PKWiU C - Produkty przetwórstwa przemysłowego
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 23.11.2024

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

    Reset

Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.12
Mieso z drobiu przetworzone i zakonserwowane
10.12.1
Mięso z drobiu świeże lub schłodzone
10.12.10
Mięso z drobiu świeże lub schłodzone
Mięso z drobiu świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.12.2
Mięso z drobiu zamrożone
10.12.20
Mięso z drobiu zamrożone
Mięso z drobiu zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.12.3
Tłuszcz z drobiu
10.12.30
Tłuszcz z drobiu
Tłuszcz z drobiu
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.12.4
Podroby jadalne z drobiu
10.12.40
Podroby jadalne z drobiu
Podroby jadalne z drobiu
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.12.5
Pióra, puch, pierze i skóry ptaków
10.12.50
Pióra, puch, pierze i skóry ptaków
Pióra, puch, pierze i skóry ptaków
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.12.9
Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu
10.12.99
Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu
Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.13
Wyroby z miesa, wlaczajac mieso drobiowe
10.13.1
Konserwy i przetwory z mięsa, podrobów i krwi
10.13.11
Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub wędzone (bekon i szynka)
Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub wędzone (bekon i szynka)
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.13.12
Mięso z bydła solone, w solance, suszone lub wędzone
Mięso z bydła solone, w solance, suszone lub wędzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.13.13
Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów
Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.13.14
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.13.15
Pozostałe przetwory i konserwy z mięsa, podrobów lub krwi, z wyłączeniem gotowych dań z mięsa i podrobów
Pozostałe przetwory i konserwy z mięsa, podrobów lub krwi, z wyłączeniem gotowych dań z mięsa i podrobów
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.13.16
Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, niejadalne; skwarki
Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, niejadalne; skwarki
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.13.9
Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem; usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe
10.13.91
Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem
Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.13.99
Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe
Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.2
Ryby, skorupiaki i mieczaki, przetworzone i zakonserwowane
10.20
Ryby, skorupiaki i mieczaki, przetworzone i zakonserwowane
10.20.1
Ryby świeże, schłodzone lub zamrożone
10.20.11
Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone
Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.20.12
Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, świeże lub schłodzone
Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.20.13
Ryby zamrożone
Ryby zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.20.14
Filety rybne zamrożone
Filety rybne zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PKWiU - Klasyfikacja
     ∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.

PKWiU - Struktura
     ∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007). 

PKWiU - Zakres rzeczowy
     ∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:

PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
     ∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:

PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
     ∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1) 

PKWiU - Klasyfikowanie produktów
     ∟7.1 Uzasadnienie Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.

PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
     ∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:

PKWiU 2015
     ∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj