PKWiU C - Produkty przetwórstwa przemysłowego
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 23.11.2024
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
10.81
|
Cukier
| |
10.81.1
|
Cukier trzcinowy lub buraczany, surowy lub rafinowany; melasa
| |
10.81.11
|
Cukier trzcinowy lub buraczany surowy, w postaci stałej
| |
Cukier trzcinowy lub buraczany surowy, w postaci stałej
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.81.12
|
Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, z wyłączeniem zawierającego dodatki substancji aromatyzujących lub barwiących
| |
Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, z wyłączeniem zawierającego dodatki substancji aromatyzujących lub barwiących
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.81.13
|
Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących; cukier klonowy i syrop klonowy
| |
Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących; cukier klonowy i syrop klonowy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.81.14
|
Melasa
| |
Melasa
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.81.2
|
Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru
| |
10.81.20
|
Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru
| |
Wysłodki buraczane, wytłoki z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.81.9
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru
| |
10.81.99
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru
| |
Usługi podwykonawców związane z produkcją cukru
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.82
|
Kakao, czekolada i wyroby cukiernicze
| |
10.82.1
|
Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona; masło, tłuszcz i olej kakaowe; proszek kakaowy
| |
10.82.11
|
Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona
| |
Miazga kakaowa, nawet odtłuszczona
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.82.12
|
Masło, tłuszcz i olej kakaowe
| |
Masło, tłuszcz i olej kakaowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.82.13
|
Proszek kakaowy niesłodzony
| |
Proszek kakaowy niesłodzony
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.82.14
|
Proszek kakaowy słodzony
| |
Proszek kakaowy słodzony
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.82.2
|
Czekolada i wyroby cukiernicze
| |
10.82.21
|
Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, niepakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego
| |
Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, niepakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.82.22
|
Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, pakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego
| |
Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao, pakowane do sprzedaży detalicznej, z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.82.23
|
Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), z wyłączeniem zawierających kakao
| |
Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), z wyłączeniem zawierających kakao
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.82.24
|
Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem
| |
Owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.82.3
|
Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao
| |
10.82.30
|
Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao
| |
Łuski kakao, łupiny, osłonki i pozostałe odpady kakao
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.82.9
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
| |
10.82.99
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
| |
Usługi podwykonawców związane z produkcją kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.83
|
Kawa i herbata przetworzone
| |
10.83.1
|
Kawa i herbata przetworzone
| |
10.83.11
|
Kawa palona i kawa bezkofeinowa
| |
Kawa palona i kawa bezkofeinowa
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.83.12
|
Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy
| |
Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.83.13
|
Herbata zielona (niefermentowana), herbata czarna (fermentowana) oraz herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 3 kg
| |
Herbata zielona (niefermentowana), herbata czarna (fermentowana) oraz herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 3 kg
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.83.14
|
Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej)
| |
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.
|
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
PKWiU - Klasyfikacja
∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.
PKWiU - Struktura
∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007).
PKWiU - Zakres rzeczowy
∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:
PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:
PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1)
PKWiU - Klasyfikowanie produktów
∟7.1 Uzasadnienie
Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.
PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:
PKWiU 2015
∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.