Skorowidz hasłowy interpretacji
Hasło: posiłki
posiłki 1373 / 481753 │ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w z
10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
2014.07.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-842/12/14-6/S/RS
∟Wydatki na poczęstunek serwowany w trakcie spotkań biznesowych w postaci kawy, herbaty, soków, ciastek, a także kanapek lub obiadów można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów w rozumieniu art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych.
2014.07.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-767/12/14-5/S/RS
∟w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych przez Spółkę w związku z organizacją spotkań z kontrahentami zarówno w siedzibie Spółki jak i w restauracji
2014.07.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-411/14-2/SJ
∟Podatek od towarów i usług w zakresie ustalenia, czy Wnioskodawca pobierając opłaty za pobyt i wychowanie dzieci w przedszkolach oraz opłaty za wyżywienie jest podatnikiem podatku VAT.
2014.07.03 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP4/443-256/14-4/MK
∟Czy odnośnie sprzedaży opisanej pozycji 68 w punkcie 5 b) będzie prawidłowe zastosowanie od dnia 1 września 2014 roku, stawki podatku VAT (od sprzedaży wytworzonych gotowych posiłków i dań o symbolu PKWiU 10.85.1) w wysokości 5% zamiast 8% w wypadku dostarczania ich Klientowi na dowolny adres spoza terenu zakładu produkcyjnego Wnioskodawcy ?
2014.06.27 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPP2/443-369/14-2/JK
∟Podatek od towarów i usług w zakresie uznania Wnioskodawcy za podatnika podatku od towarów i usług z tytułu realizacji nałożonego na Gminę przepisami ustawy o samorządzie gminnym zadania własnego.
2014.06.13 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-1244/11/14-7/S/JC
∟Czy w oparciu o przedstawiony stan faktyczny, prawidłowe jest stanowisko Spółki, zgodnie z którym możliwe jest zaliczenie przez nią do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych w związku z prowadzonymi działaniami reklamowymi, tj. wydatków dotyczących spotkań przedstawicieli handlowych Spółki z Osobami upoważnionymi?
2014.06.10 - Minister Finansów - DD10/033/20/MZO/14/RWPD-8081
∟Wnioskodawca ponosi wydatki na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów bezalkoholowych podczas spotkań z kontrahentami, których wyłącznym celem jest omówienie bieżących spraw dotyczących realizowanych kontraktów – stwierdzić należy, że wydatki takie nie powinny być wyłączone z kosztów uzyskania przychodów i zaliczane do kosztów reprezentacji. W konsekwencji, stanowisko Spółki należy uznać za prawidłowe.
2014.06.10 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP2/443-168/14/BW
∟Możliwości zastosowania stawki podatku VAT 5% dla sprzedawanych na wynos gotowych dań (wymienionych w przedstawionych we wniosku zdarzeniach przyszłych).
2014.06.09 - Minister Finansów - DD10/033/110/MZO/14/RWPD-12175
∟Dotyczy możliwości zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych w związku z organizacją spotkań z kontrahentami (RESTAURACJA, SIEDZIBA).
2014.06.05 - Minister Finansów - DD10/033/305/MZB/13/PK3-1763/12
∟z zakresu podatku dochodowego od osób prawnych dotyczące możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych podczas spotkań z kontrahentami w siedzibie Spółki oraz poza jej siedzibą
2014.06.05 - Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi - IPTPP4/443-204/14-4/OS
∟Sprzedawane przez Wnioskodawcę gotowe posiłki i dania (zestawy sushi), traktowane jako towar, które Wnioskodawca zaliczył do grupowania PKWiU 10.85.1, podlegają opodatkowaniu 5% stawką podatku VAT.
2014.06.04 - Minister Finansów - DD10/033/39/MZO/14/RWPD-8081
∟Należy uznać za prawidłowe stanowisko Spółki zgodnie z którym, z uwagi na fakt, iż ponoszone wydatki na usługi gastronomiczne w restauracji będą miały związek z prowadzoną działalnością i uzyskiwanym przychodem ze sprzedaży produktów Wnioskodawcy, Wnioskodawca będzie mógł je zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów.
