Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: usługi gastronomiczne
usługi gastronomiczne 1434 / 481753 │ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w z
14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
2013.02.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-1201/12-4/MK
∟Czy Spółka prawidłowo postępuje uznając wydatki poniesione na zakup artykułów przeznaczonych do przekazania na cele osobiste pracowników Spółki, za niestanowiące kosztu uzyskania przychodu? Czy właściwym jest dokonywanie naliczenia i odliczenia podatku od towarów i usług w pierwszej sytuacji? Czy Spółka prawidłowo postępuje uznając wydatki poniesione na zakup artykułów spożywczych do przekazania i zużycia w ramach działalności gospodarczej Spółki za koszty uzyskania przychodów? Czy właściwym jest dokonywanie odliczenia i nienaliczenia podatku od towarów i usług w drugiej sytuacji?
2013.02.20 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPB3/423-434/12-2/GG
∟Czy w związku z powyższym dochody uzyskane ze świadczenia usług gastronomicznych, które przeznaczane będą w całości na wypłatę nagród dla pracowników je wytwarzających mogą korzystać ze zwolnienia, o którym mowa w art. 17 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
2013.02.18 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/443-107/13-2/RD
∟Stwierdzić należy, iż będące przedmiotem zapytania hot dogi sprzedawane na stacji benzynowej traktowane jako towar w postaci gotowych posiłków i dań sklasyfikowanych w grupowaniu 10.85.1 PKWiU, podlegają opodatkowaniu stawką podatku VAT w wysokości 5 %, na mocy wyżej powołanego art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług.
2013.02.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-167/13/PH
∟w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych na spotkania z klientami
2013.02.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-166/13/PH
∟w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych na spotkania z klientami
2013.02.12 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/443-1207/12-2/SM
∟stawka podatku dla napojów, w skład których wchodzi kawa
2013.02.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1388/12/TS
∟Jaka stawka podatku VAT, 5% czy 8%, będzie miała zastosowanie przy sprzedaży dań gotowych, pakowanych próżniowo i sprzedawanych „na wynos” lub dostarczanych do klienta?
2013.02.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-1128/12-2/RR
∟23 % stawka podatku VAT dla sprzedaży napojów zawierających napar kawowy w ramach świadczonych usług gastronomicznych
2013.01.25 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPB3/423-679/12/DK
∟Czy Spółka może zaliczać VAT naliczony, niepodlegający odliczeniu od usług noclegowych i gastronomicznych do kosztów uzyskania przychodów?
2013.01.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-1292/12/AK
∟Czy wydatki za świadczone usługi gastronomiczne i hotelowe związane z obsługą delegacji kontrahentów z Rosji i Ukrainy odbierających towar, załatwiających ewentualne reklamacje jakościowe itp. wynikające z zawartego między stronami kontraktu, które były elementem składowym kalkulacji ceny Spółka może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów?
2013.01.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-1094/12/RSz
∟zastosowanie stawki VAT przy sprzedaży lodów i pucharów lodowych
2013.01.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPB1/415-944/12-4/AP
∟Podatek dochodowy od osób fizycznych w zakresie kosztów uzyskania przychodów
2013.01.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP3/443-1235/12/UH
∟Czy od zakupów wyżej wymienionych usług na potrzeby realizowanego projektu przysługuje Wnioskodawcy prawo do odliczenia podatku naliczonego?
2013.01.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1292/12/TS
∟Opodatkowanie sprzedaży oferowanych posiłków.
2013.01.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1110/12-2/EK
∟Prawo do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług cateringowych.
2012.12.12 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPB3/423-542/12/AM
∟1.Czy wydatki ponoszone na posiłki w restauracjach stanowią koszty uzyskania przychodu?2.Czy wydatki te stanowią koszty bezpośrednie?
2012.12.11 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-1001/12-2/KG
∟uznanie za dostawę towarów sprzedaży gotowych do spożycia posiłków oraz zastosowania właściwej stawki podatku VAT przy ich sprzedaży
2012.12.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-774/12-5/RS
∟Spółka może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, wydatki poniesione ze środków obrotowych na zakup artykułów żywnościowych i usługi gastronomicznej w związku z organizacją spotkania integracyjnego dla pracowników, o ile przedmiotowe wydatki zostaną właściwie udokumentowane.
