Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: usługi gastronomiczne
usługi gastronomiczne 1434 / 481753 │ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w z
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
2015.01.30 - Minister Finansów - DD9/033/33/BRT/2014/RWPD-3668
∟O ile poniesione koszty nie służą reprezentacji, to nie podlegają wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
2015.01.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1303/14-2/JL
∟Usługa restauracyjna (związana z wyżywieniem) - obejmująca dostawę produktu - co do zasady w całości podlega opodatkowaniu 8% stawką podatku VAT zgodnie z § 3 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia. Natomiast w sytuacji, gdy usługa ta obejmuje dostawę produktu żywnościowego lub napoju wymienionego w pozycji 7 załącznika do ww. rozporządzenia, w całości jest opodatkowana stawką podstawową (23%).
2015.01.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1300/14-2/MPe
∟W zakresie opodatkowania usług gastronomicznych
2015.01.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP2/443-821/14-4/IR
∟W zakresie uznania świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktów gastronomicznych wraz z wykonaniem szeregu czynności na rzecz klienta, za usługę restauracyjną/gastronomiczną oraz zastosowania stawki podatku VAT dla ww. świadczenia.
2015.01.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-1064/14-4/MW
∟1. Czy koszty, które Spółka będzie ponosić w ramach Działań Wsparcia Sprzedaży, o których mowa w opisie zdarzenia przyszłego, tj. wartość pełnowartościowych produktów, które będą wydawane przez Spółkę Klientom Pośrednim w zamian za wyroby bliskie przeterminowania, przeterminowane lub nienadające się do dalszej sprzedaży na skutek innych przyczyn (np. uszkodzenia) wraz z ewentualnymi kosztami zwiezienia z rynku i fizycznej likwidacji ww. wyrobów (wydatki związane z Wymianami/Przecenami Niepełnowartościowych Produktów) będą stanowić koszty uzyskania przychodów Spółki w rozumieniu art. 15 ust. 1 Ustawy PDOP?
2. W przypadku uznania, że wydatki związane z Wymianami/Przecenami Niepełnowartościowych Produktów będą stanowić koszty uzyskania przychodów, w którym momencie należy je rozpoznać dla celów podatku dochodowego od osób prawnych?
3. Czy koszty, które Spółka będzie ponosić w ramach Działań Wsparcia Sprzedaży, o których mowa w opisie zdarzenia przyszłego, tj. wartość produktów, które będą przekazywane przez Spółkę Klientom Pośrednim jako bonus w zamian za zrealizowanie przez nich odpowiednich zakupów w transakcjach z określoną/określonymi hurtowniami (wydatki związane z udzieleniem Bonusów Promocyjno-Reklamowych) będą stanowić koszty uzyskania przychodów Spółki w rozumieniu art. 15 ust. 1 Ustawy PDOP?
4. W przypadku uznania, że wydatki związane z udzieleniem Bonusów Promocyjno-Reklamowych będą stanowić koszty uzyskania przychodów, w którym momencie należy je rozpoznać dla celów podatku dochodowego od osób prawnych?
5. Czy koszty, które Spółka będzie ponosić w ramach Działań Wsparcia Sprzedaży, o których mowa w opisie zdarzenia przyszłego, tj. wartość produktów, które będą przekazywane przez Wnioskodawcę Klientom Pośrednim w celu przeprowadzenia demonstracji (np. prezentacja nowości w ofercie Spółki; wydatki związane z Przekazaniem Próbek) będą stanowić koszty uzyskania przychodów Spółki w rozumieniu art. 15 ust. 1 Ustawy PDOP?
6. W przypadku uznania, że wydatki związane z Przekazaniem Próbek będą stanowić koszty uzyskania przychodów, w którym momencie należy je rozpoznać dla celów podatku dochodowego od osób prawnych?
7. Czy Wydatki na Usługi Gastronomiczne, które Wnioskodawca będzie ponosić w związku z organizacją spotkań biznesowych, o których mowa w opisie zdarzenia przyszłego, będą stanowić dla Spółki koszty uzyskania przychodów w rozumieniu art. 15 ust. 1 Ustawy PDOP?
