PKWiU C - Produkty przetwórstwa przemysłowego
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 23.11.2024
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
10.31.99
|
Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków
| |
Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.32
|
Soki z owocow i warzyw
| |
10.32.1
|
Soki z owoców i warzyw
| |
10.32.11
|
Sok pomidorowy
| |
Sok pomidorowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.32.12
|
Sok pomarańczowy
| |
Sok pomarańczowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.32.13
|
Sok grejpfrutowy
| |
Sok grejpfrutowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.32.14
|
Sok ananasowy
| |
Sok ananasowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.32.15
|
Sok winogronowy
| |
Sok winogronowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.32.16
|
Sok jabłkowy
| |
Sok jabłkowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.32.17
|
Mieszaniny soków z owoców i warzyw
| |
Mieszaniny soków z owoców i warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.32.19
|
Pozostałe soki z owoców i warzyw
| |
Pozostałe soki z owoców i warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.32.9
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw
| |
10.32.99
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw
| |
Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39
|
Pozostale owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane
| |
10.39.1
|
Warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem ziemniaków
| |
10.39.11
|
Warzywa zamrożone
| |
Warzywa zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.12
|
Warzywa zakonserwowane tymczasowo
| |
Warzywa zakonserwowane tymczasowo
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.13
|
Warzywa suszone, włączając grzyby
| |
Warzywa suszone, włączając grzyby
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.14
|
Warzywa i owoce, krojone i zapakowane
| |
Warzywa i owoce, krojone i zapakowane
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.15
|
Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
| |
Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.16
|
Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
| |
Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.17
|
Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
| |
Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.18
|
Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym
| |
Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.2
|
Owoce i orzechy, przetworzone i zakonserwowane
| |
10.39.21
|
Owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie
| |
Owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.22
|
Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty z owoców lub orzechów
| |
Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty z owoców lub orzechów
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.23
|
Orzechy, orzeszki ziemne, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób
| |
Orzechy, orzeszki ziemne, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.39.24
|
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, nienadające się do bezpośredniego spożycia
| |
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, nienadające się do bezpośredniego spożycia
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.
|
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
PKWiU - Klasyfikacja
∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.
PKWiU - Struktura
∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007).
PKWiU - Zakres rzeczowy
∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:
PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:
PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1)
PKWiU - Klasyfikowanie produktów
∟7.1 Uzasadnienie
Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.
PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:
PKWiU 2015
∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.