zawierająca sole mineralne, - żywność bezglutenowa, - żywność zalecana przy zwiększonym wysiłku fizycznym, w szczególności dla sportowców, - żywność dla diabetyków. | |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana
Podklasa ta obejmuje: - produkcję zup i bulionów (rosołów), - produkcję miodu sztucznego i karmelu, - produkcję gotowej żywności łatwo psującej się, takiej jak: - kanapki, - świeża (nieupieczona) pizza, - produkcję suplementów żywności i pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowaną, - produkcję drożdży, - produkcję soków i ekstraktów z mięsa, ryb, skorupiaków i mięczaków, - produkcję substytutów artykułów mlecznych i serowych, - produkcję wyrobów z jaj, albuminę jaja, - produkcję sztucznych koncentratów spożywczych. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.39.Z, - produkcji mrożonej lub inaczej zakonserwowanej pizzy, sklasyfikowanej w 10.85.Z, - produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11. | |
10.9
|
Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt
|
Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich
Podklasa ta obejmuje: - produkcję gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich i ryb, włączając produkcję koncentratów paszowych i dodatków paszowych, - przygotowywanie pasz jednoskładnikowych, - przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji mączki rybnej przeznaczonej do karmienia zwierząt, sklasyfikowanej w 10.20.Z, - wytwarzania makuchów z nasion roślin oleistych, sklasyfikowanego w 10.41.Z, - wytwarzania produktów ubocznych, stosowanych bez specjalnego przetworzenia, jako karma dla zwierząt, np. z nasion oleistych, sklasyfikowanego w 10.41.Z, z przemiału zbóż, sklasyfikowanego w 10.61.Z itp. | |
Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych
Podklasa ta obejmuje: - produkcję gotowej karmy dla zwierząt domowych (psów, kotów, ptaków, rybek itp.), - przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz dla zwierząt domowych. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji mączki rybnej przeznaczonej do karmienia zwierząt, sklasyfikowanej w 10.20.Z, - wytwarzania makuchów z nasion roślin oleistych, sklasyfikowanego w 10.41.Z, - wytwarzania produktów ubocznych, stosowanych bez specjalnego przetworzenia, jako karma dla zwierząt, np. z nasion oleistych, sklasyfikowanego w 10.41.Z, z przemiału zbóż, sklasyfikowanego w 10.61.Z itp. | |
11
|
Produkcja napojów
Dział ten obejmuje: - produkcję napojów bezalkoholowych, - produkcję wody mineralnej, - produkcję napojów alkoholowych, otrzymywanych głównie przez fermentację, - produkcję piwa i wina, - produkcję destylowanych napojów alkoholowych. Dział ten nie obejmuje: - produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z, - produkcji napojów bezalkoholowych na bazie mleka, sklasyfikowanej w 10.51.Z, - produkcji kawy, herbaty i maté (herbaty paragwajskiej), sklasyfikowanej w 10.83.Z. |
11.0
|
Produkcja napojów
|
Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi
Podklasa ta obejmuje: - produkcję napojów alkoholowych, takich jak: wódka, whisky, brandy, gin, likiery itp., - produkcję destylowanych napojów alkoholowych, takich jak: "mieszane drinki" itp., - mieszanie alkoholi destylowanych, - produkcję alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji niedestylowanych napojów alkoholowych, sklasyfikowanej w 11.02.Z - 11.06.Z, - produkcji syntetycznego alkoholu etylowego oraz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nie przeznaczonego do spożycia, sklasyfikowanej w 20.14.Z, - produkcji alkoholu etylowego z surowców poddanych fermentacji, sklasyfikowanej w 20.14.Z, - butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie). | |
Produkcja win gronowych
Podklasa ta obejmuje: - produkcję win gronowych, - produkcję gronowych win musujących, - produkcję win gronowych z zagęszczonego moszczu winogronowego, - mieszanie, oczyszczanie i butelkowanie win gronowych, - produkcję win gronowych o niskiej zawartości alkoholu lub win bezalkoholowych. Podklasa ta nie obejmuje: - butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanego w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie). | |