8. W przypadku uznania, że Wydatki na Usługi Gastronomiczne będą stanowić koszty uzyskania przychodów, w którym momencie należy je rozpoznać dla celów podatku dochodowego od osób prawnych?
2015.01.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-1063/14-4/MW
∟1. Czy koszty ponoszone przez Spółkę w ramach Działań Wsparcia Sprzedaży, o których mowa w opisie stanu faktycznego, tj. wartość pełnowartościowych produktów wydawanych przez Spółkę Klientom Pośrednim w zamian za wyroby bliskie przeterminowania, przeterminowane lub nienadające się do dalszej sprzedaży na skutek innych przyczyn (np. uszkodzenia) wraz z ewentualnymi kosztami zwiezienia z rynku i fizycznej likwidacji ww. wyrobów (wydatki związane z Wymianami/Przecenami Niepełnowartościowych Produktów) stanowią koszty uzyskania przychodów Spółki w rozumieniu art. 15 ust. 1 Ustawy PDOP?
2. W przypadku uznania, że wydatki związane z Wymianami/Przecenami Niepełnowartościowych Produktów stanowią koszty uzyskania przychodów, w którym momencie należy je rozpoznać dla celów podatku dochodowego od osób prawnych?
3. Czy koszty ponoszone przez Spółkę w ramach Działań Wsparcia Sprzedaży, o których mowa w opisie stanu faktycznego, tj. wartość produktów przekazywanych przez Spółkę Klientom Pośrednim jako bonus w zamian za zrealizowanie przez nich odpowiednich zakupów w transakcjach z określoną/określonymi hurtowniami (wydatki związane z udzieleniem Bonusów Promocyjno-Reklamowych) stanowią koszty uzyskania przychodów Spółki w rozumieniu art. 15 ust. 1 Ustawy PDOP?
4. W przypadku uznania, że wydatki związane z udzieleniem Bonusów Promocyjno-Reklamowych stanowią koszty uzyskania przychodów, w którym momencie należy je rozpoznać dla celów podatku dochodowego od osób prawnych?
5. Czy koszty ponoszone przez Spółkę w ramach Działań Wsparcia Sprzedaży, o których mowa w opisie stanu faktycznego, tj. wartość produktów przekazanych przez Wnioskodawcę Klientom Pośrednim w celu przeprowadzenia demonstracji (np. prezentacja nowości w ofercie Spółki; wydatki związane z Przekazaniem Próbek) stanowią koszty uzyskania przychodów Spółki w rozumieniu art. 15 ust. 1 Ustawy PDOP?
6. W przypadku uznania, że wydatki związane z Przekazaniem Próbek stanowią koszty uzyskania przychodów, w którym momencie należy je rozpoznać dla celów podatku dochodowego od osób prawnych?
7. Czy Wydatki na Usługi Gastronomiczne, ponoszone przez Wnioskodawcę w związku z organizacją spotkań biznesowych, o których mowa w opisie stanu faktycznego, stanowią dla Spółki koszty uzyskania przychodów w rozumieniu art. 15 ust. 1 Ustawy PDOP?
8. W przypadku uznania, że Wydatki na Usługi Gastronomiczne stanowią koszty uzyskania przychodów, w którym momencie należy je rozpoznać dla celów podatku dochodowego od osób prawnych?
2015.01.28 - Minister Finansów - DD9/033/214/BRT/2014/RD-14834
∟Czy w przypadku zakupu usługi gastronomicznej w trakcie spotkania z kontrahentem w sytuacji, gdy dane spotkanie związane jest z bieżącą obsługą kontrahentów Spółki, jak też w sytuacji spotkania z potencjalnym klientem, któremu przedstawiana jest oferta handlowa Spółki, zakup ten podlega ograniczeniom w zakresie zaliczenia w poczet kosztów uzyskania przychodów, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych?
