PKWiU 55.20.19.0 - Pozostałe usługi obiektów noclegowych turystycznych i miejsc krótkotrwałego zakwaterowania bez obsługi
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 23.11.2024
55.20.19.0
pozycja
|
Pozostałe usługi obiektów noclegowych turystycznych i miejsc krótkotrwałego zakwaterowania bez obsługi
Grupowanie to obejmuje: (...) zaloguj się i czytaj więcej
Precedensy GUS: - do PKWiU 55.20.19.0 (2) Interpretacje podatkowe: - do PKWiU 55.20.19.0 (106) Preferencyjne stawki VAT i zwolnienia: (historia)
Stawki VAT niezależne od PKWiU: | ||||||
podkategoria
|
Pozostałe usługi obiektów noclegowych turystycznych i miejsc krótkotrwałego zakwaterowania bez obsługi
| ||||||
kategoria
|
Usługi obiektów noclegowych turystycznych i miejsc krótkotrwałego zakwaterowania
| ||||||
klasa
|
Uslugi obiektow noclegowych turystycznych i miejsc krotkotrwalego zakwaterowania
| ||||||
grupa
|
Uslugi obiektow noclegowych turystycznych i miejsc krotkotrwalego zakwaterowania
| ||||||
dział
|
Uslugi zwiazane z zakwaterowaniem
Dział ten obejmuje: (...) zaloguj się i czytaj więcej | ||||||
sekcja
|
Usługi związane z zakwaterowaniem i usługi gastronomiczne
Sekcja ta obejmuje:
- usługi w zakresie noclegów i usług towarzyszących świadczone przez hotele, motele, pensjonaty, centra odnowy biologicznej i inne obiekty hotelowe, - usługi świadczone przez schroniska młodzieżowe oraz chaty lub domki, - usługi świadczone przez domy letniskowe, do których goście posiadają prawo wspólnego użytkowania przez określony okres każdego roku, - usługi świadczone przez pola namiotowe i pola kempingowe, włączając pola dla pojazdów kempingowych, - tymczasowe lub długoterminowe zakwaterowanie w domach studenckich, internatach i bursach szkolnych, hotelach pracowniczych, blokach mieszkalnych, - usługi sypialne i restauracyjne w wagonach kolejowych oraz pozostałych środkach transportu, - usługi gastronomiczne, - usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), - usługi stołówkowe, - usługi przygotowywania i podawania napojów. Sekcja ta nie obejmuje: - gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.85, 10.89, - sprzedaży detalicznej żywności, sklasyfikowanej w dziale 47, - wynajmu nieruchomości mieszkalnych w celu dłuższego pobytu, zazwyczaj w cyklu miesięcznym lub rocznym, sklasyfikowanego w 68.20.1, - usług dyskotek i sal tanecznych (z wyłączeniem serwujących napoje), sklasyfikowanych w 93.29.19.0. Uwagi dodatkowe: - obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania zapewniają zakwaterowanie w cyklu dziennym lub tygodniowym. | ||||||
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.
|
PKWiU - Klasyfikacja
∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.
PKWiU - Struktura
∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007).
PKWiU - Zakres rzeczowy
∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:
PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:
PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1)
PKWiU - Klasyfikowanie produktów
∟7.1 Uzasadnienie
Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.
PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:
PKWiU 2015
∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.