PKWiU C - Produkty przetwórstwa przemysłowego
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 23.11.2024

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

    Reset

10.31.99
Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków
Usługi podwykonawców związane z przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.32
Soki z owocow i warzyw
10.32.1
Soki z owoców i warzyw
10.32.11
Sok pomidorowy
Sok pomidorowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.32.12
Sok pomarańczowy
Sok pomarańczowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.32.13
Sok grejpfrutowy
Sok grejpfrutowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.32.14
Sok ananasowy
Sok ananasowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.32.15
Sok winogronowy
Sok winogronowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.32.16
Sok jabłkowy
Sok jabłkowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.32.17
Mieszaniny soków z owoców i warzyw
Mieszaniny soków z owoców i warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.32.19
Pozostałe soki z owoców i warzyw
Pozostałe soki z owoców i warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.32.9
Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw
10.32.99
Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw
Usługi podwykonawców związane z produkcją soków z owoców i warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39
Pozostale owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane
10.39.1
Warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem ziemniaków
10.39.11
Warzywa zamrożone
Warzywa zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.12
Warzywa zakonserwowane tymczasowo
Warzywa zakonserwowane tymczasowo
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.13
Warzywa suszone, włączając grzyby
Warzywa suszone, włączając grzyby
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.14
Warzywa i owoce, krojone i zapakowane
Warzywa i owoce, krojone i zapakowane
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.15
Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.16
Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.17
Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.18
Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym
Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.2
Owoce i orzechy, przetworzone i zakonserwowane
10.39.21
Owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie
Owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.22
Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty z owoców lub orzechów
Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty z owoców lub orzechów
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.23
Orzechy, orzeszki ziemne, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób
Orzechy, orzeszki ziemne, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
10.39.24
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, nienadające się do bezpośredniego spożycia
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, nienadające się do bezpośredniego spożycia
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia
Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

PKWiU - Klasyfikacja
     ∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.

PKWiU - Struktura
     ∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007). 

PKWiU - Zakres rzeczowy
     ∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:

PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
     ∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:

PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
     ∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1) 

PKWiU - Klasyfikowanie produktów
     ∟7.1 Uzasadnienie Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.

PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
     ∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:

PKWiU 2015
     ∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.

Dołącz do zarejestrowanych użytkowników i korzystaj wygodnie z epodatnik.pl.   Rejestracja jest prosta, szybka i bezpłatna.

Reklama

Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.

czytaj

O nas

epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.

czytaj

Regulamin

Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.

czytaj