2015.01.28 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1365/14/AJ
∟1) Czy prawidłowe jest stanowisko Wnioskodawcy, że w przedstawionym stanie faktycznym i zdarzeniu przyszłym, w sytuacji gdy Wnioskodawca nabywa usługi noclegowe oraz usługi gastronomiczne, które następnie odsprzedaje (refakturuje) na rzecz innych podatników podatku VAT, to przysługuje mu prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego na zasadach ogólnych zgodnie z art. 86 ust. 1 ustawy o VAT ?
2) Czy prawidłowe jest stanowisko Wnioskodawcy, iż w stanie faktycznym i zdarzeniu przyszłym przedstawionym we wniosku obowiązek podatkowy w podatku VAT w przypadku dokonywania przez Wnioskodawcę odsprzedaży (refakturowania) usług noclegowych oraz usług gastronomicznych powstaje z chwilą uzgodnienia warunków odsprzedaży tych usług przez Wnioskodawcę i podmiot, na rzecz którego odsprzedawana (refakturowana) jest usługa, nie wcześniej jednak niż w momencie powstania prawa do doliczenia podatku VAT u Wnioskodawcy od nabycia od sprzedawanej (refakturowanej) usługi?
2015.01.27 - Minister Finansów - DD10/033/69/RDX/13/PK-325/2012
∟Podatek dochodowy od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów podatku od wartości dodanej dot. usług nabywanych na terenie Unii Europejskiej.
2015.01.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/443-65/12/15-5/S/KT
∟W zakresie stawki podatku dla sprzedaży napojów mlecznych w ramach świadczonych usług gastronomicznych
2015.01.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-1183/14-2/AD
∟Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
2015.01.26 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-1287/14/WN
∟- ustalenie czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie złożone podlegające opodatkowaniu VAT i czy świadczenie to stanowi usługę restauracyjną,
- zastosowanie stawki podatku VAT do opisanych czynności,
- ustalenie podstawy opodatkowania dla przedmiotowych czynności.
2015.01.23 - Minister Finansów - PT8/033/162/946/PBD/14/
∟zastosowanie stawki podatku do sprzedaży usług cateringowych i gastronomicznych oraz dostawy towarów wymienionych w poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów
2015.01.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-1188/14-4/MN
∟Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
2015.01.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-1187/14-2/JK
∟Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
2015.01.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPB1/415-1065/14/MW
∟1. Czy wydatki na środki spożywcze i napoje takie jak np. ciastka, czekoladki i inne słodycze, kanapki, kawa, herbata, cukier, śmietanki, soki i woda mineralna zakupione na potrzeby spotkań z kontrahentami będą stanowiły koszty uzyskania przychodu?
2. Czy wydatki na posiłki z kontrahentami i catering na spotkania o wartości do 100 zł netto na osobę będą stanowiły koszty uzyskania przychodu?
3. Czy wydatki na przejazd taksówką kontrahenta w granicach miasta będą stanowiły koszty uzyskania przychodu?
4. Czy wydatki na nocleg kontrahenta będą stanowiły koszty uzyskania przychodu?
2015.01.16 - Minister Finansów - DD10/033/371/MZB/14/PK-2029/12
∟możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych podczas spotkań z kontrahentami w siedzibie Spółki oraz poza jej siedzibą
2015.01.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-990/14/JJ
∟uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności
2015.01.14 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-1038/14/WN
∟- ustalenie czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie złożone podlegające opodatkowaniu VAT i czy świadczenie to stanowi usługę restauracyjną,
- zastosowanie stawki podatku VAT do opisanych czynności,
- ustalenie podstawy opodatkowania dla przedmiotowych czynności.
