Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: usługi gastronomiczne
usługi gastronomiczne 1434 / 481753 │ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w z
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41
2011.07.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/443-279/11-4/JKa
∟Czy przy wystawieniu refaktury ww. kosztów na rzecz kontrahenta hiszpańskiego, Spółka poprawnie naliczyła podatek VAT? Zgodnie z art. 28b ustawy o podatku od towarów i usług, miejscem świadczenia usług w przypadku świadczenia usług na rzecz podatnika jest miejsce, w którym podatnik będący usługobiorcą posiada siedzibę lub stałe miejsce zamieszkania, z zastrzeżeniem ust. 2-4 oraz art. 28e, art. 28f, art. 28f ust. 1, art. 28g ust. 1, art. 28i, art. 28j i art. 28n.
2011.07.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/443-279/11-3/JKa
∟Czy przy wystawieniu refaktury ww. kosztów na rzecz kontrahenta hiszpańskiego, Spółka poprawnie naliczyła podatek VAT? Zgodnie z art. 28b ustawy o podatku od towarów i usług, miejscem świadczenia usług w przypadku świadczenia usług na rzecz podatnika jest miejsce, w którym podatnik będący usługobiorcą posiada siedzibę lub stałe miejsce zamieszkania, z zastrzeżeniem ust. 2-4 oraz art. 28e, art. 28f, art. 28f ust. 1, art. 28g ust. 1, art. 28i, art. 28j i art. 28n.
2011.07.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/443-279/11-2/JKa
∟Czy przy wystawieniu refaktury ww. kosztów na rzecz kontrahenta hiszpańskiego, Spółka poprawnie naliczyła podatek VAT? Zgodnie z art. 28b ustawy o podatku od towarów i usług, miejscem świadczenia usług w przypadku świadczenia usług na rzecz podatnika jest miejsce, w którym podatnik będący usługobiorcą posiada siedzibę lub stałe miejsce zamieszkania, z zastrzeżeniem ust. 2-4 oraz art. 28e, art. 28f, art. 28f ust. 1, art. 28g ust. 1, art. 28i, art. 28j i art. 28n.
2011.07.01 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-371/11/AB
∟Czy Wnioskodawca ma prawo odliczyć podatek naliczony VAT w całości znajdujących się na fakturze z hotelu, pod warunkiem, iż poniesione wydatki związane będą z wykonywanymi przez Zainteresowanego czynnościami opodatkowanymi.
2011.06.20 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPB3/423-200/11/PS
∟Dotyczy możliwości zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych w związku z organizacją koncertów spektakli, wernisaży, turniejów, wystaw (działalność kulturalna i reprezentacja).
2011.06.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-395/11/ICz
∟Stawki podatku do usług wytwarzania gotowych posiłków i dań z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu pow. 1,2%.
2011.06.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-314/11/ICz
∟Dostawa kanapek pakowanych z terminem przydatności 72 h.
2011.05.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-354/11-3/AM
∟Kwota podatku VAT nie podlegająca odliczeniu od zakupu usługi gastronomicznej na podstawie art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku od towarów i usług stanowi koszt uzyskania przychodu w myśl art. 16 ust. 1 pkt 46 lit. a tiret drugie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.
2011.05.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-260/11-4/AS
∟zastosowanie stawki podatku VAT w przypadku sprzedaży posiłków profilaktycznych, posiłków sprzedawanych bezpośrednio odbiorcom indywidualnym dokonującym zakupu w punktach gastronomicznych, usług cateringowych, usług gastronomicznych
2011.05.20 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB1/415-221/11-2/ES
∟Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na zakup poczęstunku dla kontrahentów podczas spotkań organizowanych w lokalach gastronomicznych.
2011.05.17 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-238/11-4/RS
∟Czy wydatki opisane w stanie faktycznym wniosku ponoszone przez Spółkę w związku z organizacją spotkań roboczych i reprezentacyjnych są przez Spółkę prawidłowo rozliczane dla celów podatku dochodowego od osób prawnych (dalej: podatku CIT) w świetle definicji kosztów uzyskania przychodów zamieszczonej w art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (dalej: ustawa o CIT)?
2011.05.12 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB1/415-254/11-3/JB
∟Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych w związku z organizacją spotkań z kontrahentami poza siedziba firmy.
2011.05.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPB3/423-77/11/MK
∟Czy wydatki na zakup wody, kawy, herbaty, ciastek itp. podawanych w czasie spotkań z kontrahentami stanowią dla Spółki koszt uzyskania przychodu?
2011.05.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-194/11-4/RS
∟Czy koszty poniesione przez Wnioskodawcę w związku z zakupem usług gastronomicznych i produktów spożywczych spożytych podczas opisanych powyżej spotkań mogą stanowić koszty uzyskania przychodu dla celów podatku dochodowego od osób prawnych?
2011.05.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/443-111/11-6/ISN
∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży soków owocowych i innych napojów bezalkoholowych zawierających tłuszcz mlekowy dostarczanych na zamówienie.
2011.05.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/443-111/11-5/ISN
∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży soków owocowych i innych napojów bezalkoholowych zawierających tłuszcz mlekowy podawanych w lokalu.
2011.05.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP4/443-111/11-4/ISN
∟Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku do sprzedaży posiłków w lokalu oraz dostawy odbiorcom zewnętrznym.
