PKWiU C - Produkty przetwórstwa przemysłowego
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 23.11.2024
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej)
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.83.15
|
Napary (herbatki) ziołowe
| |
Napary (herbatki) ziołowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.83.9
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty
| |
10.83.99
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty
| |
Usługi podwykonawców związane z produkcją kawy i herbaty
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.84
|
Przyprawy
| |
10.84.1
|
Ocet; sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy; gotowa musztarda
| |
10.84.11
|
Ocet oraz substytuty octu otrzymywane z kwasu octowego
| |
Ocet oraz substytuty octu otrzymywane z kwasu octowego
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.84.12
|
Sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda
| |
Sosy; mieszanki przypraw; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.84.2
|
Przyprawy przetworzone
| |
10.84.21
|
Pieprz z rodzaju Piper przetworzony
| |
Pieprz z rodzaju Piper przetworzony
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.84.22
|
Chili i słodka papryka z rodzaju Capsicum przetworzone, suszone
| |
Chili i słodka papryka z rodzaju Capsicum przetworzone, suszone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.84.23
|
Cynamon przetworzony; pozostałe przyprawy przetworzone
| |
Cynamon przetworzony; pozostałe przyprawy przetworzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.84.3
|
Sól spożywcza
| |
10.84.30
|
Sól spożywcza
| |
Sól spożywcza
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.84.9
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw
| |
10.84.99
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw
| |
Usługi podwykonawców związane z produkcją przypraw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.85
|
Gotowe posilki i dania
| |
10.85.1
|
Gotowe posiłki i dania
| |
10.85.11
|
Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi
| |
Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.85.12
|
Gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków
| |
Gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.85.13
|
Gotowe posiłki i dania na bazie warzyw
| |
Gotowe posiłki i dania na bazie warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.85.14
|
Gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych
| |
Gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.85.19
|
Pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną
| |
Pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.85.9
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań
| |
10.85.99
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań
| |
Usługi podwykonawców związane z produkcją gotowych posiłków i dań
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.86
|
Przetwory homogenizowane oraz zywnosc dietetyczna
| |
10.86.1
|
Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna
| |
10.86.10
|
Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna
| |
Przetwory homogenizowane oraz żywność dietetyczna
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.86.9
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej
| |
10.86.99
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej
| |
Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworów homogenizowanych oraz żywności dietetycznej
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.89
|
Pozostale artykuly spozywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane
| |
10.89.1
|
Zupy, jaja, drożdże i pozostałe artykuły spożywcze; ekstrakty i soki z mięsa, ryb i bezkręgowców wodnych
| |
10.89.11
|
Zupy i buliony oraz przetwory z nich
| |
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.
|
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
PKWiU - Klasyfikacja
∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.
PKWiU - Struktura
∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007).
PKWiU - Zakres rzeczowy
∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:
PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:
PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1)
PKWiU - Klasyfikowanie produktów
∟7.1 Uzasadnienie
Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.
PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:
PKWiU 2015
∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.