2014.06.04 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPB3/423-112/14/PST
∟Czy planowane przez Spółkę wydatki dotyczące uczestnictwa w ramach zorganizowanych targów z branży bezpieczeństwa i higieny pracy związane m.in. z:
1. związane z przygotowaniem i wyposażeniem stoiska Spółki oraz wydatki związane
z marketingiem np.:
• opłaty za wynajem powierzchni wystawienniczej,
• wyposażenie stoiska we wzory towarów handlowych z oferty spółki włączając w to wzory dla klientów,
• koszty przygotowania sceny, koszty oprawy muzycznej, artystycznej oraz nagłośnienia,
• zaprojektowanie, wykonanie i transport elementów wyposażenia stoiska, koszty zabudowy stoiska,
• reklamę w pismach wydawanych przez organizatora targów i na stronach internetowych
• zaprojektowanie i wydruk zaproszeń dla klientów,
• zakup voucherów uprawniających do wejścia na targi,
• ubezpieczenie majątkowe stoiska i jego wyposażenia,
• wykonanie prezentacji multimedialnej o ofercie asortymentowej Spółki,
2. związane z obsługą i przebiegiem targów m.in.:
• zatrudnienie obsługi stoiska,
• zatrudnienie modeli do prezentacji ubrań roboczych
• przekazanie z magazynu elementów ubioru z logo firmy dla personelu obsługi oraz pracowników,
• zakup gadżetów o niskiej jednostkowej wartości z logo firmy dla kontrahentów (słodycze
z logo, długopisy, kubki, smycze, notesy, parasole itp.),
• zakup artykułów spożywczych i napojów bezalkoholowych - drobny poczęstunek
3. zorganizowanie noclegów, transportu oraz zapewnienia wyżywienia (na zwyczajowo przyjętym standardowym poziomie) dla pracowników, zaproszonych klientów i gości z centrali C. Czechy, organizację indywidualnych spotkań z partnerami biznesowymi
w trakcie targów na terenie obiektu wystawienniczego jaki w obiektach poza halą targową,
4. organizacja standardowej kolacji z klientami, którzy odpowiedzą na zaproszenie przekazane podczas spotkania na targach w celu przedstawienia szczegółowej prezentacji multimedialnej
z ofertą Spółki oraz wysłuchania prelekcji przedstawicieli handlowych na temat nowego asortymentu wprowadzanego na rynek,
stanowią koszty uzyskania przychodów w świetle art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
2014.06.02 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP1/443-387/14-2/JL
∟Gotowe do spożycia kanapki, świeże sałatki, ciastka typu herbatnik oraz sezonowo zupy, sprzedawane przez Wnioskodawcę, traktowane jako towar w postaci gotowych posiłków i dań sklasyfikowanych w grupowaniu 10.85.1 PKWiU, podlegają opodatkowaniu stawką podatku VAT w wysokości 5 %, na mocy wyżej powołanego art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług.
2014.05.30 - Minister Finansów - DD10/033/203/ZDA/14/RD-21673
∟Czy wydatki poniesione na zakup kawy, herbaty, soków, ciastek oraz cukierków, które są przeznaczone dla kontrahentów firmy należy traktować jako koszty uzyskania przychodów na podstawie art. 15 ust. 1?
2014.05.30 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-252/14/MS
∟Czy Spółka prawidłowo ujmuje w księgach wydatki na zakup wymienionych artykułów spożywczych, uznając je jako koszty stanowiące koszt uzyskania przychodu, będące poza kosztami reprezentacji?
2014.05.29 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPB3/423-112/14-4/JG
∟1. Czy wydatki na organizacje konferencji wskazane w stanie faktycznym, zarówno ponoszone bezpośrednio przez Spółkę jak i te, w których Spółka partycypuje kiedy konferencję organizuje inny podmiot, stanowią dla Spółki w całości koszt uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych? (zaistniały stan faktyczny)
2. Czy wydatki na organizacje konferencji wskazane w stanie faktycznym, zarówno ponoszone bezpośrednio przez Spółkę jak i te, w których Spółka partycypuje kiedy konferencję organizuje inny podmiot, stanowić będą dla Spółki w całości koszt uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych? (zdarzenie przyszłe)
2014.05.23 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPP1/443-161/14/DK
∟świadczone przez Wnioskodawcę usługi stołówkowe na rzecz pracowników pedagogicznych szkoły, są zwolnione od podatku od towarów i usług na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 24 ustawy o podatku od towarów i usług w brzmieniu obowiązującym od 1 stycznia 2014 r.
W przypadku zaś, gdy posiłki przygotowywane i sprzedawane będą na rzecz innej jednostki budżetowej, to do takiej sprzedaży ma zastosowanie zwolnienie od podatku od towarów i usług na podstawie § 3 ust. 1 pkt 7 ww. rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (obowiązującego od 1 stycznia 2014 r.).
2014.05.22 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-211/14-2/AM
∟Czy wydatki na nabycie usług gastronomicznych (obiady i lunche biznesowe) oraz poczęstunki, napoje itp. ponoszone przez Spółkę w bezpośrednim związku i w trakcie typowych spotkań biznesowych z kontrahentami lub potencjalnymi klientami, prowadzonych (organizowanych ) w lokalach zewnętrznych (restauracjach itp.) lub w siedzibie Spółki, mogą stanowić koszt uzyskania przychodu dla Spółki? Czy koszty nabycia towarów i usług, w szczególności, koszty nabycia alkoholu, artykułów spożywczych, gadżetów, koszty wyżywienia, zakwaterowania oraz ubrań dla hostess, ponoszone przez Spółkę w celu i w bezpośrednim związku ze świadczonymi przez Spółkę usługami kompleksowej organizacji i obsługi Imprez (różnego rodzaju „eventów”, spotkań, pokazów mody, przyjęć i bankietów, konferencji i sympozjów), mogą stanowić koszty uzyskania przychodu dla Spółki i czy koszty takie należy zaliczyć do kosztów bezpośrednich, związanych (bezpośrednio) z przychodami osiąganymi przez Spółkę z tytułu świadczenia powyższych usług?