2011.05.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-184/11/KM
∟1. Czy kwalifikacja produkcji gotowych posiłków i dań według formy sprzedaży z usługą kelnerską lub jako towar jest prawidłowa?2. Czy prawidłowe jest ustalenie przez spółkę dla swojej produkcji gotowych posiłków i dań, stawki podatku VAT w wysokości 8% dla sprzedaży z usługą kelnerską, a stawki podatku VAT 5% dla sprzedaży produkcji jako towar?
2011.04.19 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/1/423-13/11/ESZ
∟możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na zakup poczęstunku dla kontrahentów organizowanych w restauracjach i lokalach gastronomicznych
2011.04.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/1/423-11/11/ESZ
∟możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na zakup poczęstunku dla kontrahentów organizowanych w restauracjach i lokalach gastronomicznych
2011.03.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-1084/10/UH
∟Opodatkowanie usług gastronomicznych PKWiU 55.30.11.
2011.03.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-874/10-5/JC
∟1. Czy wydatki ponoszone na organizację szkoleń technicznych adresowanych do dystrybutorów, wykonawców i inwestorów, przykładowo wydatki na zwyczajowy posiłek, w tym na artykuły spożywcze (kawa, herbata, mleko, cukier, słodycze, napoje zimne) oraz wydatki związane z zakwaterowaniem i transportem stanowią koszt uzyskania przychodu w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych z dnia 15 lutego 1992 roku (dalej: ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych)?2. Czy wydatki poniesione na zakup artykułów spożywczych, w tym kawy, herbaty, napojów, cukru, mleka, słodyczy, słonych przekąsek itp. w celu zapewnienia zwyczajowego poczęstunku dla dotychczasowych oraz potencjalnych kontrahentów podczas spotkań biznesowych w miejscu wykonywania działalności Spółki mogą być kosztem uzyskania przychodu w rozumienia ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?3. Czy wydatki poniesione na zakap artykułów spożywczych (np. napojów, słodyczy) w celu zapewnienia zwyczajowego poczęstunku dla dotychczasowych oraz potencjalnych kontrahentów podczas spotkań biznesowych poza miejscem wykonywania działalności Spółki (na placu budowy, bądź w siedzibie kontrahenta) mogą być kosztem uzyskania przychodu w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
2011.02.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1143b/10/AT
∟Czy od tych usług może Pan odliczyć podatek VAT?
2011.02.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-802/10-2/AM
∟Czy Wydatki ponoszone przez Spółkę w związku z wykonywaniem czynności stanowiących reklamę produktów leczniczych w rozumieniu Prawa Farmaceutycznego, w ramach usług reklamy świadczonych na rzecz zagranicznego usługobiorcy, mogą być w pełnej wysokości uznane przez Spółkę za koszty uzyskania przychodów na gruncie art. 15 ust. 1 ustawy o PDOP?
2011.02.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-816/10-2/JC
∟Czy wydatki Spółki na Zwykłe Restauracje, ponoszone w okolicznościach opisanych we wniosku, podlegają u Wnioskodawcy wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów na podstawie art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o CIT?Czy wydatki Spółki na Ekskluzywne Restauracje, ponoszone w okolicznościach opisanych we wniosku, podlegają u Wnioskodawcy wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów na podstawie art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o CIT?
2011.02.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-1597/10/AK
∟Czy stosownie do art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych Spółka ma prawo zaliczać do kosztów uzyskania przychodów wydatki na organizacje w siedzibie Spółki posiedzenia Rady Nadzorczej? (pytanie oznaczone we wniosku Nr 6)
2011.02.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-1595/10/AK
∟Czy stosownie do art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych Spółka ma prawo zaliczać do kosztów uzyskania przychodów wydatki na organizację spotkania z okazji święta branżowego, tzw. Dnia Górnika dla pracowników Spółki w siedzibie Spółki, w poszczególnych jej Zakładach oraz poza ich siedzibami? (pytanie oznaczone we wniosku Nr 4)
2011.02.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-1594/10/AK
∟Czy stosownie do art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych Spółka ma prawo zaliczać do kosztów uzyskania przychodów wydatki na organizacje spotkań z pracownikami o charakterze służbowym dotyczących posiedzeń Zarządu, narad kierownictwa Zakładów, spotkań wewnętrznych na różnych szczeblach organizacyjnych? (pytanie oznaczone we wniosku Nr 3)
2011.02.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-770/10-2/DG
∟Czy wydatek w wysokości 20%, który jest związany z realizowanym przedsięwzięciem stanowi dla Wnioskodawcy koszt uzyskania przychodów, jeżeli Wnioskodawca uzyskuje następnie od N na podstawie faktury VAT przychód w tej samej wysokości wynikający z rozliczenia zawartego w Kontrakcie Rozliczeniowym, zaś ponoszenie tych wydatków jest związane bezpośrednio i konieczne do osiągnięcia Wynagrodzenia Lidera? Czy wydatek w wysokości 20% kosztów zakupu usług gastronomicznych, żywności oraz napojów (w tym na konsumpcję ponoszoną podczas spotkań pomiędzy przedstawicielami Wnioskodawcy, N oraz kontrahentami) koniecznej do realizacji Umowy JV, przenoszony następnie przez Wnioskodawcę na N na podstawie faktury VAT stanowi dla Wnioskodawcy koszt uzyskania przychodu?
2011.02.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-153/11/MS
∟Opodatkowanie sprzedaży uczestnikom konferencji lunchów oraz biletów na imprezę towarzyszącą konferencji.
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.