PKWiU 10 - Artykuly spozywcze
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 23.11.2024
10
|
Artykuly spozywcze
| |
10.1
|
Mieso i wyroby z miesa, zakonserwowane
| |
10.11
|
Mieso przetworzone i zakonserwowane, z wylaczeniem miesa z drobiu
| |
10.11.1
|
Mięso z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone
| |
10.11.11
|
Mięso z bydła świeże lub schłodzone
| |
Mięso z bydła świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.12
|
Mięso ze świń świeże lub schłodzone
| |
Mięso ze świń świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.13
|
Mięso z owiec świeże lub schłodzone
| |
Mięso z owiec świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.14
|
Mięso z kóz świeże lub schłodzone
| |
Mięso z kóz świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.15
|
Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone
| |
Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.2
|
Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone
| |
10.11.20
|
Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone
| |
Podroby jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni i pozostałych zwierząt koniowatych, świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.3
|
Mięso i podroby jadalne zamrożone; pozostałe mięso i podroby jadalne
| |
10.11.31
|
Mięso z bydła zamrożone
| |
Mięso z bydła zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.32
|
Mięso ze świń zamrożone
| |
Mięso ze świń zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.33
|
Mięso z owiec zamrożone
| |
Mięso z owiec zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.34
|
Mięso z kóz zamrożone
| |
Mięso z kóz zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.35
|
Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, zamrożone
| |
Mięso z koni i pozostałych zwierząt koniowatych, zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.39
|
Pozostałe mięso i podroby jadalne świeże, schłodzone lub zamrożone
| |
Pozostałe mięso i podroby jadalne świeże, schłodzone lub zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.4
|
Wełna szarpana oraz skóry i skórki surowe z bydła, zwierząt koniowatych, owiec i kóz
| |
10.11.41
|
Wełna szarpana, wełna nieoczyszczona, włączając wełnę szarpaną z drugiej strzyży
| |
Wełna szarpana, wełna nieoczyszczona, włączając wełnę szarpaną z drugiej strzyży
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.42
|
Skóry i skórki całe, surowe z bydła i zwierząt koniowatych
| |
Skóry i skórki całe, surowe z bydła i zwierząt koniowatych
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.43
|
Pozostałe surowe skóry i skórki z bydła i zwierząt koniowatych
| |
Pozostałe surowe skóry i skórki z bydła i zwierząt koniowatych
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.44
|
Skóry i skórki surowe z owiec i jagniąt
| |
Skóry i skórki surowe z owiec i jagniąt
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.45
|
Skóry i skórki surowe z kóz i koźląt
| |
Skóry i skórki surowe z kóz i koźląt
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.5
|
Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń
| |
10.11.50
|
Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń
| |
Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.6
|
Odpady zwierzęce surowe, niejadalne
| |
10.11.60
|
Odpady zwierzęce surowe, niejadalne
| |
Odpady zwierzęce surowe, niejadalne
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.11.9
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego
| |
10.11.99
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego
| |
Usługi podwykonawców związane z produkcją mięsa przetworzonego i zakonserwowanego
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.
|
PKWiU - Klasyfikacja
∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.
PKWiU - Struktura
∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007).
PKWiU - Zakres rzeczowy
∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:
PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:
PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1)
PKWiU - Klasyfikowanie produktów
∟7.1 Uzasadnienie
Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.
PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:
PKWiU 2015
∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.