2014.05.21 - Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu - ILPB2/415-217/14-2/WS
∟Nieodpłatne świadczenia - próbowanie potraw.
2014.05.16 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-189/14-2/JC
∟Czy wydatki ponoszone na spotkaniach w restauracjach (innych lokalach gastronomicznych) odbywanych w celach biznesowych z klientami (potencjalnymi klientami) stanowią koszty uzyskania przychodu?
2014.05.16 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-166a/14/MS
∟Zastosowanie stawki podatku do sprzedaży usług związanych z wyżywieniem.
2014.05.16 - Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy - ITPP1/443-165a/14/MS
∟Stawka VAT - na usługi kateringowe.
2014.05.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-207/14/AP
∟Czy Spółka ma prawo zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki poniesione na nabycie usług gastronomicznych w związku ze spotkaniami handlowców Spółki z kontrahentami?
Czy Spółka ma prawo zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki poniesione na nabycie usług gastronomicznych w przypadku wizyty w siedzibie Spółki lub w zakładzie produkcyjnym osób prowadzących szkolenia, wykonujących czynności kontrolne, audytorskie i inne czynności związane z funkcjonowaniem Spółki?
2014.05.15 - Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach - IBPBI/2/423-206/14/AP
∟Czy Spółka ma prawo zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki poniesione na nabycie usług gastronomicznych w związku ze spotkaniami handlowców Spółki z kontrahentami?
Czy Spółka ma prawo zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki poniesione na nabycie usług gastronomicznych w przypadku wizyty w siedzibie Spółki lub w zakładzie produkcyjnym osób prowadzących szkolenia, wykonujących czynności kontrolne, audytorskie i inne czynności związane z funkcjonowaniem Spółki?
2014.05.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-165/14-2/AM
∟Czy wydatki na nabycie Usług poniesione przez Wnioskodawcę w związku z organizacją spotkań/prezentacji produktów (nabycie napojów, przekąsek, usług kateringowych) lub poniesione w związku z indywidualnymi spotkaniami biznesowymi z obecnymi lub potencjalnymi kontrahentami (wydatki poniesione w restauracjach lub innych lokalach gastronomicznych), będą stanowić koszt uzyskania przychodów Spółki w rozumieniu ustawy o CIT?
2014.05.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-163/14-2/AM
∟Czy opisane wydatki na zakup usług gastronomicznych stanowią koszt uzyskania przychodów?
2014.05.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-155/14-2/AM
∟Czy Spółka będzie miała prawo zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki poniesione w celu świadczenia usług serwisowych, takie jak wydatki na usługi gastronomiczne i cateringowe, wydatki na przekazywane gadżety oraz wydatki na nieodpłatne świadczenia pieniężne, jeżeli wydatki te (powiększone o marżę) będą następnie doliczane do wynagrodzenia należnego Spółce z tytułu świadczenia usług na rzecz spółki zagranicznej?
2014.05.08 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPB5/423-122/14-2/AM
∟Czy opisane wydatki na zakup usług gastronomicznych stanowią koszt uzyskania przychodów?
2014.05.06 - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie - IPPP3/443-112/14-2/KB
∟Czy sprzedaż posiłków na zasadach opisanych w stanie faktycznym niniejszego wniosku, stanowi dostawę towarów w rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy o VAT, a nie świadczenie usług, o których mowa w art. 8 ust. 1 ustawy o VAT?
10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Przejrzyj zasięgi serwisu epodatnik.pl od dnia jego uruchomienia. Zobacz profil przeciętnego użytkownika serwisu. Sprawdź szczegółowe dane naszej bazy mailingowej. Poznaj dostępne formy reklamy: display, mailing, artykuły sponsorowane, patronaty, reklama w aktywnych formularzach excel.
epodatnik.pl to źródło aktualnej i rzetelnej informacji podatkowej. epodatnik.pl to jednak przede wszystkim źródło niezależne. Niezależne w poglądach od aparatu skarbowego, od wymiaru sprawiedliwości, od inwestorów kapitałowych, od prasowego mainstreamu.
Publikacje mają charakter informacyjny. Wydawca dołoży starań, aby informacje prezentowane w serwisie były rzetelne i aktualne. Treści prezentowane w serwisie stanowią wyraz przekonań autorów publikacji, a nie źródło prawa czy urzędowo obowiązujących jego interpretacji.