2015.01.12 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-939/14/AW
∟Ustalenie:
1. czy usługi edukacyjne świadczone przez Wnioskodawcę są objęte regulacjami ustawy o podatku od towarów i usług oraz jaką stawką podatku VAT powinny być opodatkowane usług edukacyjno-wychowawcze;
2. czy odpłatność za korzystanie przez dzieci z posiłków w stołówce Wnioskodawcy podlega regulacjom ustawy o podatku od towarów i usług oraz jaką stawką podatku VAT winna być opodatkowana ta usługa;
3. czy odpłatność za korzystanie przez pracowników pedagogicznych Wnioskodawcy i personel (administracyjny i porządkowy) z posiłków w stołówce Wnioskodawcy podlega regulacjom ustawy o podatku od towarów i usług oraz jaką stawką podatku VAT winna być opodatkowana ta usługa;
4. czy odpłatne usługi edukacyjno-wychowawcze, odpłatne wyżywienie wychowanków Wnioskodawcy i odpłatne wyżywienie pracowników Wnioskodawcy winno być ewidencjonowane przy zastosowaniu kasy rejestrującej;
5. czy Wnioskodawca ma obowiązek dokonać zgłoszenia rejestracyjnego do celów podatku VAT;
6. czy Wnioskodawca może dokonać odliczenia naliczonego podatku VAT z faktur zakupu towarów i usług związanych z wykonywaniem czynności opodatkowanych i zwolnionych oraz z wszystkich faktur zakupowych dotyczących sprzedaży opodatkowanej i zwolnionej.
2015.01.09 - Minister Finansów - PT8/033/98/608/PBD/14/
∟uznanie sprzedaży produktu na miejscu jako świadczenie złożone, uznanie czynności za usługę restauracyjną, zastosowanie właściwej stawki podatkowej oraz określenie właściwej podstawy opodatkowania
2015.01.09 - Minister Finansów - PT8/033/97/607/PBD/14/
∟uznanie sprzedaży produktu na miejscu jako świadczenie złożone, uznanie czynności za usługę restauracyjną, zastosowanie właściwej stawki podatkowej oraz określenie właściwej podstawy opodatkowania
2015.01.09 - Minister Finansów - PT8/033/104/635/WCH/14/RD
∟opodatkowanie wykonywanych przez Wnioskodawcę czynności polegających na sprzedaży produktów gastronomicznych wraz z wykonaniem szeregu czynności na rzecz klienta
2015.01.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-1009/14/JJ
∟Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz w zakresie zastosowania stawki podatku VAT i ustalenia podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
2015.01.09 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-1007/14/WN
∟- ustalenie czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie złożone podlegające opodatkowaniu VAT i czy świadczenie to stanowi usługę restauracyjną,
- zastosowanie stawki podatku VAT do opisanych czynności,
- ustalenie podstawy opodatkowania dla przedmiotowych czynności.
2015.01.07 - Minister Finansów - PT8/033/61/402/TKE/14/RD
∟Minister Finansów stwierdza, że w analizowanych zdarzeniach przyszłych Wnioskodawca świadczy na rzecz swoich klientów kompleksową (złożoną) usługę związaną z wyżywieniem opodatkowaną jednolitą stawką podatku VAT (8% lub 23 % - jeżeli w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów) dla której podstawę opodatkowania ustala się w oparciu o cenę sprzedaży usługi pomniejszonej o wartość należnego podatku VAT (8% lub 23 % - gdy w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów).
2015.01.07 - Minister Finansów - PT8/033/160/942/TKE/14
∟Minister Finansów stwierdza, że w analizowanych stanach faktycznych Wnioskodawca świadczy na rzecz swoich klientów kompleksową (złożoną) usługę związaną z wyżywieniem opodatkowaną jednolitą stawką podatku VAT (8% lub 23 % - jeżeli w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów) dla której podstawę opodatkowania ustala się w oparciu o cenę sprzedaży usługi pomniejszonej o wartość należnego podatku VAT (8% lub 23 % - gdy w wyniku realizacji świadczenia usługi dochodzi do wydania artykułu z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego Ministra Finansów).
2015.01.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-995/14/RSz
∟w zakresie uznania świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz w zakresie zastosowania stawki podatku VAT i ustalenia podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności
2015.01.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-1225/14/AP
∟Ustalenie czy opisane we wniosku świadczenie stanowi usługę restauracyjną, zastosowanie stawki VAT oraz ustalenie podstawy opodatkowania do opisanych czynności.
2014.12.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-1171/14-2/AS
∟usługi restauracyjne - stawka podatku, podstawa opodatkowania
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.