Produkcja cydru i pozostałych win owocowych
Podklasa ta obejmuje: - produkcję napojów alkoholowych otrzymywanych w wyniku fermentacji, ale bez ich destylowania: sake, cydr (jabłecznik), perry (wino gruszkowe) i inne wina owocowe, - produkcję miodu pitnego i napojów mieszanych zawierających wina owocowe, włączając wyroby winopochodne i winopodobne. Podklasa ta nie obejmuje: - butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występują w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie). | |
Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych
| |
Produkcja piwa
Podklasa ta obejmuje: - produkcję mocnego piwa na bazie słodu (np. ale, porter i stout), - produkcję piwa niskoalkoholowego lub bezalkoholowego. | |
Produkcja słodu
-
| |
Produkcja napojów bezalkoholowych; produkcja wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych
Podklasa ta obejmuje: - produkcję naturalnych wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych, - produkcję napojów bezalkoholowych (z wyłączeniem bezalkoholowego piwa i wina), takich jak: - aromatyzowane i/lub słodzone wody bezalkoholowe: lemoniady, oranżady, cole, napoje owocowe, toniki itp. Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z, - produkcji napojów na bazie mleka, sklasyfikowanej w 10.51.Z, - produkcji kawy, herbaty i maté (herbaty paragwajskiej), sklasyfikowanej w 10.83.Z, - produkcji napojów na bazie alkoholu, sklasyfikowanej w 11.01.Z, 11.02.Z, 11.03.Z, 11.04.Z, 11.05.Z, - produkcji bezalkoholowego wina, sklasyfikowanej w 11.02.Z, - produkcji bezalkoholowego piwa, sklasyfikowanej w 11.05.Z, - produkcji lodu, sklasyfikowanej w 35.30.Z, - butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.B (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie). | |
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.
|
PKD - Zasady budowy klasyfikacji
∟Polska Klasyfikacja Działalności (PKD) 2007 (aktualne PKD 2011) zawiera zmiany, które zostały wprowadzone w klasyfikacji Organizacji Narodów Zjednoczonych - International Standard Industrial Classification of all Economic Activities ISIC Rev.4 (Międzynarodowej Standardowej Klasyfikacji Rodzajów Działalności) oraz klasyfikacji Unii Europejskiej - Statistical Classification of Economic Activities in the European Community NACE Rev. 2 (Statystycznej Klasyfikacji Działalności Gospodarczych w UE) (Dz. Urz. UE L 393 z 30.12.2006 r., str. 1).
PKD - Podstawowe zasady klasyfikowania
∟12. PKD nie wprowadza odrębnych grupowań ze względu na formę własności jednostki, rodzaj organizacji prawnej czy sposobu działania, ponieważ te kryteria nie są związane z charakterystyką samej działalności. Jednostki prowadzące ten sam rodzaj działalności są sklasyfikowane w tym samym grupowaniu PKD, niezależnie od tego, czy są one przedsiębiorstwem posiadającym osobowość prawną, własnością prywatną czy skarbu państwa, czy jednostka zagraniczna jest przedsiębiorstwem macierzystym, czy nie i czy przedsiębiorstwo macierzyste składa się z więcej niż jednego zakładu, czy nie. Zatem, nie istnieje ścisłe powiązanie pomiędzy PKD i Klasyfikacją Jednostek Instytucjonalnych w Systemie Rachunków Narodowych (SNA) lub Europejskim Systemie Rachunków Narodowych (ESA).
PKD - Szczegółówe zasady klasyfikowania i definicje
∟Ta część przedstawia zasady i definicje, które powinny być brane pod uwagę podczas klasyfikowania jednostek do określonych sekcji. Dokładniejsze opisy, definicje i informacje określające zawartość sekcji zostały umieszczone w odpowiadających im wyjaśnieniach.
PKD - PKD 2004 a PKD 2007
∟55. Mimo wystąpienia kilku zmian w zakresie zasad stosowania PKD, w kryteriach budowy klasyfikacji, schemacie klasyfikacji i wyjaśnieniach, ogólna charakterystyka PKD pozostała niezmieniona.