PKWiU 01.13 - Warzywa swieze lub schlodzone, wlaczajac melony oraz rosliny korzeniowe i bulwiaste
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 31.10.2025
1 2
| 01.13
				 | Warzywa swieze lub schlodzone, wlaczajac melony oraz rosliny korzeniowe i bulwiaste | |
| 01.13.1
				 | Warzywa kwiatostanowe, liściaste i łodygowe | |
| 01.13.11
				 | Szparagi | |
| Szparagi VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.12
				 | Kapusta | |
| Kapusta VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.13
				 | Kalafiory i brokuły | |
| Kalafiory i brokuły VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.14
				 | Sałata | |
| Sałata VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.15
				 | Cykoria | |
| Cykoria VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.16
				 | Szpinak | |
| Szpinak VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.17
				 | Karczochy | |
| Karczochy VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.19
				 | Pozostałe warzywa kwiatostanowe, liściaste i łodygowe | |
| Pozostałe warzywa kwiatostanowe, liściaste i łodygowe VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.2
				 | Arbuzy i melony | |
| 01.13.21
				 | Arbuzy | |
| Arbuzy VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.29
				 | Melony | |
| Melony VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.3
				 | Pozostałe warzywa owocowe | |
| 01.13.31
				 | Papryka i inne warzywa owocowe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta | |
| Papryka i inne warzywa owocowe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.32
				 | Ogórki | |
| Ogórki VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.33
				 | Bakłażany (oberżyny) | |
| Bakłażany (oberżyny) VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.34
				 | Pomidory | |
| Pomidory VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.39
				 | Pozostałe warzywa owocowe, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
| Pozostałe warzywa owocowe, gdzie indziej niesklasyfikowane VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.4
				 | Warzywa korzeniowe, cebulowe i bulwiaste | |
| 01.13.41
				 | Marchew i rzepa | |
| Marchew i rzepa VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.42
				 | Czosnek | |
| Czosnek VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.43
				 | Cebula | |
| Cebula VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.44
				 | Pory i pozostałe warzywa z rodziny czosnkowatych | |
| Pory i pozostałe warzywa z rodziny czosnkowatych VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.49
				 | Pozostałe warzywa korzeniowe, cebulowe i bulwiaste, z wyłączeniem warzyw o dużej zawartości skrobi i inuliny | |
| Pozostałe warzywa korzeniowe, cebulowe i bulwiaste, z wyłączeniem warzyw o dużej zawartości skrobi i inuliny VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.5
				 | Ziemniaki i jadalne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny | |
| 01.13.51
				 | Ziemniaki | |
| Ziemniaki VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 01.13.52
				 | Ziemniaki słodkie (pataty, bataty) | |
| Ziemniaki słodkie (pataty, bataty) VAT - stawki preferencyjne VAT 2025 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
| 
			Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.
			 | ||
1 2
PKWiU - Klasyfikacja
		     ∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.
PKWiU - Struktura
		     ∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007). 
PKWiU - Zakres rzeczowy
		     ∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:
PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
		     ∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:
PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
		     ∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1) 
PKWiU - Klasyfikowanie produktów
		     ∟7.1 Uzasadnienie
Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.
PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
		     ∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:
PKWiU 2015
		     ∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.
 
 