2012.12.06 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-942/12/RSz
∟zastosowania5% stawki VAT dla dostawy wyprodukowanych lodów dla sprzedaży detalicznej i hurtowej „na wynos”, 8% stawki VAT dla sprzedaż lodów do spożycia na miejscu, w tzw. lodziarniach
2012.12.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-1136/12/JS
∟Czy Spółka postąpi prawidłowo, zaliczając poniesione w ramach organizacji spotkań dyskusyjnych z mieszkańcami gmin, przedstawicielami samorządów lokalnych oraz mieszkańcami gmin i samorządów lokalnych oraz Radą Naukową Parku Narodowego w ramach realizacji postanowień ustawy z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko (Dz. U. z 2008 r. Nr 199, poz. 1227 z późn. zm.) koszty cateringu, jako koszt uzyskania przychodu, zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych oraz o zmianie niektórych ustaw regulujących zasady opodatkowania (tj. Dz. U. z 2011 r. Nr 74, poz. 397 z późn. zm.)?
2012.11.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-849/12-2/MPe
∟w zakresie stawki podatku dla sprzedaży dań „na wynos” oraz z dostawą do klienta
2012.11.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-925/12-2/MP
∟Wnioskodawcy przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego w związku z nabywaniem usług cateringowych, pod warunkiem jednak, iż nabyte usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych.
2012.11.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1001/12/TS
∟Czy sprzedaż oferowanych napojów (soków) w prowadzonym lokalu z przeznaczeniem do spożycia „na wynos” stanowi dostawę towaru w rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy o VAT (opodatkowaną według 5% stawki podatku)?
2012.11.07 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-827/12-2/AD
∟Czy w przedstawionym wyżej stanie faktycznym Spółce przysługuje/będzie przysługiwać prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego z tytułu nabycia kompleksowej usługi, niezależnie od tego, jakie elementy/usługi składają się na przedmiotową usługę kompleksową?
2012.11.06 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP2/443-992/12-2/DG
∟W zakresie opodatkowania napiwków otrzymywanych przez pracowników lub zleceniobiorców Spółki.
2012.11.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-764/12/RSz
∟stawka podatku do sprzedaży usług cateringowych i gastronomicznych oraz dostawy towarów wymienionych w poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów
2012.10.24 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/443-954/12-2/JK
∟prawo do odliczenia podatku naliczonego związanego z zakupionymi usługami w ramach pakietu konferencyjnego opodatkowanego jedną stawką 23% VAT mimo, że część wynagrodzenia hotelu dotyczy usług hotelowych i usług gastronomicznych
2012.10.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPB3/423-402a/12/MK
∟Czy podatnik może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu w rozumieniu art. 15ust. 1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 roku o podatku dochodowym od osób prawnych wydatki poniesione na zakup drobnych artykułów spożywczych, owoców, kawy, herbaty, napojów bezalkoholowych, etc. na potrzeby niewielkiego poczęstunku dla kontrahentów przedsiębiorstwa podatnika podczas spotkań biznesowych odbywających się w siedzibie przedsiębiorstwa podatnika ?
2012.10.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPB3/423-402/12/MK
∟Czy podatnik może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu w rozumieniu art.15ust. 1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 roku o podatku dochodowym od osób prawnych wydatki poniesione na zakup drobnych artykułów spożywczych, owoców, kawy, herbaty, napojów bezalkoholowych, etc. na potrzeby niewielkiego poczęstunku dla pracowników przedsiębiorstwa podatnika podczas wewnętrznych spotkań pracowników Spółki podatnika związanych z prowadzeniem działalności przedsiębiorstwa podatnika, odbywających się w siedzibie przedsiębiorstwa podatnika ?
2012.10.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB1/415-925/12-2/ES
∟Wydatki na zakup usług gastronomicznych, cateringowych oraz produktów związanych z organizacją spotkań dla klientów, niezależnie od miejsca podawania zakupionych artykułów żywnościowych i napojów oraz niezależnie od miejsca świadczenia zakupionych usług gastronomicznych, są kosztami reprezentacji, o której mowa w art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i jako takie nie mogą stanowić kosztów uzyskania przychodów.
14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.