PKWiU 10 - Artykuly spozywcze
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług | stan prawny 23.11.2024
10.12
|
Mieso z drobiu przetworzone i zakonserwowane
| |
10.12.1
|
Mięso z drobiu świeże lub schłodzone
| |
10.12.10
|
Mięso z drobiu świeże lub schłodzone
| |
Mięso z drobiu świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.12.2
|
Mięso z drobiu zamrożone
| |
10.12.20
|
Mięso z drobiu zamrożone
| |
Mięso z drobiu zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.12.3
|
Tłuszcz z drobiu
| |
10.12.30
|
Tłuszcz z drobiu
| |
Tłuszcz z drobiu
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.12.4
|
Podroby jadalne z drobiu
| |
10.12.40
|
Podroby jadalne z drobiu
| |
Podroby jadalne z drobiu
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.12.5
|
Pióra, puch, pierze i skóry ptaków
| |
10.12.50
|
Pióra, puch, pierze i skóry ptaków
| |
Pióra, puch, pierze i skóry ptaków
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.12.9
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu
| |
10.12.99
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu
| |
Usługi podwykonawców związane z produkcją przetworzonego i zakonserwowanego mięsa z drobiu
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.13
|
Wyroby z miesa, wlaczajac mieso drobiowe
| |
10.13.1
|
Konserwy i przetwory z mięsa, podrobów i krwi
| |
10.13.11
|
Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub wędzone (bekon i szynka)
| |
Mięso ze świń w kawałkach, solone, w solance, suszone lub wędzone (bekon i szynka)
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.13.12
|
Mięso z bydła solone, w solance, suszone lub wędzone
| |
Mięso z bydła solone, w solance, suszone lub wędzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.13.13
|
Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów
| |
Pozostałe mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyłączeniem mięsa ze świń i bydła; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.13.14
|
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi
| |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.13.15
|
Pozostałe przetwory i konserwy z mięsa, podrobów lub krwi, z wyłączeniem gotowych dań z mięsa i podrobów
| |
Pozostałe przetwory i konserwy z mięsa, podrobów lub krwi, z wyłączeniem gotowych dań z mięsa i podrobów
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.13.16
|
Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, niejadalne; skwarki
| |
Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, niejadalne; skwarki
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.13.9
|
Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem; usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe
| |
10.13.91
|
Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem
| |
Gotowanie mięsa i wyrobów mięsnych oraz pozostałe usługi związane z ich przetwarzaniem
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.13.99
|
Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe
| |
Usługi podwykonawców związane z produkcją wyrobów z przetworzonego i zakonserwowanego mięsa, włączając mięso drobiowe
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.2
|
Ryby, skorupiaki i mieczaki, przetworzone i zakonserwowane
| |
10.20
|
Ryby, skorupiaki i mieczaki, przetworzone i zakonserwowane
| |
10.20.1
|
Ryby świeże, schłodzone lub zamrożone
| |
10.20.11
|
Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone
| |
Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.20.12
|
Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, świeże lub schłodzone
| |
Wątróbki z ryb, ikra i mlecz, świeże lub schłodzone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.20.13
|
Ryby zamrożone
| |
Ryby zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.20.14
|
Filety rybne zamrożone
| |
Filety rybne zamrożone
VAT - stawki preferencyjne VAT 2024 (zaloguj się) + historia Powiązania z innymi klasyfikacjami oraz objaśnienia | ||
10.20.15
|
Pozostałe zamrożone mięso z ryb, włączając rozdrobnione
| |
Zgodnie z prawem, jedynie podatnik ma możliwość, prawo i obowiązek zaklasyfikowania swojej działalności czy produktu do określonego grupowania. GUS wydaje pomocniczo tzw. informacje dotyczące standardów klasyfikacyjnych, jednak to na podatniku ciąży obowiązek odpowiedniego opisania stanu faktycznego. Wadliwie opisany stan faktyczny oznaczać może nieprawidłową interpretację GUS. Ważne, aby już na etapie przygotowywania wniosku do GUS wiedzieć, od jakich okoliczności w danym przypadku zależy klasyfikacja działalnosci czy produktu. Poza tym w razie uzasadnionych wątpliwości można przy pomocy doradcy jeszcze przed złożeniem wniosku do GUS faktycznie dostosować działalność czy produkt do zasad umożliwiajacych stosowanie korzystniejszych symboli statystycznych.
|
PKWiU - Klasyfikacja
∟1.1 Zawarte w niniejszym opracowaniu zasady metodyczne Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) określają podstawowe cele, konstrukcję i sposób posługiwania się nią oraz zasady interpretacji i aktualizacji.
PKWiU - Struktura
∟3.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją obejmującą grupowania produktów w podziale siedmiopoziomowym określoną przez Polską Klasyfikację Działalności (PKD 2007) oraz Nomenklaturę Scaloną (CN 2007).
PKWiU - Zakres rzeczowy
∟4.1 Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:
PKWiU - Zasady tworzenia grupowań
∟5.1 Sposób tworzenia grupowań na poszczególnych szczeblach podziału:
PKWiU - Zasady budowy schematu klasyfikacji
∟6.1 Symbole cyfrowe grupowań (kolumna 1)
PKWiU - Klasyfikowanie produktów
∟7.1 Uzasadnienie
Podstawowym przeznaczeniem PKWiU 2008 jest zapewnienie jednolitego grupowania produktów w celu jednolitej agregacji danych źródłowych na potrzeby statystyki, co wymaga uwzględnienia jej w ewidencji podstawowej jednostek gospodarczych. Ponadto w wielu przypadkach PKWiU 2008 jest wykorzystywana do określania produktów, względnie ich grup objętych danymi preferencjami lub zakazami, np. w sferze podatkowej. Szczególnie istotne jest zatem prawidłowe, zawsze jednakowe zaliczanie poszczególnych produktów do tych samych grupowań końcowych PKWiU 2008.
PKWiU - Aktualizacja PKWiU 2008
∟8.1 Aktualizacja PKWiU 2008, tj. dokonywanie zmian i uzupełnień może dotyczyć:
PKWiU 2015
∟Rząd wprowadzi w tym roku nową Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015). W sprawach podatkowych będziemy stosować dotychczasową klasyfikację do końca 2016 r. Potem przejdziemy na nową klasyfikację.